De inflatie werd opnieuw aangejaagd door de energieprijzen, die met 39,7 procent stegen ten opzichte van vorig jaar. De prijzen van voedingsmiddelen stegen van 8,9 naar 9,8 procent. De drie Oostzeelanden Estland, Letland en Litouwen kenden met meer dan 20 procent opnieuw de hoogste inflatie van de eurolanden.
“Zwitserland heeft altijd minder last van inflaties, omdat ze een sterke eigen munt hebben en geen indexeringsmechanismes. Maar in deze specifieke crisis zijn het de stuwmeren en de opwekking via waterkracht die ervoor zorgen dat zij de prijsstijgingen minder voelen.”
Ook in Duitsland wordt de inflatie opgejaagd door onder meer de fors gestegen gasprijs. FRANKFURT (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland krijgt net als Nederland binnenkort mogelijk te maken met een inflatie van meer dan 10%.
Nederland zit met een inflatie van 12 procent wel in de groep landen met de hoogste prijsstijgingen, samen met Litouwen (+15,6%), Estland (+14,8%) en Letland (+11,2%). Vooral de dure energie drijft de inflatie op. Daarnaast zijn de voedselprijzen gestegen.
Russische handel (op jaarbasis)
Volgens de ramingen zal de Russische invoer in 2022 met 35,2% dalen ten opzichte van 2021, en zal de uitvoer met 30,9% achteruit gaan. Uit ramingen blijkt dat de inflatie in Rusland in 2022 sterk zal stijgen, tot 22%.
En dat terwijl de inflatie in Turkije officieel 80 procent is, het hoogst in 24 jaar, en de centrale banken van veel andere landen juist de rente verhogen.
Zwitserland voert de lijst aan met een score van 122,4 – iets wat wij niet geheel onverwachts vinden. Verder wordt duidelijk dat Europa de onbetwiste 'hofleverancier' van dure landen is. Scroll naar beneden voor de volledige lijst.
Bij de iets duurdere landen zitten Nederland (+ 10% in vergelijking met het gemiddelde, dus 1% duurder dan België), het Verenigd Koninkrijk (+ 14%) en Ierland (+ 18%).
MADRID – Volgens het Europese Statistiekbureau Eurostat is de inflatie in de eurozone in augustus naar een recordhoogte gestegen van 9,1 procent. Dat is lager dan in Spanje waar dat 10,3 procent is maar ook lager dan de 10,5 procent in België en 13,6 procent in Nederland.
Renteverhogingen juli en september 2022
Het laatste jaar is de inflatie omhooggeschoten. Dat komt onder meer door de sterk gestegen energieprijzen en voedselprijzen, mede door de oorlog in Oekraïne. De vraag is nu dus hoger dan het aanbod en daardoor stijgen veel prijzen.
Hoewel de inflatie in Zwitserland veel lager is dan in veel andere Europese landen, ligt de inflatie met 3,5 procent wel op het hoogste niveau in dertig jaar. De centrale bank verwacht dat de inflatie dit jaar op gemiddeld 3 procent zal uitkomen en volgend jaar zal afnemen tot 2,4 procent.
De inflatie bedraagt 9,94%
De Duitse regering komt met een steunpakket van in totaal meer dan 65 miljard euro om de inflatie en de hoge energiekosten het hoofd te bieden. De Duitse bondskanselier Scholz maakte dat bekend in een persconferentie. "Dit is het grootste pakket tot nu toe.
De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar.
Volgens de Amerikaanse overheid bedroeg de inflatie vorige maand 8,5 procent op jaarbasis, tegen 9,1 procent in juni, wat het hoogste niveau in ruim veertig jaar was. Het cijfer is van groot belang voor de Amerikaanse centrale bank, die bezig is de rente te verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan.
De inflatie in Nederland is in augustus verder opgelopen naar 12 procent, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is het hoogste cijfer ooit in Nederland gemeten.
juli 2022: 6,78 %
Deze website toont achtergrondinformatie over inflatie en de actuele en historische inflatie voor diverse landen.
Wat is hyperinflatie? Hyperinflatie is dusdanig massale geldschepping, dat deze leidt tot instorting van een valuta. Een kenmerk ervan is dat het vertrouwen in dat geld verdwijnt: mensen geven het nieuwe geld in grote hoeveelheden uit, zodat de koers van die valuta instort zodat prijzen explosief stijgen.