Vaak zit er achterin een lekbak voor condens die je kunt losmaken en leeggooien.Maak deze ook schoon met wat afwasmiddel en heet water. Vergeet het afvoergaatje in de achterwand niet schoon te maken. Je kunt hiervoor een wattenstaafje gebruiken.
De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Hou de afvoer daarom goed schoon. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.
Lekbakken zitten doorgaans aan de voorkant van de koelkast, maar de locatie kan variëren afhankelijk van het model.
Zodra de koelkast leeg is, begin je met het schoonmaken van de waterafvoer. De ingang hiervan zit onderin aan de binnenkant van de koelkast. Is de afvoer verstopt? Gebruik dan een wattenstaafje of satéprikker.
Maak een papje met azijn en citroenzuur. Wrijf er de schimmelvlekken mee in en laat even trekken. Gebruik eventueel een zachte schuurspons. Haal het papje weg met een vochtige doek.
Het enige wat je hoeft te doen is een spons in je koelkast leggen! Leg een aantal sponsjes op de bodem van het koelvak en je zult direct merken dat je groenten en fruit veel langer vers blijven! Verwissel de sponsjes ongeveer één keer in de twee weken. Of knijp ze goed uit voordat je ze weer terug legt.
De schimmel in een ijskast is gevaarlijk voor onze gezondheid, hoofdzakelijk wegens de groei van mycotoxine die op opbrengst voorkomt, die aan mensen giftig kan zijn en is getoond om kanker in sommige gevallen te veroorzaken.
Maak de koelkast minstens een keer per kwartaal grondig schoon. Dat is zowel nodig voor de voedselveiligheid als voor het energieverbruik van je koelkast of ijskast. Schakel het apparaat uit en verwijder alle inhoud.
Een lekkere geur in de koelkast krijg je door een glas te vullen met zuiveringszout of geroosterde koffiebonnen. Plaats deze achterin de koelkast op de glasplaat. Doordat deze producten als kenmerk hebben geuren sterk te absorberen houdt u een frisse geur in de koelkast.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Meestal ontstaat condens tegen de achterwand van de koelkast omdat de koelelementen zich aan de achterwand van de koelkast bevinden. De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door deze temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens.
De opvangbak bevindt die zich meestal onder in de koelkast. Als de koelkast niet stevig recht staat, kan er water uit de opvangbak lekken. Beweeg de koelkast langzaam heen en weer om te zien of deze in stevig staat. Als de koelkast gemakkelijk heen en weer beweegt, staat deze niet in balans.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
Waarmee kun je de koelkast schoonmaken? Je kunt de koelkast schoonmaken met allesreiniger, soda of schoonmaakazijn. Maak een sopje en gebruik een microvezeldoek om de koelkast schoon te maken. Voor de bakjes gebruik je afwasmiddel om ze af te wassen.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook.
Soda gebruik je om schoon te maken. Bakingsoda kun je gebruiken om mee te bakken én om mee schoon te maken. Hoe viezer iets is, hoe meer je hebt aan de gewone huishoudsoda omdat daarvan de schoonmaakwerking groter is.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Het is belangrijk dat je koelkast waterpas staat. De deuren vallen hierdoor gelijk en je koelkast koelt beter. Ook fijn: je boodschappen rollen niet alle kanten op.