Gebruik proper frituurvet en frituur de kroketten op 175°C. Bij deze temperatuur zullen je kroketten niet openbarsten. Zorg dat de onderkant van het mandje in het vet ligt als je de kroketten erin legt. Zo plakt de kroket niet aan het mandje nog voor ze met het frituurvet in aanraking komt.
Hoe vermijd ik dat kroketten openbarsten? Om te vermijden dat je kroketten barsten, gebruik je zo weinig mogelijk vocht in de bereiding van je vulling. Voeg dus geen boter of room toe aan je puree. Een volgende cruciale tip: bak niet te veel kroketten tegelijkertijd, maar zorg dat ze ruimte hebben in het frituurmandje.
Als er (te veel) vocht in je vulling of korst komt, zal je kroket immers openbarsten.
Dit komt omdat er bijkroketten voor in de frituur minder paneermeel omheen zit. In heet olie schroeit dit snel dicht, maar in de Airfryer loop je de kans dat de inhoud er een beetje uitloopt.
Verse kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Vacuümverpakte kroketten: open de verpakking 1 uur voor gebruik en bak de kroketten vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten.
Maak de kroketten niet dikker dan 2 à 4 centimeter: te dikke kroketten hebben veel tijd nodig vanbinnen op te warmen, waardoor de buitenkant van de vulling zo heet wordt dat ze uit de kroket zal barsten. Gebruik niet te veel vocht in je basisdeeg, zoals boter of room.
Bereiden vanuit bevroren toestand. Oven: Plaats op een bakplaat op 220ºC hetelucht/425°F/gasstand 9 gedurende 10-15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn . Airfryer: Bak porties op 200°C gedurende 8-10 minuten. Schud een keer tijdens het koken (gebaseerd op een Philips Airfryer XL).
Bak de kroketjes in de Airfryer op 200 °C voor 8-10 minuten of tot ze goudbruin van kleur zijn.
Als je zelfgemaakte bitterballen of kroketten openklappen tijdens het frituren kan dat verschillende oorzaken hebben. De meestvoorkomende is het feit dat de vulling te heet wordt. Dit kan komen doordat de temperatuur van de olie te heet is.
Dit is waarschijnlijker als u de airfryer vaak gebruikt. De grendel op uw airfryermand kan beschadigd raken, verbogen of zelfs kromtrekken door de constante hitte waaraan deze wordt blootgesteld . Dit kan van invloed zijn op het vermogen om goed te sluiten, wat ongewenste ploppen veroorzaakt tijdens het koken.
Kroketten kunnen uit elkaar vallen tijdens het frituren als het mengsel te nat is. Als de kroketten heet worden, verandert vocht in stoom, waardoor ze zompig worden en hun vorm verliezen. Door meer bindmiddel toe te voegen (geklopt ei en/of bloem) zou het mengsel bij elkaar moeten blijven .
Diepgevroren kroketten: bak ze op 175°C gedurende 7 minuten. Ontdooide kroketten: laat ze een halve dag in de koelkast ontdooien onder een handdoek. Bak ze vervolgens op 175°C gedurende 4 minuten. Aperitiefhapjes/tapas: bak ze op 175°C gedurende 2 minuten (vers) of 3 minuten (diepgevroren).
Mijn kroketten barsten open als ik ze bak:
Je olie is te heet, het moet medium heet zijn, niet roken. Zet het vuur lager en laat de olie iets afkoelen en probeer het dan opnieuw .
Met kroketten in mijn hoofd, pakte ik een van mijn favoriete recepten en gebruikte ik lichte Extra Virgin Olijfolie om te frituren. De resultaten waren gewoonweg uitstekend. De licht nootachtige en peperige smaak van de EVOO versterkte de sensorische componenten van dit gerecht dramatisch.
Rechtstreeks uit de vriezer
Als je een kroket direct uit de vriezer haalt om op te eten, moet je weten dat de frituurtijd langer zal zijn. Frituurpan / Koekenpan / Steelpan: voeg een grote hoeveelheid hete olie toe van 180-190ºC gedurende 2-3 minuten, totdat de kroketten goudbruin zijn .
Gebruik dus altijd een olie die ook als frituurolie aangemerkt wordt. Zelf gebruiken wij het liefste rijstolie of arachideolie. Dit kan tot zeer hoge temperaturen worden verwarmd zonder giftig te worden. Dit zijn wel dure oliesoorten.
Zodra de kroket verhit wordt wil de lucht uitzetten, maar dat kan niet, want het zit vast door de dikke korst. Maar de kracht wordt zo groot, dat de kroket ineens open barst en de gloeiend hete inhoud er uit kan spuiten. Dit kan gebeuren in de frituurpan, op het bord of in de mond.
Haal de kroketjes eerst door de bloem, dan eigeel en vervolgens paneermeel.Daarna dubbel paneren, opnieuw door het eigeel en het paneermeel. Zet de friteuse op 180° en leg voorzichtig 4 kroketten in het mandje. Niet meer dan 4, want anders koelt het vet te snel af.
Als de kroketten of bitterballen ontdooid zijn, moet je ze 4 tot 5 minuten frituren. Als ze bevroren zijn, duurt het frituren 7 tot 8 minuten. Het is belangrijk om de snacks tijdens het frituren goed in de gaten te houden om te bepalen wanneer ze de juiste krokante textuur hebben bereikt.
Kies bij voorkeur ovenkroketten, kroketten voor in de airfryer, of kroketten die al zijn voorgebakken. Gewone kroketten voor in de frituur kunnen gaan lekken en worden lastiger krokant bruin in de airfryer. Een ovenkroket moet ongeveer 10 tot 13 minuten op 200 ºC.
Het is mogelijk om bakpapier of aluminiumfolie te gebruiken in de Airfryer. Je kunt bakpapier gebruiken in een bakvorm, zolang het papier vrijwel niet buiten de bakvorm komt. Zorg ervoor dat het papier nooit buiten de rand van de mand steekt. Je kunt ook aluminiumfolie of metalen bakjes gebruiken in de Airfryer.
Ga je kroketjes serveren, voorzie dan 6 stuks per persoon en hou een extra zak achter de hand in de diepvriezer. Voor rijst en pasta die je als bijgerecht serveert, reken je 50 à 60 g droog gewicht (dus voor de rijst of pasta gekookt is).
Die moet voor het frituren van gekoelde kroketten staan op 180 graden, voor bevroren kroketten 175 graden. In de praktijk zul je moeten spelen met de temperatuurinstelling van de frituur om de temperatuur van de olie correct te krigen en te houden.
Het kan gewoon in de oven. Die van mora (normale rundvlees) doorgaans in de frituur.
1 Verwarm de heteluchtoven voor op 220°C. 2 Plaats de bevroren kroketten op een ovenrooster. Gebruik geen bakpapier of ovenschaal voor het beste bakresultaat en plaats een opvangplaat onderin de oven zodat de oven schoon blijft. 3 Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de kroketten in 14-16 min.