Deze Italiaanse drank is voor de meeste Nederlanders zeer bekend. Een romige koffie met een stevige laag melkschuim, in de mooiste figuren. De perfecte verhouding van een cappuccino bestaat uit ⅓ koffie, ⅓ warme melk en ⅓ melkschuim.
Een cappuccino is officieel een koffiedrank dat bestaat uit ⅓ vers gezette espresso, waarop ⅓ gestoomde melk wordt geschonken en wordt afgetopt met ⅓ melkschuim. Het staat bekend als een Italiaanse koffie die vrijwel alleen in de ochtend gedronken wordt.
De verhoudingen voor een perfecte cappuccino
De totale inhoud van een goede cappuccino is tussen de 150 en 180 ml. Daarvan is 30 ml espresso, en de rest wordt aangevuld met melk en melkschuim.
Hoe bereid je een goede cappuccino? Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Volle melk geeft over het algemeen meer smaak aan het schuim dan magere melk. De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is.
De melk die wij adviseren is verse volle melk. De smaak van volle melk is wat ons betreft de lekkerste combinatie met koffie. Het volle romige van de melk combineert uitstekend met een espresso. Ieder merk melk heeft ook zo zijn eigen smaak.
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.
Traditioneel met puur cacao, suiker cacao, of kaneel suiker. Natuurlijk smaken de strooiers ook heerlijk over koffie verkeerd, pannenkoeken, ijs of desserts.
Een perfecte cappuccino bestaat grofweg uit 1/3 deel espresso, 1/3 deel melk en 1/3 deel melkschuim. Wilt u de lekkerste cappucino's maken?
Warme melk: 2 sec. Melkschuim: 1 sec. Warme melk: 7 sec.
Senseo Cappuccino
De SENSEO® Latte Select maakt het gemakkelijk: vul gewoon het melkreservoir, plaats een SENSEO®-coffee pad (Regular is aanbevolen), en selecteer de cappuccino-optie. Pro-tip: Verwarm uw kopjes voor met heet water voor dat professionele barista-gevoel.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.
Welke melk gebruikt een barista? Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Gebruik gekoelde melk
Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter.
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.
Beschermt tegen spetters. Het deksel past zich aan de melkopschuimer Aeroccino aan.
Een cappuccino heeft vaak een totale inhoud van 150 tot 180 ml. Hiervan bestaat ongeveer 30 ml uit espresso en de rest wordt aangevuld met melk en melkschuim. Dit kun je in principe naar eigen wens verdelen. Voeg eerst de warme melk toe aan de espresso en vervolgens het laagje schuim.
Je wilt namelijk een mooi lobbig microfoam met zo klein mogelijke luchtbelletjes. Dat blijft ook veel langer in tact en lekker. Dus ga voor vette melk.