Corrosie is de overkoepelende benaming van het aantasten van materiaal, door reactie met hun omgeving. In het geval van ijzer ontstaat roest als gevolg van de aanraking met water en zuurstof (oxide, ook wel oxidatie). Met roesten wordt dus specifiek het oxideren van ijzer of staal bedoeld, wat een vorm van corrosie is.
Met het Nederlandse regenachtige klimaat, komt het metaal vaak in aanraking met water. Dit is echter geen probleem, mits je het metaal goed schildert en beschermt tegen roest.
Hoe werkt het plooien of zetten van metalen? Plooien (of zetten) is het plastisch vervormen van een plaat door middel van een stempel die past in een matrijs. Door een grote perskracht uit te oefenen op de stempel buigt het plaatwerk in de matrijs tot de gewenste vorm.
De buigmachine kan RVS, staal, aluminium, koper en messing van 3 mm tot en met 15 mm dik buigen. In tegenstelling tot het walsen van buizen wordt voor het buigen van rondstaf een buigmachine gebruikt. Rondstaf is van binnen massief waardoor het minder snel knikt in vergelijking met metalen buizen.
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
-contactoppervlak, als je een ijzeren oppervlak eerst etst met bijvoorbeeld zoutzuur, zal je op onregelmatige manier ijzer aan het oppervlak oplossen, waardoor de ruwheid en dus het contactoppervlak toeneemt. Typisch duurt het maar een paar minuten voor ijzer dat met zoutzuur is behandeld roest.
Naast metalen die niet of bijna niet reageren, zijn er ook erg onedele metalen. Natrium, calcium en kalium zijn hier voorbeelden van. Deze reageren heel snel met water.
Grondstoffen van de stalen-buizenfabricage bestaan uit rollen bandstaal die vanuit staalfabrieken worden binnengehaald. Voor de productiebuizen worden de rollen een voor een afgerold en met de uiteinden aan elkaar gelast. Zo ontstaat er één eindeloze strook bandstaal.
Als u een RVS buis buigen wilt, is het van belang om dit middels koud doornbuigen te doen. Vaak wordt metaal verhit om het te kunnen buigen. Het verwarmen van roestvast staal heeft echter veel nadelen en dient dus voorkomen te worden.
Het belangrijkste voordeel van gietijzer is dat het erg dik is en het de warmte goed vasthoudt, waardoor het niet zal buigen of kromtrekken bij hoge temperaturen. Dit zorgt ervoor dat het uitstekend gebruikt kan worden bij extreme hitte, bijvoorbeeld wanneer die voornamelijk hoog opgestookt wordt.
Aluminium buigen is moeilijker in vergelijking met andere materialen zoals staal of roestvaststaal. Dit komt doordat aluminium een natuurlijke veroudering kent. Hierdoor wordt het materiaal na verloop van tijd hard en is het moeilijk buigbaar. Aluminium buigen zonder breken gaat dus het beste met nieuw materiaal.
Anti-ferromagnetische materialen, zoals roest (ijzeroxide), bestaan uit microscopisch kleine magneetjes die in tegengestelde richtingen georiënteerd zijn. Beide oriëntaties wisselen elkaar af in een geordend patroon, waardoor de magnetische velden elkaar opheffen.
De ijzerdeeltjes in het staal kunnen zich namelijk ook zonder water aan zuurstof hechten waardoor staal ook in droge toestand kan gaan roesten.
De beste manier om de koperen plaat in te korten is met een knabbelschaar. Knip simpelweg langs de afgetekende lijn. Voor dikke koperen platen is een knabbelschaar meestal niet geschikt; daar kun je beter een haakse slijpmachine voor gebruiken.
Aluminium buizen kunnen wij buigen tot en met een diameter van 168,3 mm. Bij het buigen van aluminium moet u denken aan verhoogde moeilijkheidsfactoren ten opzichte van staal of roestvaststaal. Het aluminium kent namelijk een natuurlijke veroudering, waardoor het materiaal hard wordt na verloop van tijd.
Het buigen van messing wordt gedaan met behulp van onze LVD Toolcell kantbank. Daarom spreken we ook wel van messing kanten of messing zetten. De LVD Toolcell kantbank is aan de onderzijde voorzien van een V-vormige matrijs. Met een cilinder wordt een 'mes' omlaag in de V-vorm gedrukt.
Extrusie. Bij DYKA vervaardigen we onze buizen met behulp van een proces dat extruderen wordt genoemd. In dit proces wordt de grondstof verwarmd en gekneed tot een plastische massa. Vervolgens wordt via een vormkop de plastische massa door middel van een vacuumbus teruggebracht naar de uiteindelijke buitendiameter.
Het ijzer of staal zal onvermijdelijk gaan roesten: de mate waarin is afhankelijk van de duur en lengte van blootstelling aan zuurstof en water. Soms kan het dagen, maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van de intensiteit van de blootstelling.
Als je natrium of kalium in water gooit, ontploft in eerste instantie het metaal zélf. De gevormde waterstof knalt pas later, melden Tsjechische onderzoekers in Nature Chemistry. Het verklaart waarom de reactie tussen metaal en water überhaupt zo op hol kan slaan.
Roest is het roodbruine materiaal dat ontstaat wanneer ijzer reageert met zuurstof in de aanwezigheid van water. Roest is een gehydrateerd ijzer(III)oxide, een mengeling van ijzeroxide en hydroxylgroepen en in die zin een metaaloxide.
Wanneer ijzer in aanraking komt met water én zuurstof oxideert het. Hierdoor vormt de roest zich. Roest kan niet ontstaan door alleen aanraking met water of zuurstof.
Azijn bijt alle vuil en/of coating van het metaal, de javel zorgt voor het snelle roesten.