Om een bruine kleur te maken, voeg je er wat geel, rood en blauw aan toe. Experimenteer met je kleur om de kleur te bereiken die je wilt, want het kan er in het begin een beetje dof uitzien.
Aubergine paars is een donkerpaarse of bruin paarse kleur die lijkt op de kleur van de buitenste schil van Europese aubergines. Het is een kleur paars die luxe aan doet. Bij Annie Sloan is dit de kleur Rodmell.
grijs.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur. Een grijs kleur kan wat kil zijn en dat is taupe zeker niet!
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Als je zelf zandkleur wilt mengen, kan dat met bruin en wit. Heb je geen bruin, gebruik dan: beetje rood, beetje groen, geel en wit. Heb je ook geen groen, gebruik dan: klein beetje blauw, beetje rood, iets meer geel en wit.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur. Met een beetje violet of blauw krijg je een felroze kleur. Voeg meer toe om een tint als magenta te krijgen.
Magenta is een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood, roodachtig paars of mauve-achtig karmozijn.
De zuivere kleur magenta kan slechts worden verkregen door gelijke hoeveelheden van rood en blauw licht te mengen: magenta licht bestaat niet. De tinten van de extraspectrale sector lopen van fuchsia (met meer rood licht), over roze naar paars (met meer blauw licht).
Geel en blauw wordt samen groen.
Warme ondertoon
Dan laten kleuren zoals turquoise, olijfgroen, okergeel, zalmroze en perzik jouw velletje er des te bruiner uitzien.
Je kunt eindeloze tinten bruin maken door het mixen van de primaire kleuren rood, geel en blauw. Het gemakkelijkst is om twee van de primaire kleuren te mixen om een secundaire kleur te maken en deze te mixen met zijn complementaire kleur.
Paars maak je door de kleuren rood en blauw te mengen. Hoeveel rood of blauw kun je naar eigen smaak bepalen.
Het maken van bruin via kleurmenging is ook uniek omdat het op veel verschillende manieren kan worden gedaan. In de schilderkunst wordt het meestal gemaakt door zwart met oranje te mengen. Hoewel het mengsel lijkt op een donkerder oranje tint, geeft het in feite een mooie bruine tint als het goed wordt gedaan.
Ligt ook aan de kleuren rood en groen die je gebruikt, maar het zal normaliter een donker mengsel worden, donderbruin/zwart.
Het is ook mogelijk om de 3 primaire kleuren, rood, geel en blauw te mengen om een zwart te krijgen. De kleuren ultramarijn, van Dijck en omber, zijn in praktisch elk merk verkrijgbaar. Nadeel van het zelf mengen van zwart, is het krijgen van subtiele kleurverschillen.
Purper (kleur) - Wikipedia.
Indigo is een kleur die lijkt op paars en op blauw. Het wordt ook wel heel donker blauw genoemd. Behalve een kleur is indigo een al heel lang bestaande kleurstof. Een kleurstof die veel wordt gebruikt voor het verven van spijkerbroeken.
-Meng geel bij rood om een feller/oranje-achtig rood te krijgen. -Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Naast primaire, secundaire en tussenliggende kleuren zijn er ook drie tertiaire kleuren. Deze kun je maken door twee secundaire verfkleuren met elkaar te mengen. De tertiaire kleuren zijn bruin (groen gemengd met oranje), roodbruin (oranje gemengd met violet) en leigrijs (violet gemengd met groen).
Als je rood licht met blauw licht mengt krijg je paars licht. Dit wordt de additieve kleurmenging genoemd. Ook nu kun je met deze basiskleuren alle andere kleuren maken. Als je alle kleuren mengt dat krijg je geen zwart, maar juist wit.