Draagt u oorbellen? Dan kunt u deze het best eens in de zoveel tijd even uit uw oren halen en de gaatjes laten luchten. Daarna kunt u uw oorlellen schoonmaken met een zachte washand en water en zeep. Gebruik daarna eventueel ook nog een (milde) scrub om dode huidcellen en andere viezigheid weg te boenen.
Vermijd contact met haarspray, shampoo etc. bij het pas gemaakte gaatje. Je moet na douchen of baden, het oor grondig met water spoelen en vervolgens behandelen met een Studex huidverzorgingsproduct. Lichte zwelling en rood worden van het oor dat direct optreedt nadat de oorbel gezet is, is volledig normaal.
Haal hiervoor wat vaker je oorbellen uit je oren en laat de gaatjes eerst even luchten. Daarna kun je je oorlellen schoonmaken met een washandje met wat zeep en water. Scrub daarna met een milde scrub de voor- en achterkant van je oorlellen om de ophoping van alle dode huidcellen, zweet en ander vuil weg te poetsen.
Breng 2-3 dagen lang 2 keer per dag ontsmettingsalcohol of een antibiotische zalf aan. Door je oorbellen en gaatjes te ontsmetten is de kans kleiner dat je een infectie krijgt en genezen de plekjes sneller. Dep met een wattenbolletje of wattenstaafje ontsmettingsalcohol of antibiotische zalf op je oren.
Oorkaas. Stinkende oorlellen komen eigenlijk alleen voor wanneer u gaatjes in uw oren heeft. De geur wordt namelijk veroorzaakt door dode huidcellen, zweet en achtergebleven haar- en make-upproducten die zich in de gaatjes en rondom uw oorbellen ophopen.
Met oorbellen in slapen beschadigd je oorlellen
Er komt rek op je oor te staan, of als je een oorknopje draagt kan deze in je oorbel gaatje worden gedrukt. Nog erger is dat je gaatje kan uitscheuren. Je zal maar blijven hangen aan je oorring of je oorbel, of je oorbel blijft haken in je lakens.
Ook geven de juwelieren een heel oud advies mee wat nog steeds gebruikt word. Namelijk om je geschoten oorbellen te blijven draaien, anders zou de oorbel vast kunnen groeien. Door het sieraad te draaien maak je het wondje open en krijgt het geen kans om goed te genezen. Uiteindelijk vormt er zich littekenweefsel.
Hoe lang moet ik mijn oren ontsmetten na het gaatjes schieten? De zoutoplossing gebruik je zolang je de schietoorbelletjes draagt. Dit zal gemiddeld tussen de 6 a 8 weken zijn. We krijgen regelmatig de vraag of dit met sterilon kan, wij zouden in dit geval altijd een zoutoplossing aanraden.
Het is volkomen normaal dat een piercing in de genezingsfase een geur achterlaat. De reden hiervoor is omdat bij de genezing wondvocht en bloed vrijkomt. Daarbovenop spelen de dode huidcellen en lichaamsvetten ook een rol. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat de piercing een onaangename geur heeft.
Zijn de oorbellen echt vuil, dan doe je er goed aan om ze te wassen met zeepvrije 'zeep', een die pH-neutraal is. Dat doe je als volgt: vul een bakje met lauwwarm water en een klein drupje van deze 'zeep'. Laat dit een paar minuten weken.
Bij pijn, zwelling en pusvorming moet je de oorbel direct verwijderen en de oorlel een paar keer per dag deppen met alcohol. Dit kan reinigend en verkoelend werken. Je hoeft niet meteen naar de huisarts te rennen.
Stainless steel kan in principe tegen het Nederlandse kraanwater. So don't worry als je een keer met je favoriete stainless steel oorbellen onder de douche staat. Ook regenwater kan geen kwaad. Er is wel een maar, want stainless steel kan tegen het Nederlandse kraanwater, maar let op met zeep en shampoo.
Volgens de wet mogen bij kinderen onder de twaalf jaar geen piercings worden aangebracht. Maar oorbellen schieten op de leeftijd van nul tot twaalf valt daar niet onder. Dat mag dus wel. Jongeren tussen de twaalf en zestien moeten toestemming van de ouders hebben voor andere piercings dan in de oorlel.
Pas gezette oorgaatjes en nog niet genezen oorgaatjes zullen dichtgroeien, wanneer men de oorbellen eruit haalt. Daarom moet men de eerste oorbellen minstens 6 weken in de oorlel of 12 weken in het kraakbeen ononderbroken laten zitten. Eenmaal volledig genezen oorgaatjes groeien daarentegen niet meer toe.
Hoe lang moet ik de oorbellen inhouden? De oorbellen moeten zeker 6 weken non-stop in de oren blijven zitten, om dichtgroeien van het gaatje te voorkomen.
In Nederland is er geen minimumleeftijd bepaald voor gaatjes in de oren bij een kind gaatjes. Vaak hanteren juweliers hier wél een leeftijdsgrens voor. Zo kan het zijn dat voor oorbellen je baby 3 maanden of ouder moet zijn. Veel juweliers prikken helemaal geen gaatjes bij baby's, maar pas vanaf vijf of zes jaar.
Hoe langer je de zweerknopjes in laat, hoe beter het gaatje kan helen. De zweerknopjes laat je minstens 6-8 weken in.
Er kan alleen een 3e of 4e gaatje worden geschoten als er voldoende ruimte is op de oorlel. Wij schieten alleen gaatjes in het zachte gedeelte van de oorlel en niet in het kraakbeen.
Hoe lang mag je niet zwemmen na het schieten van gaatjes? Ga gedurende twee weken niet zwemmen, in bad of in de sauna.
Om een oorbel te kunnen dragen moet dus een gaatje door het oor gemaakt worden. U kunt oorbellen laten piercen met een naald of laten schieten met een zogenaamd 'pistooltje'. Wij raden aan om oorbellen te schieten. Dit is snel, precies en professioneel.
Het maakt verder niet uit hoeveel gaatjes u eventueel al heeft, een tweede of derde erbij is namelijk geen probleem. Ook kunnen we dichtgegroeide gaatjes weer opnieuw doorprikken. De oorbel die we in uw oor schieten moet minimaal 6 weken in uw oor blijven.
Schoon houden
Één uitzondering wanneer het wél belangrijk is om met oorbellen in te slapen, is als je een nieuw oorbelgaatje hebt laten schieten. Net geschoten gaatjes in je oorlellen moeten minimaal zes weken genezen, omdat het dan nog een open wondje is.
Het beste materiaal voor je nieuwe oorbellen is chirurgisch staal of titanium, maar na de genezingsperiode kun je ook gerust materialen als sterling zilver dragen.
Oorbellen kunnen gemaakt zijn van goud, koper, echt zilver of plastic. Oorbellen heb je dus in heel veel verschillende materialen. Zweerknopjes zijn gemaakt van chirurgisch staal (niet nikkelvrij)of titanium (nikkelvrij). En zeer geschikt als je niet tegen andere materialen kan.