Je hebt minimaal 5 rechte balken nodig tussen de 300 en 500 cm lang. Daarnaast heb je ook nog houten balken nodig voor de versteviging. Let op dat het hout dat je gaat gebruiken geïmpregneerd is. Hierdoor gaat je schommel langer mee en is het hout beter beschermd tegen bijvoorbeeld schimmel.
Om een indicatie te geven voor een enkele schommel (schommel met één zitplankje) heb je hoofdbalk nodig van tenminste 1 m lang. Hierin kun je zitplank hangen van 50 cm. Wij adviseren om 2,50 m vrij te houden aan beide zijden van de bovenbalk om veilig te kunnen schommelen. De meeste schommels zijn gemaakt van hout.
Welke houten palen kan ik het beste gebruiken voor een schommel? Voor de constructie van een schommel worden vaak geschilde en geschuurde robinia palen gebruikt. Een goede keuze want robinia is heel duurzaam en de geschilde en geschuurde palen zijn een lust voor het oog.
Je bouwt zelf stap-voor-stap een fijn eigen speeltoestel voor je kinderen. Door gebruik te maken van duurzaam geproduceerd hout, staat de schommel schitterend in iedere tuin. Bij een balkdikte van ongeveer 70 mm vierkant en een bovenbalk dikte van 70 x 140 mm, heb je genoeg draagkracht.
Schommel ingraven in de grond
De put die je hiervoor moet graven, is doorgaans ongeveer een meter diep. Een beetje stabilisé of snelbeton zorgt voor nog extra stevigheid.
In principe gaat de schommel dus gerust een jaar of 20 mee. Echter dit kunnen we niet garanderen in de meest nadelige situaties, bijvoorbeeld: als de douglas schommel in een bosrijke omgeving staat, er blad op de bovenbalk komt te liggen wat gaat composteren in de kieren van het hout.
Er zijn verschillende soorten touw voor de schommel. Het meest gangbare is katoen, dat zacht en comfortabel is om op te zitten. Nylon touwen hebben een hogere treksterkte dan katoen, zodat ze meer gewicht kunnen houden zonder na verloop van tijd te breken of evenveel uit te rekken.
De afstand tussen schommel en frame moet steeds minstens 60 cm aan iedere kant bedragen. Indien twee schommels gemonteerd worden geldt tussen de schommels een afstand van minstens 45 cm, ten opzichte van het frame aan beide kanten 60 cm.
De afstand tussen de schommelhaken moet 45 cm zijn. De afstand tussen de schommel accessoires moet 45 cm zijn. Een klimtouw of een touwladder moet altijd onder en boven vastgemaakt worden, omdat anders het vrije uiteinde van het touw tot een strop geknoopt kan worden.
De minimale ruimte rondom het complete toestel dient minimaal 1,5 meter te zijn (in rust toestand). Indien de vrije valhoogte tijdens het schommelen oploopt van 1,5 tot 3 meter (dit moet echt wel het maximum zijn), dan dient de vrije ruimte vergroot te worden tot tussen de 1,5 en 2,5 meter.
Voor een goede dikte kies je het best voor 8 x 8 cm of 10 x 10 cm. Voor de bovenbalk gebruikt u een vierkant paal tussen de 9 x 9 t/m 12.2 x 12.5 cm. Voordat je de palen in de grond zet, maar je van de palen eerst 2 driehoeken. Bevestig de palen halverwege met een halfronde regel om zo een stevige driehoek te maken.
Kies voor een tak met een diameter van minstens 20 cm en let erop dat er nog voldoende ruimte onder de schommel is. Kies daarnaast voor een stevig touw van minstens anderhalve cm dik. Een touw van polyester of metaal is hiervoor geschikt.
Veiligheid: hoogte schommel van de grond
In de touwen van schommelzitjes zitten nagenoeg altijd verstelschalmen waarmee je het touw kunt instellen op de juiste lengte. Hang daarmee het schommelplankje zo op dat hij niet vlak over de grond gaat, maar idealiter er zo'n 40 cm boven hangt.
Maak de staanders passend en zaag de uiteinden weer onder een hoek van 60 graden. Positioneer het dwarsbalkje (E) zo dat de bovenbalk er op rust wanner je het passtuk weghaalt.
Het verankeren van de schommel is in dat geval vrij eenvoudig: Koop een set van 4 grondankers (link naar Bol.com) Schroef ze onder een hoek van 45 graden t.o.v. de poten van de schommel in de ondergrond. Gebruik een ketting, bout, riemen of touw om de poten van de schommel aan de grondankers te bevestigen.
De tip van Werner, onze expert in schommels:
Voor een schommel van bijvoorbeeld 2,5 m hoog moet de ruimte rondom de nokbalk binnen een straal van 2,5 m ook vrij zijn. Op die manier ben je er zeker van dat kinderen veilig kunnen schommelen. »
Bij Praxis hebben wij schommels in allerlei varianten. Zo vind je bij ons naast een los schommelzitje ook een schommel met schommelframe. Voor de avonturiers hebben wij een disk schommel, een duoschommel of een toffe nestschommel waar je zelfs in kunt liggen.
Polyhemp touw (PH)
Vervaardigd uit korte gesponnen kunststofvezels en is esthetisch. Het touw heeft een natuurlijke uitstraling, is mooier en ligt fijner in de hand dan PP touw. Het touw is minder glad en je glijdt hier dus minder snel naar beneden.
Klapachten worden ook wel stelachten genoemd. Stelachten worden vooral gebruikt om touwen en kabels op de juiste lengte af te stellen.
Een goede schommel bevat zo min mogelijk spleten en splinters en is zoveel mogelijk bestendig tegen het buitenleven. De afwerking van het hout is dus belangrijk. Een houten schommel is bij ons leverbaar in rondhout of in vierkant hout.
Je kiest voor Douglas-Fir (ofwel Oregon Pine) wanneer je 100% natuurlijk, onbewerkt en duurzaam hout wilt voor je speeltoestel. Het hout heeft van nature een hele lange levensduur en ziet er prachtig uit. Het behoort tot een van de hardste houtsoorten en is van nature resistent tegen houtrot, schimmels en insecten.
Locatie bepalen voor de schommel
Lijnen in uw tuin: plaats de schommel het liefst in lijn met de andere objecten in uw tuin. Eenmaal geplaatst kunt u de schommel niet meer eenvoudig verzetten. Houdt voldoende vrije ruimte rondom de schommel aan. Minimaal 300 cm vrije ruimte voor en achter de schommel.