Acne is een onschuldige aandoening, die bij de meeste patiënten na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het 25e jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd. Voor sommigen blijft acne echter een chronische aandoening.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Tretinoïne crème en adapaleen bij acne
Tretinoïne en adapaleen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Het zijn gelijkwaardige middelen: ze bevatten hetzelfde bestanddeel (retinoïde) en werken beide even goed. Tretinoïne in crème of lotion is verkrijgbaar in verschillende sterktes.
De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.
Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal om ervoor te zorgen dat de acne 'rustig' wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat. Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet.
Acne herken je aan puistjes en mee-eters. Deze kunnen op het gezicht, maar ook op de rug, borst, schouders en nek zitten. Soms ontstaan erg grote, rode, pijnlijke ontstekingen (infiltraten). Als de acne minder erg begint te worden, heb je op de plekken waar puisten zaten soms rood-paarse vlekken.
Puistje weg in 1 uur, de beste tip is Ijs
Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is. Dit komt doordat het ijs de bloedsomloop stimuleert. Leg het blokje ijs in een schone doek en houd deze voorzichtig tegen de puist aan. Met enkele minuten zijn jouw puistjes minder zichtbaar!
Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar heeft ongeveer 85% van de pubers en jonge volwassenen een vorm van acne. De meeste meisjes krijgen acne tussen de 14e en 18e jaar en de meeste jongens krijgen acne tussen de 16e en 19e jaar.
Matig-ernstige acne: mengbeeld comedonen en inflammatoire laesies in gelaat, onvoldoende voor 'ernstige acne'. Ernstige acne: veel inflammatoire laesies of mengbeeld comedonen en inflammatoire laesies op de romp of acne conglobata of acne met littekenvorming of post-inflammatoire hyperpigmentatie.
Honing helpt tegen acné
Reinig je gezicht eerste goed en dep dan wat honing op het puistje. Laat het zo'n 15 tot 30 minuten zitten en spoel de boel dan weer af. De roodheid is meteen verdwenen en het puistje gaat sneller weg.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Heel simpel, het verschil tussen acne en puistjes in het gezicht is dat acne een huidziekte ofwel aandoening is terwijl puistjes (net zoals mee-eters) een van de symptomen hiervan zijn. In het geval van acne zijn de haarfollikels en talgklieren van de huid aangedaan.
Je kunt het niet van iemand krijgen of aan iemand overdragen. Bij iedereen zitten er bacteriën in de talgklieren die acne kunnen veroorzaken. Deze bacteriën kun je niet overdragen op andere mensen. Acne is dus niet besmettelijk.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Zorg er uiteraard ook voor dat je handen schoon zijn. Pak vervolgens een naald - dit raden de meeste dermatologen aan - en ontsmet die met vuur. Laat 'm daarna afkoelen en veeg 'm schoon met alcohol. Prik vervolgens met de naald in het kopje van de pukkel en zorg dat het talg eruit komt.
Acne kan in de familie zitten. Maar er is nooit één oorzaak van acne. Puistjes, pukkels en mee-eters ontstaan door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen. Ook kan het worden veroorzaakt door stress, verkeerde huidverzorgingsproducten, uitdroging of bepaald eten.
Hormonale acne kun je herkennen aan de volgende symptomen: Mee-eters: blijft een verstopte porie open dan stijgt de verstopping naar het oppervlak van je huid waar het oxideert en er vervolgens zwart uitziet. Pukkels met een wit kopje: deze blijven vaak verstopt onder het huidoppervlak.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
Bij actieve acne kan het wenselijk zijn eens per 3 tot 6 weken te komen. Als de actieve fase voorbij is, is het vaak zinvol om enkele keren per jaar voor een onderhoudsbehandeling te komen.
Acne komt bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar voor. Na de tienerjaren neemt het aantal mensen met acne sterk af naar ongeveer 3% van de mannen en 12% van de vrouwen.