Brinta, een acroniem voor Breakfast instant tarwe, is een Nederlands ontbijtproduct. De grondstof is gebroken tarwe waaraan een klein beetje zout is toegevoegd. Een bord Brinta bestaat uit het aan warme of koude melk of melkvervanger toegevoegde volkorentarwemeel, eventueel op smaak gebracht met suiker of honing.
Je kunt ook prima pap, bijvoorbeeld Brinta, met water bereiden. Dat levert minder calorieën dan melk, maar ook minder voedingsstoffen.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Als de melk heet is roer je er langzaam de Brinta doorheen. Wil je het ietsje dikker? Doe dan wat meer. Op smaak maken met suiker.
Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.
Dit product is speciaal ontwikkeld voor mensen die weinig tijd hebben om te ontbijten. Brinta Wake Up! is nóg sneller klaar dan gewone Brinta, omdat het alleen met koude melk bereid kan worden. Een heerlijk, verantwoord ontbijtje in twee verschillende smaken: Naturel en Banaan.
Doe de yoghurt in een schaaltje. Roer de Brinta, kaneel, de helft van de honing en 2 eetlepels water erdoor. Zet dit even apart. Was de peer, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes.
Vezels in Brinta
Vezels zijn razend belangrijk, en zeker in je ontbijt. In het algemeen zorgen deze onverteerbare koolhydraten ervoor dat je darmen gezond en schoon blijven. Daarnaast verlagen ze het slechte LDL-cholesterol in je lichaam, en verhogen ze juist het goede HDL-cholesterol.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Pure Brinta bevat per 40 gram 140 kilocalorieën, dat betekent 350 kilocalorieën per 100 gram. Daarmee is Brinta wat calorieën betreft vergelijkbaar met brood. Brinta eet je echter niet puur uit het pak, je bereidt het met melk of beter een melkvervanger.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Ik vind wel dat er een verschil zit tussen bambix en brinta.. Bambix ruikt veel zoeter en de smaak is gelijk aan zo'n vanille knaagdierenkoekje.. Ik denk dus dat bambix makkelijker opgegeten wordt dan brinta.. Aangezien de meeste hamsters die knaagdierenkoekjes ook wel lusten..
Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven. Let op: havermout, Bambix en Brinta zijn zwaar voor je baby om te verteren en kun je dus het beste pas na twaalf maanden geven.
Verwarm 250 ml melk in een steelpan of 1½ minuut in de magnetron op circa 750-900 watt. 2. Schenk de warme melk in een kom en voeg 4 eetlepels Brinta (35 gram) toe.
Ten slotte, heeft de combinatie van het hoge vezelgehalte en de lage glycemische indexwaarde een positieve invloed op uw bloedsuikerspiegel. Het is dan ook aan te raden voor mensen met diabetes om Brinta te nuttigen als ontbijt. Een ander product dat rijk is aan voedingsvezels is volkorenbrood.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Pureer het fruit met het sinaasappelsap met een staafmixer of in de keukenmachine. Klop de Brinta er door. Verdeel de kwark over 4 hoge glazen. Schenk het fruitmengsel erop.
Hierdoor is Brinta bijna net zo gezond als havermout wat betreft voedingswaarde, maar dankzij de grotere hoeveelheid suikers moet het de eerste plaats toch afstaan. Muesli: 11 gram eiwitten, 9,5 gram vezels en 7,5 gram suikers.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Wat je dan zou kunnen doen is 7 eetlepels brinta (35 gram) met 250 ml melk en een schep suiker.
Een portie brinta, naturel (brinta) komt overeen met 100 gram.
Koolhydraten en suikers in Brinta
Als je koolhydraatarm eet, staat Brinta bij jou waarschijnlijk niet op het menu. Per 100 gram van de vlokken zit er namelijk 64 gram koolhydraten in. Een minimale hoeveelheid daarvan, namelijk 4,6 gram, bestaat uit (natuurlijke) suikers die voorkomen in de volkoren tarwevlokken.
Een waterkoker is zeker niet gemaakt voor melk te koken, de voornamelijkste redenen hiervoor is dat melk niet verdampt en omdat melk zal verbranden. Melk is een combinatie van water, vetten en eiwitten. Bij het koken van melk zullen de vetten en eiwitten bovenop het water een laag vormen.