Kleine beetjes blauw kan een paars-rode tint creëren, maar teveel geeft paars. Rood mengen met de secundaire kleur oranje zal oranje-rood geven, maar je moet de hoeveelheid oranje beperken tot een gelijk deel of minder om te voorkomen dat de tint meer oranje wordt dan rood.
Rood is een primaire kleur (samen met groen en blauw). Het is dus niet mogelijk de kleur rood samen te stellen uit andere kleuren.
Rood kun je niet maken, behalve oranje rood, dat doe je door een tikje geel toe te voegen, of roze rood, dat doe je door een tikje wit toe te voegen.
Volgens mijn nichtje: een klein beetje blauw en een klein beetje geel bij rood doen, geeft bordeaux.
De complementaire kleur geel is op, maar je hebt het wel nodig. Probeer dan oranje te mengen met wat wit en een likje groen. Roze krijg je door rood en wit te mengen. Wil je een aparte roze tint creëren meng dan wat geel door het rood/wit mengsel.
Begrijp dat je geen rood kunt maken.
Rood is een primaire kleur, dus je kunt het niet creëren door eventuele andere kleuren te mengen. Primaire kleuren zijn kleuren die op zichzelf bestaan en geen sporen bevatten van andere kleuren. Behalve rood zijn de andere primaire kleuren blauw en geel.
Met een beetje violet of blauw krijg je een felroze kleur.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Kleur terracotta
De kleur is een mix van oranje, rood, roze en bruin. Veel mensen bij de kleur terracotta aan de aardewerk potjes. Deze zijn oranje van kleur, maar je hebt ook andere varianten en tinten. Zoals peach, een meer roze variant terracotta.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Geel en blauw wordt samen groen.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen. Ultramarijn is een diepblauwe kleur die je aan kan schaffen, omdat deze zich goed leent als basis om andere kleuren mee te mengen.
Als je rood licht met blauw licht mengt krijg je paars licht. Dit wordt de additieve kleurmenging genoemd. Ook nu kun je met deze basiskleuren alle andere kleuren maken. Als je alle kleuren mengt dat krijg je geen zwart, maar juist wit.
Paars maak je door de kleuren rood en blauw te mengen. Hoeveel rood of blauw kun je naar eigen smaak bepalen.
-Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij. -Om oranje donkerder te maken, meng rood erbij.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Om petrol-blauw te verkrijgen meng je blauw met een vleugje grijs en hier doe je dan weer een vleugje groen bij. Zo ontstaat de blauw-groen petrolkleur.
Het maken van bruin via kleurmenging is ook uniek omdat het op veel verschillende manieren kan worden gedaan. In de schilderkunst wordt het meestal gemaakt door zwart met oranje te mengen. Hoewel het mengsel lijkt op een donkerder oranje tint, geeft het in feite een mooie bruine tint als het goed wordt gedaan.
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
Als je twee primaire kleuren met elkaar gaat mengen zal er een secundaire kleur ontstaan. Denk hierbij aan de volgende kleuren: oranje, groen en paars. Als je rood en geel mengt krijg je namelijk oranje, meng je geel en blauw dan krijg je groen en rood en blauw wordt samen paars.
Meng rood, blauw en ivoor en je krijgt een oud roze kleur.
De kleur magenta wordt doorgaans rood genoemd, sommige vinden het ook wel richting paars of roze gaan. Magenta is dus paarsachtig rood.