Een minuut lang draaien ze rond in een enorme trommel met koud water. Daarna worden ze gedroogd door er lucht overheen te blazen, net als in een wasstraat voor de auto. Het bakken van de schijfjes gebeurt in canola-olie op een temperatuur van 190 graden. Na drie minuten bakken zijn de schijfjes chips geworden.
Wassen, sorteren en schillen
Eenmaal in de fabriek worden de aardappelen gewassen en gesorteerd. Daarna gaan ze naar een grote trommel, met aan de binnenkant een fijne rasp. Door de ronddraaiende beweging van de trommel worden de aardappels geschild. Want alles met de hand schillen is natuurlijk veel te veel werk.
Zo worden Lay's chips bereid in SunSeed® olie die van nature rijk is aan enkelvoudige onverzadigde vetten. Zout zit in bijna alles wat we eten: van vleeswaren tot brood en kant-en-klaar maaltijden.
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
Het zoutje is gemaakt van een pasta van voornamelijk aardappelzetmeel en aardappelpoeder, die wordt geëxtrudeerd, en waarin zich bij de extrusie luchtbelletjes vormen. Er zijn twee varianten: naturel en paprika. De Wokkels worden vaak aangehaald als een voorbeeld van een vormmerk.
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
Smiths Chips heten in Nederland vanaf nu Lay's Chips.
Met het nieuwe merk sluit Smiths Food Group in Maarssen aan bij de internationale strategie van Frito-Lay, de chips- en zoutjesdivisie van PepsiCo. Smiths Food Group behoudt wel haar eigen naam. Ook blijft Smiths voor merken als Bugles, Wokkels en Nibb-It zorgen.
Omdat ook de Benelux-afdeling in januari 2001 aan deze wereldwijde standaarden voldeed, veranderde de merknaam voor aardappelchips van Smiths naar Lay's. De naam Smiths blijft bestaan als merknaam voor chips met speciale vormpjes (zoals Grills, Bugles, Ringlings, Mama Mia's…).
Drie smaken
Zo proeft de smaak KFC Original Recipe Chicken naar de welbekende mix van kruiden en specerijen die KFC gebruikt bij het bereiden van de kip. De smaak Subway Teriyaki zal smaken naar het gelijknamige broodje van de Subway. En de smaak Pizza Hut Margherita zal smaken naar mozzarella en tomaten.
Hij vond de patat te dik gesneden en stuurde ze terug naar de keuken. Kok George Crum vond dat niet leuk. Hij sneed daarom de aardappel expres in heel fijne plakjes, frituurde die in de hete olie en deed er zout op. Vanderbilt liet zich de schijfjes goed smaken.
102miljoen gezinszakken van 250 gram, zoveel chips eten we samen per jaar. Daarmee kroont de Belg zich tot Europese kampioen chips eten.
Light-chips bevatten wel wat minder calorieën dan gewone chips, maar het verschil is klein. In light-chips zit minder vet dan in gewone chips, maar wel meer koolhydraten. Chips, light en gewone, staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn allebei geen gezonde keuzes.
Een kilo chipsaardappelen kost 10 cent. In een zak chips van €2,50 zit 150 gram chips.
Het duurt lang om een chip te maken
Op een computer kun je simuleren wat een chip doet; je weet pas of hij werkt als de chip er daadwerkelijk is. En dat duurt ongeveer drie maanden.
Chipfabrikant Intel breidt zijn productie in Europa uit met een nieuwe, 17 miljard euro kostende chipfabriek in het Duitse Maagdenburg. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf dinsdag bekend. Als de vergunningen op tijd rond zijn, zal de bouw beginnen in 2023 en de fabriek draaien vanaf 2027.
Chipsmerk Lay's verandert na veertig jaar de naam van een de favoriete soorten chips, de ribbelchips. De Superchips heten vanaf april namelijk MAX. Met de rebranding wil het chipsmerk ervoor zorgen dat de chips een duidelijkere identiteit krijgt.
De ranking van duurzame chips:
Lay's (4 van de 17 punten, een D-label) Smiths (4 van de 17 punten, een D-label) Kettle (3 van de 17 punten, een D-label) Pringles (3 van de 17 punten, een D-label)
De reep werd in 1929 ontwikkeld door Frank Mars en zijn echtgenote Ethel Mars, en werd in sommige landen tot 1990 verkocht onder de naam Marathon.
die al bekend is bij het grote publiek. naam Walkers al omdat ze al 41 jaar bestonden. zouden verwarren met TJ Hughes, een populaire winkel in de UK. Dit schoonmaakmiddel heeft in verschillende landen ook andere namen.
In 1958 was het dan eindelijk zover; de eerste zakjes chips – toen nog met het zout apart verpakt in een blauw zakje- lagen in de winkel. Alleen van de beste aardappels, maak je de beste chips. Dat was de mening van Kistemaker en dat weet ook aardappelteler Gerard Nieuwenhuijse. 'Iedere aardappel kun je koken.
Ingrediënten: maïs, koolzaadolie, TARWEBLOEM, ham- en kaassmaak [aroma (bevat TARWE en MELK), KAASPOEDER (van MELK), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), smaakversterkers (mononatriumglutamaat, dinatriumguanylaat, dinatriuminosinaat), suiker, kaliumchloride, specerijen, uienpoeder, rookaroma, kleurstof ( ...
Heerlijke knapperig gebakken aardappelchips met een intense paprika smaak. Lay's Superchips® Naturel is nu Lay's MAX® Original. Heerlijke knapperig gebakken aardappelchips met een beetje zout voor de smaak en zorgen in combinatie met de ribbels voor een harde kraak!