Zelf maken
Slagroom kan ook zelf gemaakt worden met de volgende ingrediënten: 1l melk. zoveel suiker als gewenst, bijvoorbeeld 200g of 300g suiker. 2 eieren, alleen de dooiers worden gebruikt.
Gebruik melk in plaats van kookroom
Het enige verschil is dat melk een laag vetgehalte heeft in vergelijking met eetbare room. Hierdoor is melk in vergelijking met andere varianten enigszins ongeschikt als vervanger van kookroom. Het is moeilijk om met melk een romige textuur te vormen.
Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Kookroom heeft meestal een vetpercentage tot 20%. Daarnaast is aan kookroom vaak ook zetmeel toegevoegd om het schiften te voorkomen. Deze melk, die vrij romig is, wordt gemaakt van vers kokosrasp. Dit wordt gemengd met water en zo ontstaat er een melkachtige substantie.
Room is een zuivelproduct verkregen uit koemelk. Als de melk even staat komt er een laag vet bovendrijven, dit romen ze af en zo heb je room.
Room in melk
Tevoren wordt de melk afgeroomd volgens een standaard: volle melk tot 3,5%, halfvolle melk tot 1,5% en magere melk tot 0,5%.
Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Koffiemelk is een ingedikte melk met een hoog vetgehalte en is daardoor prima te gebruiken als vervanger voor room. Gebruik bij voorkeur volle koffiemelk. Voeg het pas toe aan een saus of soep wanneer het niet meer verhit hoeft te worden, anders bestaat de kans dat het gaat schiften.
Kookroom is room waar maïzena, verdikkingsmiddelen en soms andere hulpstoffen aan zijn toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat de room niet gaat schiften en dat het gerecht licht gebonden wordt. Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen.
Bewaar je de room gewoon geopend in de koelkast zou ik hem toch niet langer dan drie dagen bewaren. Gebruik je een potje met een deksel dat goed afsluit kan je de room nog een dag of twee langer bewaren. Een extra tip: ruik er aan! Als je niets 'zuur' ruikt, dan is de room quasi zeker nog goed.
Double cream is een dikkere soort room met een vetpercentage rond de 48%. Dankzij dit hoge vetpercentage is de room van zichzelf al erg stevig. De room wordt vaak als topping gebruikt of geserveerd met vers fruit.
Nee. Dit heeft te maken met het vetpercentage. Melk bevat te weinig vet, volle melk bevat 3,5% vet. En melk bestaat uit een groot deel (85%) uit water.
Melk kan ook schuimen als je het opklopt. Het schuim dat dan ontstaat is vooral afkomstig van de eiwitten in de melk, maar het heeft geen stabiele structuur en verdwijnt daarom weer snel.
Wil je je melk wel koken om bacterieën te doden ga dan als volgt te werk: Gebruik een gave, schone met koud water afgespoelde pan. Niet afdrogen, goed laten uitdruipen. Verhit hierin de melk tot het bijna kookt (nog net niet omhoog komt), zet dan de warmtebron lager en laat de melk 2 tot 3 minuten doorkoken.
Yoghurt kan in een warme saus makkelijk schiften. Gebruik het daarom het liefst op kamertemperatuur. Bovendien is yoghurt alleen geschikt om te verfijnen en moet je deze niet laten meekoken.
Voedingsstoffen in kokosmelk
Naast vetten zit er een kleine hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en enkele sporen van vezels in kokosmelk. Ook bevat kokosmelk vitamines en mineralen, zoals vitamine B11, vitamine C, kalium, magnesium en fosfor.
Bij kokosmelk denk je vaak aan Thaise curry's of Indonesische rendang, maar het blik is multi-inzetbaar. Het geeft elk gerecht een romige, lichtzoete smaak die zowel in hartige als zoete recepten heel mooi gebruikt kan worden.
Kookroom
Als je een restje kookroom in de koelkast hebt staan, kun je het in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen. Als je kookroom nodig hebt, druk je een bevroren blokje kookroom uit de vorm.
Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer de room stijf zal blijven als je 'm opklopt. Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche!
Kook de rauwe, niet-gehomogeniseerde volle melk gedurende zes minuten in een steelpan. Giet de gewenste hoeveelheid melk in een steelpan en breng het aan de kook. Laat de melk gedurende zes minuten koken op middelhoog vuur. Roer het lichtjes om zodat het onderste van de melk niet aanbrandt.
In rauwe melk zitten waardevollere voedingsstoffen, zoals vitaminen en noodzakelijke enzymen. Ook wordt er in verschillende publicaties geschreven dat het voor herstel zorgt bij ziektes en een dieet van rauwe melk goed helpt in een dieet.