Doe 1 gram (=1 theelepeltje) matcha in de kom. Giet 1-2 ml koud water op de Matcha en roer deze met de bamboe whisk tot alle klontjes zijn verdwenen en de matcha een gelijkmatige groene pasta is geworden. Voeg 100 ml warm water van maximaal 80°C toe en klop de matcha stevig met de bamboe whisk.
75°C door 1 deel kraanwater met 3 delen kokend water te mengen. Easy! Een andere, minder exacte manier om 75°C water te krijgen is om een volle kom kokend water ongeveer 3-4 minuten te laten afkoelen. Het is heerlijk om Matcha rustig te drinken.
De aanbevolen hoeveelheid Matcha thee per dag is 1 tot 3 kopjes. Er vanuit gaande dat 1 kopje thee 2 gram Matcha bevat zou dat betekenen dat je 2 tot 6 gram Matcha poeder per dag veilig kunt consumeren. Een overconsumptie Matcha poeder kan leiden tot maagproblemen.
Matcha is een soort groene thee, rijk aan antioxidanten, cafeïne en eiwitten. Deze thee zou kunnen beschermen tegen kanker, ontstekingen, hartziekten en dementie. Dit wordt beweerd aan de hand van de samenstelling van de thee, niet aan de hand van onderzoek bij mensen.
Bij de bereiding van matchathee worden één à twee theelepels matchapoeder samen met 100 ml water opgeklopt. Het opkloppen van matcha zorgt ervoor dat de gemalen theebladeren goed met het water mengen en geeft een mooie schuimlaag. Let er wel op dat het water dat je gebruikt niet te heet is, waarschuwen de experts.
Zoals in het rijtje van de gezondheidsvoordelen al even genoemd werd, is matcha een goede keus bij het afvallen. Dit komt omdat het bevorderend werkt voor je bloedsuikerspiegel waardoor vet minder snel opgeslagen wordt. Drink maximaal zo'n 3 koppen per dag en je zult snel merken dat je gewicht verliest!
Matcha helpt de darmflora te versterken
Die polyfenolen zitten ook in de theeplant (de camellia sinensis) en wanneer je ze opneemt via matcha, zorgen ze voor een toename van de goede darmbacteriën.
Matcha is duurder en superieur aan gewone groene thee, deels vanwege het unieke groeiproces.
Matcha is gezond
Over Matcha kunnen we zeggen dat het de gezondste thee is die er bestaat. Het bevat namelijk 10 keer zo veel antioxidanten als dat van groene thee. Twee van de belangrijkste stoffen, die bijdragen aan je gezondheid, zijn antioxidanten en polyfenolen (een andere vorm van antioxidanten).
Een kopje Matcha bevat minder caffeine dan een kopje koffie, maar geeft een gebalanceerde energy-boost die een paar uur (4-6) doorwerkt. Matcha is rijker aan antioxidanten, die je beschermen tegen ziektes en veroudering.
Matcha bereid je door een derde van een koffielepel in een kopje te doen waaraan je ongeveer 150 milliliter water van 80 graden toevoegt. Goed roeren of kloppen met een bamboeborsteltje en klaar is je thee. Voor een goede kwaliteit biologische matcha betaal je gemiddeld 15 à 20 euro voor zo'n 30 gram.
Zorg voor water van maximaal 90 graden. Hoe kouder het water is, hoe beter de umami uit de matcha naar voren komt. Voor één kopje matcha thee gebruik je 2 schepjes matcha thee (met een speciale matcha lepel) en 100 ml water.
Het boost je metabolisme.
De chlorophyll die in de matcha zit, bindt schadelijke metalen in je lichaam en voert ze af. Het detoxt je lichaam dus. Matcha bevat L-theanine, dit heeft een kalmerend effect. Deze stof staat erom bekend stress en angst te verminderen en je hartslag te kalmeren.
Matcha kan koud en warm gedronken worden. Om de meeste voordelen te krijgen is het echter beter matcha in heet water te zetten (+80°C/176°F) en er zo nodig ijsblokjes aan toe te voegen. Hete matcha geeft een betere concentratie, verhoogt de hersenactiviteit, normaliseert de hormonen en verbetert de stemming.
Goede Matcha heeft een zoete, hartige (umami) smaak. De L-Theanine, het aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft, wordt ook geproduceerd tijdens het schaduwproces. Omdat in Matcha van een mindere kwaliteit minder L-Theanine aanwezig is, is de smaak daarvan vaak bitterder.
Ook wanneer je gewicht wil verliezen kan matcha je helpen. Het is laag in calorieën (want: bladgroente), maar stimuleert ook de stofwisseling en werkt vochtafdrijvend. Naast thee zetten van matcha kun je matcha poeder in nog veel meer gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in toetjes en smoothies.
Dus, welke Matcha poeder is het beste? Ceremoniële Matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit Matcha die te koop is. Deze Matcha kenmerkt zich door een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak kan omschreven worden als zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.
Voor een optimaal effect moet je het water na het koken zeven tot tien minuten laten afkoelen en je thee drie tot vijf minuten trekken. Als je dit volhoudt, zie je vooral op de lange termijn resultaat. In vier tot twaalf weken val je ongeveer 1,3 kilo af, zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen.
Matcha heeft veel van dezelfde smaakkenmerken als gewone groene thee: een grasachtige smaak en een plantaardige smaak die gekenmerkt wordt door een beetje bitterheid en een vleugje zoetheid die aan de achterkant blijft hangen.
Je kunt onze Matcha dan ook het beste bewaren in ons luchtdichte Hey Matcha blikje. Zo voorkom je dat er vocht bij komt. Als je verder van plan bent om de Matcha langer dan een maand of 2 te bewaren, dan raden we je aan om dat op een zo koel mogelijk plek te doen. De koelkast bijvoorbeeld.
Matcha vs. Yerba Mate: wat is het? Matcha is een poeder gemaakt van fijngemalen groene theebladeren en yerba mate is de gedroogde, geplette bladeren en twijgen van de regenwoudhulstboom.
Matcha thee poeder kost gemiddeld tussen de €25 en €45 per 100 gram. De prijs is echter sterk afhankelijk van de kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit, des te hoger de prijs. Ceremoniële Matcha is de hoogste kwaliteit en daarom ook het duurste.
Witte thee helpt je om gewicht te verliezen dankzij deze eigenschappen: Verbeterde vetverbranding. Net als groene thee bevat ook witte thee bepaalde stoffen die je lichaam helpen om vet af te breken tot kleinere, makkelijk te verwerken stoffen.