Het recept voor suikerlijm is super simpel, het enige dat je nodig hebt is poedersuiker en een heel klein beetje water. Vul een kommetje met poedersuiker en meng er een heel klein drupje water doorheen, je kunt altijd nog wat extra water toevoegen en je hebt weinig nodig.Klontjes kun je wegkloppen met een garde.
De lijm wordt meestal gemaakt door wat water met veel poedersuiker (in een verhouding van ongeveer 1:6,5) goed te mengen. Het wordt ook weleens gemaakt met siroop of met eiwit in plaats van water.
Gebruik voor lichte decoraties een beetje water om de decoratie vast te plakken op de cupcakes. Voor het bedekken van de cupcakes met rolfondant kun je de achterkant van de fondant insmeren met een beetje water of een laagje frosting gebruiken.
Water. Als je een beetje water op fondant of marsepein smeert, smelt het oppervlak. Het is immers suiker. Je kunt er nu iets anders opplakken, het water droogt uiteindelijk weer op en je decoratie zit vast.
Decoraties kun je gemakkelijk op fondant plakken door het een heel klein beetje in te smeren met water. Doordat fondant gemaakt is van suiker zal het door water gemakkelijk aan elkaar gaan plakken. Heb je zware creaties die niet blijven plakken met water dan kun je eetbare lijm gaan gebruiken.
Snoep kan worden gelijmd met een heel geconcentreerde, bijna stroperige oplossing van suiker en water, dus suikerwater. Maar de alleslijm voor eetbare waar is glazuur! Neem 100 gr poedersuiker op 1 eiwit en roer alles goed door elkaar. Het mengsel moet glad en glimmend zijn en vrij stijf.
Ook een gewone cake kan dienen als basisvorm, maar dit is iets minder stevig dan piep-of steekschuim. Schik de snoepjes op de basisvorm. Je werkt rij per rij af tot wanneer de hele basisvorm is bedekt. De snoepjes zet je vast met wat snoeplijm of een druppel gesmolten chocolade.
De versiersels plakten we vast met suikerlijm. Het recept voor suikerlijm is super simpel, het enige dat je nodig hebt is poedersuiker en een heel klein beetje water. Vul een kommetje met poedersuiker en meng er een heel klein drupje water doorheen, je kunt altijd nog wat extra water toevoegen en je hebt weinig nodig.
Wanneer ik zelf een taart decoreer, gebruik ik altijd een 1:1 botercrème voor het afsmeren. Dit houdt in de de verhouding ongezouten roomboter en poedersuiker gelijk zijn. Deze twee ingrediënten klop je in een paar minuten romig, waarna je er met gemak een taart mee kunt afsmeren.
Leg de suikerpasta voor het uitrollen een paar tellen in de magnetron als hij te hard is geworden. Daarna zal je hem makkelijker kunnen kneden. Truc: Kneed de suikerpasta even met je handen of rol met een deegroller als er kleine scheurtjes in zitten. Door de warmte en druk van het rollen gaan ze snel dicht.
Je kunt aan de slag met kant-en-klare chocoladevlokken of hagelslag. Met een vruchtenhagel of hagelmix voeg je wat extra kleur toe of je raspt zelf stukjes chocolade van een chocoladereep. Voor extra variatie zet je ook nog lekker een paar potten chocopasta of hazelnootpasta op tafel.
Eetbare lijm - 63 gram | Xenos.
Botercreme is de meest gangbare, 1:1. Voor dijkjes en afsmeren zo krijg je je taartje wat strakker, tip: smeer af, zet een mes in een glas heet water en strijk daarmee af, taartje even in de koeling om op te stiijven en marsepein/ fondant erover.
Om een suikerklontjes huis te bouwen moet je eerst het cement maken. Dit doe je door water te mengen met poedersuiker. Je krijgt nu een plakkerig papje wat je kunt gebruiken om de bouwstenen (suikerblokjes) aan elkaar mee te 'lijmen'.
Rol de fondant uit op suikerbakkerspoeder en steek figuren uit met dezelfde uitsteker als je voor de koekjes hebt gebruikt. Leg het uitgestoken plakje fondant op het koekje en druk voorzichtig aan. Decoreer de koekjes met kleinere figuurtjes van fondant, gebruik hiervoor diverse bloem en hart uitstekers.
Alle decoraties die moeten/mogen uitharden kun je al een paar weken van tevoren maken. Bewaar deze decoraties in luchtdicht afgesloten bakjes. Dan heb je daar geen omkijken meer naar.
Hagelslag/Nogatine op een baan van zilverfolie strooien. Bovenkant van de taart nog niet afsmeren. Pak de taart tussen je twee handen (een hand op de bovenkant andere op de onderkant) en rol hem zo over de hagelslag/nogatine. Het zit er dan mooi op.
Een gel kleurstof, of nog liever een pasta, is de beste optie wanneer je een felle kleur wilt geven aan je botercrème. What is this? Doordat je maar weinig nodig hebt van een gel of pasta kleurstof, is het extra belangrijk dat je het in kleine hoeveelheden door de crème mixt.
Bestrijk het gebak met het glazuur en laat het vervolgens uitharden, Dit kan 1 tot 2 uur duren, in de koelkast gaat her sneller. Wil je creatief te werk gaan, doe het glazuur dan in een (wegwerp)slagroomspuit en maak er mooie figuren mee.
Drip cake versieren
Ga bijvoorbeeld voor één van de vele eetbare strooisels die je bij Baktotaal kunt vinden of maak gebruik van suikerbloemen. Daarnaast kun je natuurlijk ook losgaan met echte eetbare bloemen, zuurstokken, lolly's en allerhande snoep om de drip cake helemaal naar wens af te maken.
Je neemt het basis recept van de icing en hier voeg je beetje bij beetje wat water aan toe om de icing te verdunnen. De icing is goed als het oppervlak na doorroeren met 20 seconden weer mooi glad is. Dikke icing (zoals ik het voor het gemak maar noem) gebruik je als je decoraties vorm moeten houden.
Liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo'n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.
Het beste is om de snoepjes van de taart te plukken en deze te bewaren in een doos met deksel in de kast. Je kan ze ongeveer 9 tot 12 maand bewaren als je ze telkens goed afsluit.
Bestuif je werkblad of aanrecht met poedersuiker. Leg de geknede fondant hier op en rol het uit met een deegroller tot ongeveer 3 mm dikte. Let op dat tot je twee keer de hoogte van je taart én de bovenkant kunt bekleden met je lap fondant. Pak je lap fondant en leg deze over je taart.