De curettage is een behandeling bij abnormaal of hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, het vrijen of tussen de menstruaties door. Tijdens de curettage wordt met een soort lepeltje (curette) een laagje van het slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder weggeschraapt.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Innesteling bevorderen met warmte
In een goed warme omgeving kan het baarmoederslijmvlies gezonder en dikker worden, zodat de eicel beter kan innestelen. Ook stimuleert warmte de opname van voedingsstoffen, de celdeling en de algehele gezondheid (o.a. de werking van de schildklier en het tegengaan van ontstekingen).
Behandeling met een curettage tijdens een narcose geeft geen pijn. Soms is er een beetje pijn na afloop, maar nooit hevig.
Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat u zich weer helemaal voelt aangesterkt. Voelt u zich goed, dan kunt u na 1 tot 3 dagen uw werk weer hervatten. Houd er rekening mee, dat een deel van de vrouwen na een curettage korte tijd wat vermoeider kan zijn.
Afhankelijk van uw medische toestand, kunt u na enkele uren naar huis. In sommige gevallen zal uw arts u adviseren een dag langer in het ziekenhuis te blijven. U mag de eerste 24 uur na de curretage niet zelf deelnemen aan het verkeer. Zorg ervoor dat u wordt opgehaald.
Naast beweging is externe warmte heel belangrijk. Je krijgt letterlijk een koude baarmoeder als je het koud hebt. Vroeger waren ze nog niet zo gek, wat je namelijk nodig hebt is een kruik. Een ouderwetse warm water kruik is een echte musthave als je een kinderwens hebt.
Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt drie tot vier dagen.
Je huisarts schat in hoe groot de kans is om zwanger te worden. Is die kans kleiner dan 3 op de 10, dan kun je naar de gynaecoloog gaan. Soms kun je een behandeling proberen om zwanger te worden, zoals iui of ivf.
De verkleving kan zelfs de darm doen vernauwen wat de doorstroom van de voedselbrij bemoeilijkt. Uiteindelijk zou het de opname van voedsel kunnen verminderen en symptomen geven zoals een onregelmatige stoelgang, opgezette buik, misselijk, verstoppingen, diarree, winderigheid, buikpijn, rugpijn, nekklachten, etc.
De gynaecoloog beoordeelt hoe de eileiders eruit zien en of ze open of afgesloten zijn. Daarvoor wordt tijdens de laparoscopie via de vagina en de baarmoedermond met een katheter een blauwe vloeistof in de baarmoeder gespoten. Als deze blauwe kleurstof via de eileiders in de buikholte komt, zijn de eileiders open.
Drink groene thee
Het drinken van groene thee heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. Drink twee kopjes (liefst biologische) groene thee per dag en drink daarnaast veel water.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Witte afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is de manier van je lichaam om de boel schoon te houden. Het wordt op een natuurlijke manier aangemaakt in de baarmoederhals of de cervix, en de hoeveelheid varieert gedurende je menstruatiecyclus. De meeste vrouwen hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding.
Vermijd de volgende producten
Dat zijn voornamelijk rauwe varianten van vlees, vis en zuivel (kaas, eieren, melk). Ook bepaalde kruiden kun je beter niet (te vaak) gebruiken. Kijk hier voor een overzicht van wat je beter niet (te veel) kunt eten en drinken tijdens je zwangerschap.
Zodra de eicel bevrucht is, vervolgt hij langzaam zijn weg naar de baarmoeder. Als het baarmoederslijmvlies voldoende dik is, kan de eicel innestelen. Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn.
Eisprong herkennen
De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.
Je krijgt dus niets terugbetaald van je ziekenfonds. Reken op een bedrag tussen de €500 en €950, afhankelijk van hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Meer over: Abortus.
Als je weet dat je een miskraam gaat krijgen, kun je kiezen voor een operatie. We noemen dit een curettage. Heb je besloten dat je dit wilt, dan kan de curettage meestal binnen een week worden gedaan. Je bent ongeveer een halve dag in het ziekenhuis.
Dit varieert tussen 6 weken en 3 maanden. In principe kan je na herstel van je menstruele cyclus gewoon weer opnieuw zwanger worden. Hou wel rekening met de vermoedelijke bevallingsdatum van de zwangerschap die je verloor. Deze komt er immers sowieso aan.