Zet 1 theelepel suiker, 1 theelepel bleek, 2 theelepels citroen- of limoensap en 950 milliliter water klaar. Doe het water in de vaas. Meng de suiker, bleek en citroen- of limoensap in een grote kom, totdat de suiker bijna volledig is opgelost. Blijf goed roeren totdat je een bijna helder mengsel krijgt.
Wanneer u uw bloemen in de vaas zet raden we aan om het water te voorzien van een druppel bleek en een schepje suiker aan het water toe te voegen en even goed te roeren. Waarom? Het bleek voorkomt bacteriën en schimmelvorming aan de bloemstelen en de suiker is een zeer geschikt voedingsmiddel voor uw bloemen.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
Het is even belangrijk dat het water waarin de bloemen staan proper is. Vervang het water om de 2 dagen en verwijder altijd dorre blaadjes, want die zorgen voor bacteriën. Een druppeltje (niet meer) javel in je water doen, kan ook helpen om het langer schoon te houden.
Heet/gekookt water: Indien water eerst aan de kook wordt gebracht en daarna afkoelt, bevat het minder zuurstof waardoor minder luchtbellen die de stelen verstoppen, aldus het verhaal.
Moederdag. Wanneer je bloemen koopt voor Moederdag, vraag je dus best eerst even aan jouw bloemist wanneer hij zijn bloemen aankoopt. Koopt hij enkel op dinsdag verse bloemen aan, dan wacht je best niet tot zaterdag om een boeketje voor je mama te gaan halen.
Chloor toevoegen bij zonnebloemen werkt tegen de ontwikkeling van bacteriën en voorkomt zo preventief ziektes.
Bloemenvoeding voegt voedingsstoffen toe
Bloemen worden van een moederplant afgesneden. Daarmee zijn ze ook afgesneden van de levensader die de bloem via de wortel en de stengels voorziet van water en voedingsstoffen.
Plantenvoeding voor blije planten
Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt.
Bloemen gaan bloeien door fotosynthese, een proces waarbij ze suikers aanmaken. Snijd je de bloem van de plant af, dan is er dus geen fotosynthese meer. Het zakje bloemenvoeding, wat je vaak bij een bos bloemen cadeau krijgt, bevat suiker. Daardoor gaat de bloem weer bloeien.
Dat kan door middel van tuincompost, tuinturf of organische mest, zoals koemest. Zo krijgt de bodem een betere structuur en dat is weer prima voor het natuurlijke bodemleven. Goede momenten om de grond te verbeteren zijn het (vroege) voorjaar en de nazomer. Elke plant wil behalve water ook voeding hebben.
Tulp verzorgen voor thuis
Plaats de bloemen in een schone vaas met vers water en gebruik Chrysal Clear Tulipa of Chrysal Clear Bulbosus bloemenvoeding met een correcte dosis. Dit houdt de bladeren stevig en groen en zorgt ervoor dat de bloemen langer mooi blijven en hun kleuren langer behouden.
ZET BLOEMEN NIET OP DE TOCHT, IN DE WARMTE OF BIJ FRUIT
Tocht, warmte en fruit zorgen ervoor dat bloemen sneller verouderen en/of slap gaan hangen. Dus zet het boeket niet in de volle zon, bij de verwarming of openhaard of op een tochtige plek.
Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt. Vies water is niet goed voor bloemen, dan zijn ze sneller uitgebloeid of kunnen gaan hangen.
: Bloemen halen hun stevigheid uit de cellen in hun stelen wanneer die gevuld zijn met water. Uitgedroogde stelen of bacteriën kunnen ervoor zorgen dat de bloem minder water kan opnemen, waardoor de stelen – en dus ook de bloemen – gaan hangen.
De reden waarom een schuin oppervlakte gunstig voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste “hoek” is om 'm nauwkeurig af te snijden. Daarbij ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlakte waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen.
Zet bloemen in een schone vaas of emmer. Deze kunt u het beste schoonmaken met chloor, zodat alle bacteriën dood zijn. Geen metaalachtige vazen of emmers want in combinatie met snijbloemenvoedsel geeft dit roestvorming. Zet de bloemen in een vaas met handwarm water (niet ijskoud of warm) en ververs het regelmatig.