In Duitsland bestaat er geen niveau dat precies overeenkomt met het Nederlandse mbo. Jongeren die een beroepsopleiding volgen, doen een Ausbildung (anders dan studenten die een Studium doen).
Vroeger heette de bbl het 'leerlingstelsel'. Van de huidige werkzame bevolking in Nederland (ruim 8,5 miljoen mensen) hebben ongeveer 3,5 miljoen werknemers een mbo-diploma.
Met een bachelordiploma op HBO-niveau kom je in de regel in aanmerking voor een masterprogramma aan een Duitse Fachhochschule en met een bachelordiploma op WO-niveau kom je in aanmerking voor een master aan een Duitse Universität.
Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Het is onderwijs dat aansluit op de middelbare school. Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) bereidt je voor op het mbo. Ook als je een havo diploma hebt, of vroeger een ander diploma hebt gehaald, dan kan je studeren aan het mbo.
En net als in Nederland zijn er aparte onderwijsinstellingen voor wo en voor hbo. Wo volgen studenten aan een Universität (universiteit) of een andere wo-instelling, hbo aan Fachhochschulen.
Realschule (niveau VMBO-t/HAVO)
Bachelor van een Fachhochschule
Fachhochschulen bieden hbo-bacheloropleidingen aan. In het Engels heten deze instellingen universities of applied sciences. Duur: meestal 3 of 3½ jaar.
Update: Vanaf het studiejaar 2020 – 2021 worden mbo'ers officieel student genoemd.
Mbo-niveau 4: middenkaderopleiding of specialistenopleiding
Dit is een volledige opleiding van 3 of 4 jaar. Hiervoor gelden dezelfde eisen als de vakopleiding (niveau 3). Deze opleiding volg je als je het mbo-3-diploma hebt behaald en wil doorleren in hetzelfde beroep. Deze opleiding duurt dan nog 1 jaar.
Mbo-plus opleidingen zijn tweejarige mbo-opleidingen voor leerlingen die in het bezit zijn van een havo– of vwo–diploma en die niet kiezen voor een vierjarige vervolgopleiding op hbo-niveau. Ze vormen een goede basis voor eventuele vervolgstudies.
Wo is net als mbo (middelbaar beroepsonderwijs) en hbo (hoger beroepsonderwijs) een afkorting. Wo betekent: wetenschappelijk onderwijs. Dit is onderdeel van het hoger onderwijs. In Nederland kun je kiezen uit twee vormen hoger onderwijs: hbo of wo niveau.
De bachelorsdiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen: Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd. Hbo-bacheloropleidingen zijn 4-jarig (240 studiepunten).
Wat is het Abitur? Voor veel Nederlandse scholieren is het een van de eerste Duitse woordjes die ze moeten stampen: das Abitur, vaak afgekort tot Abi. Het Abitur valt het beste te vergelijken met het Nederlandse VWO-examen. Duitse scholieren sluiten er hun tijd op het Gymnasium mee af.
MBO – Secondary vocational education. HBO – Higher professional education. WO – University education.
Roc staat voor regionaal opleidingscentrum. Eerst waren er ruim 500 mbo-scholen. Nu zijn er ongeveer 50 roc's. Deze bieden de meeste opleidingen op mbo-niveau (middelbaar beroepsonderwijs) aan.
Als je het hebt over 'het mbo', gaat het dus over het type vervolgonderwijs. Na de middelbare school ga je naar het mbo, het hbo of de universiteit. Maar zie je ergens 'roc' staan? Dan gaat het over de school waar je een mbo-opleiding volgt.
Is mbo niveau 4 gelijk aan havo? Ja, je kunt met een havo diploma of met een mbo niveau 4 diploma doorstromen naar het hbo dus havo en mbo niveau 4 zijn gelijk.
Op het mbo krijg je naast de algemene vakken ook praktijkvakken die aansluiten op je toekomstige hbo-opleiding of beroep. Je krijgt algemene vakken (zoals Engels en Nederlands), praktijkvakken, stages en projecten. Het eindniveau van mbo-niveau 4 is gelijk aan de havo.
Niveau 4: middenkaderopleiding
Een middenkaderopleiding is een 'gewone' mbo-opleiding die op zichzelf staat. Je kan ermee beginnen als je geslaagd bent voor je eindexamen vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
Wat is een bachelor? Een bacheloropleiding kun je volgen aan de hogeschool of de universiteit. Een hbo-bachelor kan je starten na een afgeronde opleiding in het voortgezet onderwijs (havo of vwo) of in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft 4 niveaus: Niveau 1 (entreeopleiding) duurt 1 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 1. Niveau 2 (basisberoepsopleiding) duurt 1 tot 2 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 2. Niveau 3 (vakopleiding) duurt 2 tot 3 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 3.
Het mbo biedt opleidingen op vier niveaus aan.Het diploma van de middelbare school bepaalt op welk mbo-niveau een leerling zich kan inschrijven. Zo kan een leerling met een vmbo-b diploma bijvoorbeeld een mbo-opleiding niveau 2 doen. En een leerling met een vmbo-k diploma kan een mbo-opleiding niveau 3 volgen.
Ongeveer een kwart van de Duitse kinderen gaat na de Grundschule naar de Hauptschule. Dit niveau laat zich het beste met het Nederlandse VMBO vergelijken en wordt afgesloten met de Mittlere Reife.
Hauptschule (meestal ter voorbereiding op een praktische beroepsopleiding) Realschule (niveau VMBO-t/HAVO) Gymnasium (niveau VWO); deze opleiding wordt afgesloten met het Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife. Dit diploma geeft toegang tot Duitse en in principe tot Nederlandse universiteiten.