Om zeep te maken heb je 3 ingrediënten nodig: water, olie en NaOH (Natiumhydroxide). NaOH is een bijtend middel dat het vermogen heeft om bijna alles op te lossen. (Denk maar aan de serie 'Breaking bad'). Dit middel moet met de grootste veiligheidsmaatregelen worden gebruikt.
Je kunt op internet zeepvlokken bestellen, maar ook een blok Marseille zeep kopen en het zelf raspen. Daarna smelt je de zeepvlokken en voeg je er zelf extra's aan toe, bijvoorbeeld etherische olie, amandelolie, cacaoboter en kruidenthee. Door het toevoegen van water maak je de zeep wat meer vloeibaar.
Met de aloude 'koude verzeping' maakt u natuurlijke zeep op basis van 3 basisingrediënten: water, plantaardige olie en natriumhydroxide (loog). Deze methode maakt het mogelijk om de kwaliteit van de plantaardige olie te behouden en de glycerine te bewaren tijdens het proces van verzeping.
Voor het maken van de zeep gebruikt ze bevroren melk. Daar voegt ze natriumhydroxide – nodig voor de verzeping – en verschillende geuroliën aan toe. Het resultaat is een heerlijke, geurige zeep.
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
Olie voor zeep
Als basis voor de meeste zeepsoorten wordt olijfolie of zonnebloemolie gebruikt. Deze oliën zijn makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. De eigenschappen van deze oliën zijn misschien te sober, door er een percentage exotische oliën aan toe te voegen krijgt de zeep een ander karakter.
Zeep wordt verkregen door een chemische reactie tussen alkaliën en vet. Vroeger werd dit gedaan door het vet van varkens te mengen met een oplossing die verkregen was door water langs houtskool te laten druppelen. Echte zeep is een combinatie van mooie oliën of vetten en loog.
Aleppozeep is de beroemde zeep uit Syrië met olijfolie en laurierbesolie als basis. Veel liefhebbers van natuurlijke verzorging zweren bij deze sulfaatvrije, plantaardige zeep. Aleppozeep is vrij van synthetische ingrediënten en heeft een aangename, klassieke geur. De milde zeep is geschikt voor jong en oud.
Natuurlijke zeep, de naam zegt het al, wordt gemaakt van producten die in de natuur te vinden zijn. In een scrubzeep die in een fabriek is gemaakt, worden vaak plastic bolletjes toegevoegd, de zogenoemde microplastics en -beads.
Volgens Theresia is zeep de oplossing tegen nachtelijke krampen in de benen. Neem een stuk huishoudzeep en leg het, zonder verpakking, in uw bed. Gewoon op het matras en onder het laken. Ga slapen zoals u gewend bent en dan verdwijnen de nachtelijke krampen als sneeuw voor de zon.
Weeg de zeepbasis. Per afgewerkte stuk zeep heb je 100 gr zeepbasis nodig. U kunt de zeepbasis smelten in een waterbad of in een magnetron wanneer deze in stukken van 3 x 3 cm wordt gesneden. Smelt in de magnetron op 80% vermogen met intervallen van 30 seconden en roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen.
Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen. Kijk goed op de verpakking wat er in de zeep zit voor u het aanschaft.
In onze shop zijn ontzettend veel lekkere Marseille handzepen te koop, maar het is ook leuk om eens zelf te maken. Rasp van ongeveer 40 gram zeep van het blok. Doe 1 liter water in een pan en breng dit aan de kook. Voeg als het water kookt de geraspte zeep toe en roer dit door tot het is opgelost.
Zeep die voor minimaal 80% uit olijfolie bestaat wordt Bastille zeep genoemd. Aan Bastille zeep wordt vaak kokosolie toegevoegd om de reinigingskracht te versterken.
Er zijn vele verschillende Aleppo zeepblokken met verschillende percentages laurierbes olie. Deze olie is antibacterieel en zeer geschikt om je huid te reinigen. Door deze antibacteriële werking kan het gebruik van de zeep helpen bij huidproblemen zoals acne, psoriasis en eczeem.
Groene en witte zeep uit Marseille: wat is het verschil? Groene zeep uit Marseille is gemaakt met ten minste 72% olijfolie. Dit is de mildste variant: geschikt voor lichaamsverzorging.
Aleppo Zeep en Marseille Zeep
Aleppo zeep werd 4000 jaar geleden al in Syrië gemaakt en werd door de kruisvaarders meegenomen naar Marseille. Daar gingen ze het natuurlijk zelf ook maken. Het enige verschil met Marseillezeep is dat in Aleppozeep ook nog de toevoeging laurierbes zit .
Herken de kleur
Echte Marseille zeep is olijfgroen, bruin, crèmekleurig of wit/lichtgeel. Dan weet je zeker dat je goed zit en de echte Savon de Marseille in handen hebt een fijne natuurzeep met tal van goede eigenschappen en mogelijkheden.
Zelf handzeep maken doe je zo
Rasp 40 gram zeep fijn. Zet 1 liter water op het vuur en breng het aan de kook. Roer de geraspte zeep hier doorheen, laat het oplossen en zet het vuur vervolgens uit. Doe de deksel op de pan, laat het geheel 8 uur afkoelen en klaar is je handzeep!
20 gram zeep in hele kleine stukjes snijden of raspen. Dit samen met 1 liter water in een pan doen en al roerend aan de kook brengen. Tegen de tijd dat het water gaat koken is de zeep opgelost en kan je de pan van het vuur halen.