Spoel de kip niet af onder de kraan, maar maak 'm schoon in een bak met water en azijn/citroen. Maak na het wassen de omgeving schoon met desinfectiemiddel, zoals de kraan, het aanrecht en de wasbak. Maak de kip droog met keukenpapier en gooi dit daarna direct weg.
De filets kunnen naast vet stukjes pees of bot bevatten. Waar het vet mag blijven zitten, moet je de rest even wegsnijden. De kipdijfilet kun je daarna hetzelfde bereiden als kipfilet.
Nadat je de kip even hebt afgespoeld, voeg je een flinke hoeveelheid zout, een scheutje azijn en een paar limoenen toe die je doormidden hebt gesneden. Gebruik de limoen en het sap om het oppervlak van elk afzonderlijk stuk kip te schrobben. Dit helpt om de slijmlaag en het laagje van de kip te verwijderen.
Volgens kookboekenauteur en chef Judith Cyrus wassen Surinamers hun kip in water, limoen en azijn. De zuren hebben invloed op de smaak en de textuur; een Surinamer zal het proeven als de kip ongewassen is.
Spoel ook de gootsteen met heet water. Om te voorkomen dat je water én bacteriën spettert, kun je de kip ook in een bak koud water met azijn of limoensap leggen.
Spoel de kip niet af onder de kraan, maar maak 'm schoon in een bak met water en azijn/citroen. Maak na het wassen de omgeving schoon met desinfectiemiddel, zoals de kraan, het aanrecht en de wasbak. Maak de kip droog met keukenpapier en gooi dit daarna direct weg.
Pluimvee kan een laagje water en eiwit hebben: dit wordt gekookt, of u kunt het verwijderen met een schone papieren handdoek en daarna uw handen wassen . Er is een betere, veiligere manier om kip te koken. Als u iets op de kip ziet dat u wilt verwijderen, veeg het dan af met een schone papieren handdoek en was daarna uw handen.
Ze heeft ontdekt dat het wassen van vlees op de “Caribische manier” — met water en citroensap of azijn — ook de smaak verbetert. “De belangrijkste reden dat we het doen is om het malser te maken, om van de slijmerigheid af te komen en ook om eventuele wurgende stukjes vet los te maken ,” zegt ze.
Het heeft geen nut om kip te wassen. Donald Schaffner, een professor van voedselwetenschap aan de Rutgers Universiteit waarschuwt voor de gevaren. “Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee.
Het wassen van vlees is een traditie in zwarte huishoudens, schrijft Jody Anderson. Deze gewoonte hoeft niet verdedigd te worden. De eerste stap bij het bereiden van een maaltijd voor geliefden in de meeste zwarte huishoudens is het wassen van het vlees in een mengsel van water en citroen, limoen of azijn .
De juiste manier om rauwe kip te bereiden
Dep het vlees droog met keukenpapier voordat u het omdraait naar stap één van uw voorbereiding . Als uw recept vraagt om het vel te verwijderen, dep de kip dan droog nadat u dat hebt gedaan. Door het overtollige vocht te deppen, zorgt u ervoor dat uw kip een smakelijke goudbruine kleur krijgt.
Ja, je moet de baking soda van het vlees spoelen voordat je het kookt, net zoals je dat met een pekel zou doen om overtollig zout te verwijderen. Verandert baking soda de smaak van rundvlees? Als baking soda op het vlees blijft zitten voordat je het kookt, kan het de smaak van het vlees beïnvloeden, waardoor het soms een metaalachtige smaak krijgt.
Kipdijfilet zit bomvol gezonde vitaminen en mineralen. En ja, het is wat vetter dan de kipfilet, maar het valt ruim binnen richtlijnen voor dagelijkse vetinname. Het past dus prima in een gezond voedingspatroon!
Verdeel de dij in reepjes of blokjes als je kleinere stukken wilt. Houd het vlees plat op je snijplank, zodat je het makkelijker in gelijke porties kunt verdelen. Houd de kip op zijn plek met je niet-dominante hand terwijl je langzaam en soepel door het vlees snijdt met je mes.
Verhit een beetje olie in een grillpan op middelhoog vuur. Leg de gemarineerde kippendijen in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin, ongeveer 3-4 minuten per kant. Plaats de kippendijen vervolgens in een ovenschaal en gaar ze verder in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze gaar zijn.
USDA-onderzoek heeft uitgewezen dat het wassen of spoelen van vlees of gevogelte het risico op kruisbesmetting in de keuken vergroot, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken . Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid wordt het wassen van rauw gevogelte, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of kalfsvlees vóór het koken niet aanbevolen als de veiligste methode.
Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen. 2. Maak naderhand het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
Wassen met zuren
Voorstanders zijn van mening dat bij het wassen van kip ziekmakende bacteriën worden afgespoeld. Anderen vinden het daarentegen onzin en zinloos. Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees.
“Het voedingscentrum is duidelijk: spoel je kip niet af, ook niet met citroen en azijn.”
En dan ga je verder met je recept, dat misschien helemaal niets te maken heeft met citroensmaken. Het toevoegen van citroensap neutraliseert alleen de vlezige, "verse kip"-smaak van kip die al een paar dagen rauw in zijn eigen sap heeft gelegen.
De “internetwijsheid” om een kip te spoelen met azijn, citroensap of zout water om bacteriën te doden, is ook door wetenschappelijke studies ontkracht . Deze methoden brengen een snelle pekel aan op de kip, maar ze hebben geen effect op bacteriën.
Het werkt als volgt: je legt de kipfilet met de pees of het witte stukje omhoog. Vervolgens doe je het tussen de tanden van de vork. Je pakt het uiteinde vast met een stukje keukenpapier zodat je wat meer grip hebt, waarna je er aan kunt trekken. Voilà, je ritst de pees zo uit de kipfilet.
Kip is gevogelte en heeft een gevogeltesmaak. Wanneer we de kip wassen en een beetje azijn en citroenen of limoenen aan het water toevoegen, voegt dat meer smaak toe aan de kip. Het zorgt ervoor dat de kip lekkerder smaakt en frisser smaakt .
3. Was de kip niet. Spoel de kip niet af, laat de kip niet weken, gebruik geen azijn om de kip schoon te maken en gebruik geen zeepsop om de kip schoon te maken. Als u papieren handdoeken gebruikt om het vlees droog te deppen, gooi die papieren handdoek of papieren handdoeken dan meteen weg en was daarna uw handen.