Het komt voor in de familie. Een tweelingzwangerschap kan ook afhankelijk zijn van uw familiegeschiedenis. Het vermogen om zwanger te worden met meer dan één eicel is erfelijk, en als uw moeder een tweeling is of als u zelf een tweeling bent, is de kans dat u meer dan één eicel vrijgeeft voor bevruchting veel groter.
De kans op een spontane tweelingzwangerschap neemt toe met de leeftijd van de zwangere; zo is de kans op het krijgen van een tweeling voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op 90 en voor een 40-jarige vrouw 1 op 60. In Nederland worden de laatste jaren ongeveer 3000 tweelingen per jaar geboren.
Bij deze twee-eiige tweelingen speelt een zekere mate van erfelijkheid via de familie van de vrouw een rol. De kans op een spontane tweelingzwangerschap neemt toe met de leeftijd van de zwangere. Zo is de kans op het krijgen van een tweeling voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op 90 en voor een 40-jarige vrouw 1 op 60.
Normaal gesproken komt er tijdens de eisprong 1 eitje vrij, maar het kan dus voorkomen dat er een dubbele eisprong plaatsvindt met als gevolg 2 eitjes die beiden bevrucht kunnen worden. Bij een twee-eiige tweeling worden de 2 eitjes afzonderlijk bevrucht door 2 verschillende zaadcellen.
Erfelijkheid speelt dus zeker een rol bij het krijgen van een twee-eiige tweeling. Zijn er tweelingen in de familie of maak je deel uit van een twee-eiige tweeling, dan heb je zelf een grotere kans om meer dan één baby op de wereld te zetten. Die genetische aanleg erf je voornamelijk via moederskant.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
Ben je in verwachting van een tweeling, dan mag je de voorgeschreven dosis Foliumzuur verdubbelen.
Symptomen bij een tweelingzwangerschap
Bij een twee- of meerlingzwangerschap komen klachten als vermoeidheid, brandend maagzuur en overgeven vaker voor. De extra grote baarmoeder zorgt vaker voor kortademigheid, bandenpijn en slaapproblemen.
Symptomen van innesteling op een rijtje:
– Mild zeurende of krampende pijn in je onderbuik en onderrug, die 1-2 dagen aanhoudt. – Roze, helderrood of bruin bloedverlies. Vaak veel minder dan tijdens een menstruatie en meestal korter 2 dagen.
Normaal gesproken komt er tijdens je eisprong één eicel vrij. Soms komen er, door onbekende oorzaken, twee eicellen tegelijk vrij. Dit noem je een dubbele eisprong. Wanneer deze allebei bevrucht worden door een zaadcel, ontstaat er een twee-eiige tweeling.
Komen er in je familie twee-eiige tweelingen voor, dan heb je wat meer kans om in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling. Soms komen er bij de vrouwen in een bepaalde familie meer eitjes vrij bij de ovulatie.
Hoe lang is mijn zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij een tweeling of meerling? U krijgt 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof als u zwanger bent van een tweeling of meerling. Het totale verlof is 20 weken.
Tweelingen worden meestal te vroeg geboren: Tweelingen met 1 moederkoek en 2 vruchtzakken bij gemiddeld 35 weken. Tweelingen met 2 moederkoeken bij gemiddeld 37 weken.
Tijdens elke menstruatiecyclus zijn er een aantal vruchtbare dagen. Dat zijn de dagen rond de eisprong. Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden.
De kans op een miskraam vroeg in de zwangerschap is 10 op 100. Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .
Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of meerling hebben een hoge hCG-concentratie. Deze verhoogde hCG-concentratie zou ook de reden kunnen zijn waarom sommige vrouwen die zwanger zijn van een tweeling ernstigere ochtendmisselijkheid hebben dan vrouwen die slechts één baby verwachten.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Eisprong herkennen
De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.
Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien. Wanneer je een positieve zwangerschapstest hebt gehad, maar er niets te zien was op de echo gaat de gynaecoloog het zwangerschapshormoon in je bloed meten.
Van elke 80 tot 90 spontane zwangerschappen in Nederland is er één een tweelingzwangerschap. De kans op een drie- of meerling is nog kleiner: slechts één op de 7.000. De kans op een twee-eiige tweeling is hoger dan de kans op een eeneiige tweeling. Zo'n 70 procent van de tweelingen is twee-eiig.
Voor uw gezondheid is het aangeraden uw gewicht in het oog te houden om te voorkomen dat het nog verder stijgt. Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 7 tot 11,5 kg gewicht bij te komen. De aanbevolen gewichtstoename voor een tweelingzwangerschap is 14 tot 23 kg.
Als je zwanger bent van een tweeling, dan is de kans op een miskraam groter dan als je zwanger bent van een eenling. De kans dat er na 20 weken zwangerschap alsnog een miskraam komt, is bij tweelingen twee keer zo groot. De reden hiervan is dat de kans op chromosomale afwijkingen is groter.
Controles tweelingzwangerschap
De controles van een tweelingzwangerschap zijn frequenter dan bij een eenlingzwangerschap. In het algemeen kom je bij een ongecompliceerde zwangerschap tot 26 weken elke maand bij de gynaecoloog. Vanaf 26 tot 32 weken om de twee weken en vanaf 32 weken elke week.
Zygositeit vierlingen
Een twee-eiige vierling ontstaat wanneer er 2 bevruchte eicellen zijn, waarvan 1 zich 2 keer splitst óf beide eicellen zich 1 keer splitsen. Dit heet dizygote. In het eerste geval is er sprake van een eeneiige drieling die samen met een broertje of zusje een vierling vormt.