Kies een jonge plant met één sterke, gezonde hoofdscheut. Kies je voor een gevlochten stam dan heb je twee of drie sterke hoofdscheuten nodig. Zorg voor een stevige steunpaal en bindmateriaal. Bij het planten zorg je voor een voldoende ruim plantgat dat voorzien is van voedselrijke grond.
Stekken kan in speciale stekgrond of in een mengsel van 2 delen turf en 1 deel zand, onderaan de stek verwonden, licht vochtig houden. Stekken nemen van planten die in de serre geforceerd zijn zou een hoger slagingspercentage opleveren. De blauweregen is een bijzondere klimplant.
De blauwe regen is heel simpel te zaaien. Je kunt het zaad ook zelf oogsten uit de peulen die na de bloei ontstaan. De zaden kun je, zodra ze gerijpt zijn, in de grond stoppen. In het voorjaar zullen ze ontkiemen.
Blauwe Regen kopen:
De Blauwe Regen wordt ook wel de Wisteria genoemd. De Blauwe Regen is een boom met een schitterende en opvallende uitstraling. De boom groeit erg uitbundig en is opvallend door de prachtige, lange bloemtrossen. De bloeitijd van de Wisteria is in het voorjaar, voordat het blad aan de boom verschijnt.
De blauweregen Wisteria floribunda is een uitbundig bloeiende slingerplant die wordt toegepast op pergola's en tegen muren. Van nature groeit blauweregen in bossen tegen bomen op. Hij wortelt in de door afgevallen bladeren humusrijke bodem en klimt zo snel mogelijk naar het licht in de top van de boom.
Een blauweregen kan makkelijk 10 meter hoog en breed groeien en meer dan 100 jaar oud worden. Op een plek in de zon of halfschaduw (minstens 6 uur zon voor een rijke bloei) met humusrijke, voldoende vochthoudende grond groeit hij het best. Let er bij het planten op dat de entplaats niet onder de grond komt te zitten.
Groeiwijze en geleiden Blauweregen - Wisteria
De Wisteria zijn snelgroeiende klimplanten die tot wel 2 meter per jaar kunnen groeien. De Blauweregen 'Wisteria' soorten groeien door middel van ranken omhoog of langs uw schutting.
Opbinden van de Wisteria
De Wisteria Sinensis is niet zelfhechtend, dus moet je deze geleiden. Dit kan langs een muur of over een pergola. Daar de plant een redelijk gewicht kan krijgen moet de pergola wel stevig zijn.
Blauwe regen is een winterharde, bladverliezende, vrij sterk groeiende klimplant, met grote blauwe, witte of roze bloemen die naar beneden hangen. De lange bloemtrossen worden tot 25 cm lang. Afhankelijk van de variëteiten bloeit blauweregen vanaf begin mei tot half juni. Hij kan 8 tot 10 m hoog worden.
De blauweregen is zeer winterhard en groeit op elke plek in de volle zon of halfschaduw. Het vroege voorjaar is een goede tijd om deze klimmer te planten. Zorg voor voedzame grond en geef regelmatig wat kalk.
Blauwe regen groeit graag met zijn takken in volle zon. In de schaduw kan ook, maar toch moet je rekenen op minstens zes uur zonneschijn per dag.
Om een rijke bloei te krijgen, moeten wisteria's twee keer per jaar worden gesnoeid – twee maanden na de bloei (augustus) en aan het eind van de winter (februari). De eenvoudigste aanpak is om een paar lange takken horizontaal vast te binden langs de muur of de pergola waar de plant tegenaan groeit.
Bemesting Wisteria
Een Wisteria heeft minstens 6 uur volle zon nodig per dag en heeft het liefst meststoffen met meer kali (Dcm Tuinkali) en fosfaat (Dcm Beendermeel) en minder stikstof. Een bemesting met stikstof is af te raden omdat deze vooral de groei zal bevorderen en de bloei zal tegengaan.
De favoriete methode op stenen muren werkt met een stevige stalen draad die aan oogvijzen hangt. Je spant deze aan met spanbouten. De draad moet sterk genoeg zijn om de volwassen best wel zwaarwichtige Wisteria te dragen. Bedenk dat de plant bij volle wasdom zwaarder dan jij zal zijn.
In principe kun je blauweregen het hele jaar planten, behalve als het vriest. Dan is de grond namelijk te hard voor de plant om goed te kunnen wortelen waardoor ze geen vocht op kunnen nemen. Daarnaast kun je de echt hete periodes in de zomer ook beter even voorbij laten gaan.
Een Wisteria is eigenlijk een heel makkelijke plant qua groei. Bloei kan wel eens lang wachten zijn, maar groei is eigenlijk zelden het probleem. Het enige wat de plant vraagt is een goede tuingrond die niet te droog wordt, en een plek in halfschaduw. Of nog liever helemaal in de zon.
Hoe vaak moet je blauwe regen snoeien? Blauweregen is een ontzettend hard groeiende klimmer. Je zou een Wisteria aan zijn lot kunnen overlaten en niet snoeien, want hij groeit toch wel door. Maar als je hem niet snoeit, produceert hij alleen lange uitlopers waar niet veel bloemen aan komen.
Je blauwe regen bloeit niet? Dat kan, want de Chinese blauweregen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten. De bloeitijd van Wisteria sinensis is mei tot juni, maar er kan een tweede bloei in september plaatsvinden.
Als de plant zijn blad laat vallen of ineens verwelkt / niet meer uitloopt kan dat duiden op te veel vocht bij de wortels. Over het algemeen komen er geen ziektes voor bij Wisteria, wel kan het blad soms vergelen door een te kalkrijke grond meng dan wat compost en tuinturf om de bodem te verzuren.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
Tijdens de zomermaanden kun je de lange uitlopers weghalen. Lange takken zonder knoppen zullen geen bloemen krijgen, dus deze kun je goed wegknippen tot aan 2 of 3 knoppen. Daarmee houd je de Wisteria in toom. Je dient de Blauwe regen goed te geleiden omdat deze snel groeit.
Blauweregen op stam
Begin met een jonge plant, het liefst een met maar één scheut. Knip alle scheuten die aan de basis verschijnen af en leid de hoofdstam langs een sterke rechte stok. Bind de plant goed aan maar niet te strak. Knip in de winter de top op een hoogte van ongeveer 2 m af.
Wat betreft de standplaats en bodem is de blauwe regen niet zo veeleisend. Hij kan zowel in de volle zon als in halfschaduw staan en vraagt een goed doorlatende en humusrijke bodem, maar groeit ook goed in kleigrond. Daarnaast is deze plant ook zeer winterhard.
Het is natuurlijk wel mogelijk een klimplant in de buurt te zetten, zoals een vroegbloeiende klimroos. Ook zijn er in de tuin prachtige combinaties te maken met andere voorjaarsbloeiers, zoals de sierkers (Prunus), irissen, sieruien, pioenrozen en goudenregen (Laburnum).