Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Hoewel u daarin wel noten, zaden en pitten tot meel kunt vermalen is graan daarvoor echt te hard. Wilt u zelf graan vermalen, dan dient u dus een echte graanmolen aan te schaffen. Die kunt u met de hand bedienen, maar er zijn natuurlijk ook elektrische graanmolens verkrijgbaar.
Productieproces meel
de graankorrels worden in een meelfabriek tussen gerilde, stalen walsen, die een verschillende snelheid hebben tot meel gemalen. Soms gebruikt men een korenmolen waarmee men het graan tussen molenstenen maalt.
Afhankelijk van de bodemsamenstelling kun je verschillende graansoorten en kruidenmengsel gebruiken. Op rijke kleigrond kun je tarwe en gerst verbouwen, op iets armere grond doen spelt, éénkoorn en haver het prima en op arme zandgrond voelt rogge zich thuis. Voorbereiding: Een akker moet u ieder jaar opnieuw spitten.
In Nederland verbouwen we zo'n 1,2 miljoen ton tarwe per jaar. Dat klinkt misschien veel, maar het is minder dan een procent van de totale graanproductie in Europa. "Dat komt onder andere door de bodem hier. Die is niet geschikt om graan op te verbouwen", legt Emmen uit.
De eerste telersprijs van oogst 2020 werd vastgesteld op € 154 per ton. Daarna steeg de prijs naar € 170 per ton aan het begin van de oogst.
Witte bloem kan geen bouwstenen leveren met macronutriënten, waaronder gezonde vetten en eiwitten. Het voedt het lichaam alleen met bewerkte koolhydraten. Veel moderne witte bloem is gemaakt van genetisch gemodificeerd tarwe dat behandeld is met fungiciden, pesticiden en insecticiden.
Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd. Daarmee worden dus ook de belangrijke voedingsstoffen uit het meel gehaald. Hierdoor is bloem minder voedzaam. Meel (of tarwemeel) is vaak een mengsel van bloem en volkorenmeel.
In (tarwe)meel zitten belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen maar ook veel koolhydraten en suikers. Daarom is het soms handig om een gezonder alternatief of een lichtere variant op meel te kiezen.
Daarom zijn de schappen leeg
“Je moet daarvoor naar de bron kijken. Het meeste meel en bloem komt namelijk uit Polen. En in deze tijd is het nu erg lastig om te leveren aan het buitenland door de restricties aan de grens. Ook hebben de Polen zelf het meel nu nodig, zij willen ook graag bakken.
Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel.
Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; het meellichaam. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen uitgezeefd waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Hierdoor is bloem veel fijner dan meel.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder. Nu je dit weet kun je het dus ook heel makkelijk zelf maken: meng 500 gram bloem met 1 zakje (15 gram) bakpoeder en klaar is Kees.
Patentbloem. Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur.
Hoe kouder de omgeving, hoe langer uw meel of bloem te gebruiken is. Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar. Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren.
Vezels. Dan de vezels! Kokosmeel is met 39 gram vezels per 100 gram meel overduidelijk de meest vezelrijke meelsoort. Ook kikkererwtenmeel (22 gram per 100 gram) en amandelmeel (11 gram per 100 gram) bevatten redelijk veel vezels.
Havermout is in principe glutenvrij en daarom geschikt voor iedereen die gevoelig is voor gluten. In haver zitten weliswaar eiwitten, maar die zijn anders dan de gluten in tarwe, gerst en rogge. Toch moet je oppassen als je glutenintolerantie hebt.
Meel is gemalen graan. Voor het bakken van brood is eigenlijk alleen maar tarwe en spelt goed geschikt. Dat komt omdat tarwe en spelt beschikken over glutenvormende eiwitten dat brood zijn elasticiteit en volume geeft. Rogge heeft ook wel gluten maar heel veel minder en is daar is geen luchtig brood van te bakken.
Een studie waarschuwt dat het proeven van ongekookt voedsel met meel je gevaarlijk ziek kan maken. Je wist vast al dat je risico loopt op salmonellabesmetting als er rauw ei in het deeg of beslag zit.
Van bloem, vooral de witte tarwebloem of patentbloem, wordt wel gezegd dat het 'loze' calorieën zijn. Ze voegen niks toe aan de voedingswaarde. Witte bloem levert alleen energie en heeft geen toegevoegde waarde. Het ontbreekt aan vitamines, bouwstoffen en vezels.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De VS is nog wel de grootste exporteur van mais in de wereld. Het USDA verwacht dat de VS dit seizoen 47 miljoen ton mais gaat verkopen aan andere landen. Dat is iets minder (-5%) dan 10 jaar geleden. Terwijl andere landen hun productie enorm hebben opgeschroefd, waardoor ze meer mais kunnen exporteren.
Gerst en tarwe kunnen zowel in het najaar als in het voorjaar worden gezaaid. Het meeste graan wordt gezaaid in de herfst (vooral wintertarwe). Voor de winter kiemt het gewas en ontstaan kleine plantjes die in de winter niet veel verder doorgroeien. Er wordt eerst één stengel gevormd, later volgen er meer.