Normaalgesproken kunnen mieren helemaal niet vliegen. Een groot deel van het jaar hebben ze namelijk geen vleugels. Maar tijdens de paartijd, dat is ongeveer van eind juni tot en met september, krijgen deze beestjes wel vleugels. Dat is het moment dat nieuwe koninginnen uit de nesten vliegen.
Vliegende mieren zijn vooral erg vervelend, maar kunnen op zich geen kwaad.
Mieren beginnen te vliegen als hun paarseizoen aanbreekt. Dan wordt een deel van de mieren uit de kolonie geboren met tijdelijke vleugels. Die vleugels hebben ze nodig om zich voort te planten, want paren doen mieren graag in de lucht. Vliegende mieren zijn ook de enige uit de kolonie die vruchtbaar zijn.
Een wat dieronvriendelijk middel is een mengsel van gist (bijvoorbeeld baking soda) met iets zoets (stroop of jam) en een beetje water. Mieren zijn gek op zoetigheid, en eten onbewust de gist in dit mengsel ook op. De gist zet uit, de mierenmaagjes ontploffen en de mier gaat dood.
Gooi een scheut azijn in een emmer water en maak de vloer goed schoon met dit water. Mieren houden helemaal niet van azijn en zullen direct rechtsomkeert gaan. Deze truc van oma werkt niet alleen goed tegen mieren, maar ook andere ongedierte zullen op afstand blijven door de azijngeur op de vloer.
De mannetjes uit zwermen vliegende mieren leven niet lang. Maximaal 48 uur, maar vrijwel altijd zullen ze na de paring sterven. De koninginnen blijven lang in leven. Onder gunstige omstandigheden kan een koningin wel 20 tot 30 jaar oud worden!
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Bijten vliegende mieren? Mieren kunnen bijten of steken als ze zich bedreigd voelen. Dit kan hoogstens een beetje irriteren, maar gevaarlijk is het niet. Ook kunnen ze mierenzuur op je spuiten, maar net als een beet van een vliegende mier doet dit geen pijn.
Het is niet zo dat mieren een specifieke streek uitkiezen, maar ze kiezen wel een specifieke nestplaats uit. De kans dat je een zwerm vliegende mieren tegenkomt is dus groter op een plaats waar veel gaatjes en spleetjes zijn of waar bijvoorbeeld veel dood hout ligt.
Span een koperdraad om de rand van je terras of leg wat koperen muntjes bij de ingang van het mierennest neer om mieren weg te houden van de tegels. Ruim etensresten op: zeker in de lente en zomer, als je lekker buiten aan het lunchen of barbecueën bent, vallen er wel eens etensresten op de tegels. Ruim dit meteen op.
Wat eten mieren? Mieren zijn eigenlijk de 'alleseters' onder de insecten. In de vrije natuur genieten ze namelijk van honingdauw (dit is een vloeistof dat wordt uitgescheiden door bladluizen) en kunnen ze zich ook tegoed doen aan noten, fruit en planten.
Mieren houden niet van een kaneelgeur. Als je overlast van mieren hebt in bijvoorbeeld je keuken, zorg dan dat de geur van kaneel sterk aanwezig is. Door kaneelextract of kaneelolie op de paden waar de mieren lopen te smeren, weer je de mieren op een natuurlijk manier.
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Een beproefde methode om mierenoverlast tegen te gaan is kokend water in het mierennest te gooien. Wanneer je dit een aantal dagen volhoudt zullen de mieren verdwijnen en hiermee samengaand de overlast. In de groep tuindingen kun je terecht met je vragen over jouw tuin.
De vliegende mieren zijn gevleugelde mannen mieren en koninginnen. Jonge koninginnen vliegen de lucht in op zoek naar een man. Deze zwerm vliegende mieren wordt ook wel paringszwermen genoemd. De mannetjes sterven na een paring en de jonge bevruchte koninginnen gaan op zoek naar een nieuw mierennest.
Oorzaak mieren in de tuin
Ze bouwen een mierennest, zijn altijd op zoek naar voedsel en komen dan ook af op achterblijvende etensresten in huis of in de tuin. Mieren zijn vooral dol op zoet voedsel en zodra de deuren en ramen opengaan, kunnen mieren dus ook van buiten naar binnen en van binnen naar buiten kruipen.
Het mierenseizoen begint zodra het warmer wordt in Nederland. Dat is meestal eind maart of begin april. Mieren komen dan massaal uit hun schuilplaats en gaan op zoek naar eten. Aan het eind van het jaar verdwijnen ze weer.
Het geurspoor wat mieren voor elkaar veroorzaken kan worden gewist door er alcohol of zeepsop op te gooien.
Voor een snelle en krachtige werking gebruik je Bayer mierenpoeder. Het 'knock-out' mierenpoeder zorgt ervoor dat de eerste mieren al binnen 1 uur dood zijn. Bayer Baythion is een oplosbaar mierenpoeder. En werkt daarom het beste als het opgelost is in water.
Azijn is een goed huismiddel tegen mieren. Vul een plantenspuit met een mengsel van water en azijn. Spuit dit vervolgens op plekken waar u vaak mieren ziet trippelen. Mieren bestrijden mag ook met pure azijn, tenzij u vindt dat dit teveel stinkt.
Mieren bestrijden met chloor werkt hetzelfde als kaneel tegen mieren, alleen effectiever. Dompel een watje in chloor en leg dit op de route. De mieren zullen al snel een rechtsomkeer maken. Mocht een mier ermee in aanraking komen zal chloor mieren ook doden.