Hier hoef je niet veel voor te doen en het smaakt altijd goed! Je doet de maiskorrels in het apparaat en zet het apparaat aan.Vervolgens wacht je even totdat het apparaat de popcorn begint uit te spugen.Pas wel op want het kan heet zijn.
Wil je je popcorn kruiden met een beetje zout? Hussel dan meteen 60 ml olijfolie door de popcorn en bestrooi met het zout. Het zout blijft dan lekker plakken aan je popcorn en dat is precies wat je wil.
Ook de gewone uit de supermarkt kan niet gebruikt worden om popcorn van te maken. Je moet voor popcorn speciale popcorn maïs hebben, en daar de korrel van laten drogen. Die korrels moeten zelfs gedroogd worden, anders poffen de korrels niet tijdens het popcorn maken.
Manieren om popcorn te maken
Vul de zak met 40 tot maximaal 80 gram pofmaïs en vouw de bovenkant van de zak twee keer om. Leg de zak op zijn zijkant in de magnetron en zet de magnetron circa 2 à 3 minuten aan op vol vermogen. Haal de zak eruit als er circa 1 tot 2 seconden tussen het poffen van de maïs zit.
Bedek de bodem met een dun laagje zonnebloemolie en leg hier drie maïskorrels in. Doe direct het deksel weer op de pan. Zet het vuur nu hoog en wacht tot je alle drie de korrels hebt horen 'poppen'.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Strooi de popcorn op een bakplaat en zet 5 minuten in de oven tot de popcorn krokant en geurig is. Bestrooi de popcorn met wat zout en eet warm of koud. Kan 1 week worden bewaard in een luchtdichte trommel.
popcorn heeft een minder stevig omhulsel. ,,Het zijn net kleine drukvaten'', legt Bruce Hamaker, hoogleraar voedselchemie, uit. De ontdekking moet kwekers in staat stellen om maïs met goede omhulsels te selecteren.
Verhit de olie
Doe een laagje olie in de pan en zet de pan op een laag vuur. Gebruik niet teveel olie, maar ook zeker niet te weinig; gepofte maïs neemt olie op en als je te weinig olie gebruikt, wordt deze binnen no time opgenomen en brandt de rest van de popcorn aan.
Popcorn is gepofte maïs van maïssoorten die speciaal voor dit doel veredeld zijn, het meest wordt Zea mays ssp. mays gebruikt. De term popcorn komt uit het Amerikaans-Engels, van to pop (ploffen) en corn (maïs).
Het mooie van dit alles is ook nog dat het heel makkelijk is om te maken. Enige nadeel aan dit leuke recept; je moet de maïskolf eerst drie tot vier weken laten drogen voordat je de popcorn kunt maken.. Overigens kun je ook gedroogde maïskolven kopen bij bijvoorbeeld de Dille & Kamille.
Pak dan een tulbandvorm en zet de maïs rechtop in het gat van de vorm. Houd de bovenkant van de kolf vast en je kolf staat heel stabiel. Snijd voorzichtig met het mes van boven naar beneden en ga zo de hele kolf rond. Je hebt ook meteen al het maïs verzamelt omdat de korrels in de vorm vallen.
Hoe blijft suiker plakken aan popcorn? Popcorn zoet maken is heel makkelijk. Strooi er net na het poffen poedersuiker over en roer goed door. De suiker zal smelten en een zoet laagje achterlaten.
De simpelste manier om hem zoet te maken is door een pannetje met dikke bodem even te verhitten en in de warme pan, poedersuiker met evenveel water erin te doen. Laat het even carameliseren en gooi dan de popcorn erbij. Blijf de pan even goed schudden zodat het caramellaagje goed om de popcorn zit.
Let op: in de pan moet u een beetje olie (zonnebloem-of maisolie) gebruiken. Gebruik bij popcornmachine: 1 maatlepel vol (+/- 40 gram), daarna maatlepel vullen met boter of olie en ondersteboven op de machine zetten (geen boter/olie IN de machine doen!).
Bij voorkeur haal je de popcorn er tussendoor uit en haal je de gepofte maïs eruit om de overige korrels nogmaals in de magnetron te plaatsen. De maïskorrels die nog niet gepoft zijn kunnen gewoon nog eens opgewarmd worden en zullen alsnog poffen.
Wees vooral niet te scheutig met olie of boter, verbrande popcorn komt door te hoog vuur en te weinig olie/boter over het algemeen.
Doe de maïs in de zak en vouw de bovenkant een paar keer dubbel. Zorg dat de zak dichtblijft tijdens het poffen. Zet de zak 2 a 3 minuten in de magnetron op 800 Watt. Als het poffen van de maïs een stuk minder is geworden ben je klaar.
Zet een koekenpan op een laag vuurtje en laat hem even warm worden. Vervolgens doe je de maïs erin, doe je een deksel op de pan en laat je het staan. Heb geduld, gewoon eraf blijven! Het duurt een paar minuten, maar dan gaan de korrels vanzelf poppen.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten.
Voor kleine porties kan men ook gebruik maken van een conservenblikje om de maïskorrels in te poffen. Na gebruik kan het blikje worden weggegooid bij het restafval of bij een speciaal inzamelpunt. Neem altijd een pan die groot genoeg is, een maïskorrel wordt na het poffen zo'n zeven tot acht keer groter.
Kant-en-klare en magnetron popcorn bevatten vaak veel suiker, zout of andere toevoegingen. De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker.
Het is gemaakt van verschillende soorten maïs. Voor "ronde" popcorn wordt een ander soort maïs gebruikt dan voor de onregelmatige.
Het enige wat je nodig hebt is een oven. Verspreid je popcorn over een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Verwarm de oven voor op 120 graden en schuif als de oven warm is de popcorn erin. Wacht vijf minuutjes, totdat de popcorn goed warm en knapperig is.