Van een goede waterkwaliteit wordt elke vis blij. Veel sierslakken, garnalen en algeneters kun je blij maken met een schijfje komkommer. Dit kun je bijv. met een elastiekje vast maken aan een steen, zo kunnen ze er makkelijk bij komen.
Vissen houden van een groot, schoon, langerwerpig aquarium. Ze hebben planten nodig voor de zuurstof, om te knabbelen en om zich een beetje te verstoppen. Bijna alle vissen die als huisdier worden gehouden, houden ervan om met soortgenootjes samen te zijn. Let wel op dat de verschillende soorten goed samen kunnen!
Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen. Dan voelt hij zich nog veiliger. Zo, waterplantjes erbij. Zo ziet het er wat gezelliger uit, vissen kunnen zich daar ook achter verstoppen.
Betta vissen zijn erg sociaal en kunnen zichzelf vermaken door te spelen met speelgoed of zelfs door naar hun eigen reflectie te kijken. Ze hebben echter wel een schuilplaats nodig, zoals planten of decoraties in hun aquarium. Dit geeft ze een plek om te verstoppen en zich veilig te voelen en uit te rusten.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Giftige stoffen. Kraanwater bevat minieme deeltjes zware metalen. Deze deeltjes tasten de beschermende slijmlaag van vissen aan, wat kan leiden tot witte stip en een schimmelinfectie.
Vet koekjesmeel
Dit soort koekjesmeel verzadigd vrij snel en wordt best enkel gebruikt in een lokaas waarmee men grote vis naar de voerplek wil lokken. Voor een vijverlokaas waarmee men grote vis in het net wil krijgen, gebruikt men 5 % vet koekjesmeel.
Vissen voelen wel degelijk pijn, op een gelijkaardige manier als zoogdieren. Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt.
Vissen zijn romantisch
Een groot romantisch gebaar, je maakt er een Vissen erg blij mee. Ze willen zich maar wat graag bijzonder en geliefd voelen door zijn of haar partner. Gelukkig is dit niet enkel een richtingsverkeer, ze zijn zelf ook graag romantisch voor hun partner.
Goudvissen kunnen vrij goed tegen schommelingen in de waterwaarden, maar vermijd dit zoveel mogelijk om stress bij de vissen te voorkomen. Een regelmatig onderhoud en goed werkende filter zijn belangrijk voor de waterkwaliteit. Bij slechte waterkwaliteit heb je een groter risico op sterfte en kans op ziekten.
Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer. Zo hebben ze de ganse dag iets te verteren en zullen ze sneller groeien & reserves opbouwen.
"Goudvissen zijn sociale dieren en zwemmen van nature graag samen, ze zijn dus gelukkiger in een groepje. Daarnaast zijn ze in het wild voortdurend op zoek naar voedsel. Wat ze hierbij heel graag doen is met hun snuit in de bodem wroeten, het zogenaamde grondelen. Op de bodem van het aquarium horen dus steentjes.
Angst en pijn
Zo raken vissen minder in de stress als bij het vangen de netten niet propvol raken en ze dus niet geplet worden. Ook houdt een vis niet van direct contact. Net als bij de mens heeft een vis zenuwen dicht onder de huid. Met veel vissen in het net zitten, zorgt voor te veel contact en dus stress.
Bij een gebrek aan soortgenoten zal er stress ontstaan, want ze zijn niet met genoeg om hun vijand af te schrikken. Daarom zullen je visjes zich verstoppen. Hun gedrag is afhankelijk van de omgeving waar ze leven.
als zoet water! Het reproduceert ook de natuurlijke biotoop van de vis. Bovendien bevat regenwater voedingsstoffen voor levende wezens. Dit maakt de regenput tot een bijna onmisbaar systeem voor het opvangen van regenwater om het verbruik van uw leidingwater voor uw aquarium te beperken.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
Veel vissoorten zien meer kleuren, contrast en detail dan mensen. En moeder natuur experimenteert zelfs met vier ogen. Er was een tijd – een paar decennia geleden - dat de wetenschap echt ernstig twijfelde over de vraag of vissen kleuren konden zien.
Vissen zijn dus wezens met gevoel, en kunnen ook positieve en negatieve emoties ervaren. Wetenschappers ontdekten bijvoorbeeld dat ze pessimistisch of optimistisch kunnen zijn, en dat hun gemoed beïnvloed wordt door de aan- of afwezigheid van hun maatje.
Anijs is een geurstof die de eetlust van de vis sterk bevorderd. Het kan worden gebruikt in zowel oppervlakte als in een bodemvoer. Zelf gebruik ik het hoofdzakelijk bij het vangen van vooral kleine vis.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Zo lijken vissenogen heel anders dan de onze, maar zijn er toch overeenkomsten. Licht komt het vissenoog namelijk ook binnen via de pupil. Alhoewel het lastig is om precies te onderzoeken wat vissen kunnen zien, is het bekend dat een gewone goudvis in ieder geval kleuren kan onderscheiden.
Het werkt als een soort uitbalanceren van het drijfvermogen. Door deze te ontluchten kunnen ze vervolgens makkelijker bij de bodem zwemmen. Vooral in dieper water zullen karpers dit vaker doen.”
Voor beginners is een koudwateraquarium het meest geschikt. Je hebt geen verwarmer nodig, dus je hoeft de temperatuur niet nauwlettend in de gaten te houden. Het meest bekende type koudwateraquarium is een aquarium met goudvissen.
Een koudwater aquarium heeft net zo veel zorg nodig als een tropisch aquarium. Een vissenkom kan daarom nooit volstaan. De goudvissen hapten boven water omdat ze onvoldoende zuurstof binnen kregen, aten elkaar op omdat de kom te klein was en zwommen op hun rug omdat ze doodgingen.