Je buik 10 weken zwangerVeel zwangeren kunnen niet wachten tot ze hun buikje kunnen showen, hij lijkt maar niet dikker te willen worden (behalve dan het extra vetlaagje wat je misschien op je buik en heupen gekregen hebt).
10 weken zwanger: dit kun jij ervaren
Je buik kan langzaam beginnen te groeien. Hoewel het mogelijk nog niet voor anderen zichtbaar is, kun je het zelf wel opmerken. Je kunt ook merken dat je broeken net wat strakker zitten rond de taille.
Doordat je darmen trager gaan werken heeft je lichaam meer tijd om voedingsstoffen uit op te nemen, dat is goed. Maar het nadeel is dat je een opgeblazen gevoel kan hebben en/of last van harde ontlasting. Dat verklaart ook waarom veel vrouwen bij deze termijn al een buikje hebben.
10 weken zwanger: steken in onderbuik
Je kunt het met name voelen als je plotselinge of intensieve bewegingen maakt zoals: opstaan, niezen, bukken of als je kindje zich omdraait in de buik. Rond en na de twintigste week kan bandenpijn verergeren omdat de baarmoeder dan ineens heel snel gaat groeien.
Dat is de vraag van veel zwangere vrouwen. Want op je zwangerschap ben je natuurlijk hartstikke trots en je wilt natuurlijk dat al vanaf week 1 en prachtige babybuik te zien is! Zo snel gaat dat helaas niet. Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken.
Je kunt als je 9 weken zwanger bent al een beginnend buikje gaan zien. Je baarmoeder zit nog diep in je bekken, maar groeit heel hard. Ook de ontwikkeling van de placenta is begonnen.
Het moment waarop je écht verschil gaat zien aan je zwangerschapsbuik is tussen de 12 en 18 weken. Dit kan natuurlijk ook altijd eerder of later zijn. Wees dus niet ongerust als je op week 12 nog vrij weinig ziet. Voordat jouw omgeving het ook gaat zien, kan het nog pas veel later zijn.
Week 10 tot 12: ongeveer 8% kans op een miskraam. Week 12 tot 16: tussen 5 en 8% kans. Daarna is de kans op overlijden van de baby in de baarmoeder veel kleiner: 0,5%.
10 weken zwanger: ontwikkeling van je kindje
Alhoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer twee centimeter lang en vijf gram, zit alles er al op en aan! De belangrijkste organen zijn aangelegd en liggen inmiddels op hun plaats. Vanaf nu moeten deze zich nu alleen nog verder ontwikkelen en groeien.
Hoewel je baby bij ongeveer 9 weken zwangerschap al gaat bewegen, zal het gemiddeld tot tussen de 16 en 22 weken zwangerschap duren voordat je zelf je baby voelt bewegen.
Kun je als je 12 weken zwanger bent al een buikje hebben? Omdat je baby nu alleen nog maar gaat groeien, kun je als je 12 weken zwanger bent een zichtbaar buikje krijgen. Misschien kreeg je je broeken al langer niet meer dicht, maar dat had dan vooral te maken met de hormonen en het feit dat je darmen kunnen opspelen.
Je baarmoeder wordt groter en groter, en uiteindelijk rekken de banden waarin je baarmoeder hangt op, wat vaak pijn aan de banden veroorzaakt. Door de groei zitten je darmen eigenlijk in de weg, wat kan resulteren in een gespannen, gezwollen buik en darmen die een beetje van slag zijn.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
Proficiat, je bent nu 10 weken zwanger! Dat betekent dat je al in je derde maand zit. Met nog ongeveer 30 weken te gaan, is je baby'tje nu even groot en even zwaar als een kersje: ongeveer 3 cm en 4 gram.
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
Je baarmoeder zit met banden vast aan je bekken. Door de groei van je baarmoeder kan er spanning op de banden komen bij bepaalde bewegingen, zoals niezen, lachen, hoesten en draaien in bed. Bandenpijn voelt als een korte, venijnige steek. Dit is normaal en niet gevaarlijk.
Met de 10-weken echo zie je veel meer dan met acht weken. Maar ook dan kan je vaak al het hoofdje, de beetjes en armpjes onderscheiden.Daarnaast zie je het hartje knoppen, wat een heel speciaal moment is. Het kan ook zijn dat het hartje niet klopt en dat je een vroege miskraam hebt gehad.
Bij de drogisterijen zijn allerlei zwangerschapstesten te koop die met grote zekerheid kunnen vertellen of je zwanger bent. Als je daarna nog twijfels hebt dan kun je altijd bij een deskundige langs om een controle te doen. Denk aan een huisarts en ook een verloskundige.
Je hebt een opgeblazen gevoel of harde buik
Een opgeblazen gevoel of harde buik is een symptoom waar veel vrouwen last van hebben aan het begin van een zwangerschap. Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.
De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.
Een vroege miskraam treedt op tussen de 4de en 10de week van de zwangerschap. Het verloopt meestal als een heftige menstruatie. Hierbij komen over het algemeen geen medische handelingen bij kijken en kan daardoor thuis worden afgewacht.
Tijdens je zwangerschap kan je buik soms erg gespannen of hard aanvoelen. Het lijkt dan wel alsof je buik op knappen staat. Geen paniek! Waarschijnlijk heb je last van harde buiken.
De verloskundige en de gynaecoloog beoordelen de groei van de baby door de hoogte van de baarmoeder te voelen. Meestal zijn deze controles voldoende om te bepalen of de baby goed groeit. Het is dan niet nodig om een groeiecho te maken.
Hoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer 4 cm van het puntje van het hoofd tot het puntje van de billen, zit alles er al op en aan. De belangrijkste organen zijn aangelegd en liggen op hun plaats.