Check de muren en kastjes op gaten en spleten en maak deze dicht. Zorg er wel voor dat je de gaten dichtmaakt met materiaal waar de muizen niet doorheen kunnen knagen zoals kit, staalwol of ijzergaas. En zorg ervoor dat de gaten in het gaas niet groter zijn dan 5 millimeter.
Muizen staan erom bekend dat ze zich een weg door dingen knagen. Dat kleine gat kan snel groot genoeg zijn om er als muis doorheen te kunnen. Roestvrij staalwol is zeer geschikt om deze gaten en gaten te dichten.
Maak naden en kieren daarom dicht op alle plekken waar ze kunnen binnenkomen zoals de kruipruimte en bij wateraansluitingen. Dat kan bijvoorbeeld met een speciale weringspasta of tijdelijk met staalwol, daar knagen muizen niet graag doorheen. Let ook op deuren die aan de onderkant niet goed aansluiten.
Er zijn verschillende soorten geuren waar muizen niet van houden, namelijk: Peper. Chilipeper. Pepermuntolie.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Gaan muizen vanzelf weg? Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Door hun sterke reukvermogen zijn ze in staat om versnaperingen op te sporen. Daarnaast kunnen muizen erg goed klimmen en springen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk op bed komen.
1. Nooit één muis. Het komt bijna nooit voor dat er 1 muis in huis is, Je muizenvriendje krijgt 6 kleintjes per worp en 6 weken later zijn die kleintjes ook weer geslachtsrijp en de vrouwtjes daarvan krijgen ook weer ieder een worp van 6 jongen. Voordat je het weet heb je in 3 maanden tijd een ware plaag!
Muizen in huis kunnen voor verschillende gezondheidsrisico's zorgen. Dit komt omdat muizen verschillende ziektes op mensen kunnen overdragen. Door aanraking, maar ook door inademing van vervuilde lucht of het inslikken van besmet voedsel. Ook een beet of een krab van een muis kan zorgen voor overdracht.
Muizen kunnen goed klimmen en kruipen door hele kleine gaatjes. Een gaatje van een halve centimeter breed is al genoeg. Muizen komen af op voedsel. Zorg dus dat ze geen voedsel kunnen vinden.
Ook een kleine kier onder je deur is al voldoende voor de muis om jouw huis binnen te dringen. Om muizen te voorkomen kan je deze gaten en kieren dus het beste dicht stoppen.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Gebruik in elk geval geen aluminiumfolie of doorzichtige folie, want muizen ritsen daar zo doorheen. Bewaar ook het eten van je huisdieren in stevige, goed afsluitbare verpakkingen. Muizen likken namelijk hun lippen af bij het zien van sappige hondenbrokken of knapperig vogelzaad.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Muizen kunnen gemakkelijk in muren klimmen en in plafonds en vloeren komen. Ze kunnen door hout, plastic, gipswanden, plaatsteen, gipsplaten en vrijwel elk ander bouwmateriaal kauwen. Behalve dan glas, metaal en beton. Nou, als het beton niet goed is uitgehard of oud en kruimelig is, kunnen ze zelfs door beton heen.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Muizen bouwen hun nest bij voorkeur op een rustige, beschutte plaats in de buurt van voedsel, zoals op het plafond, in de spouwmuur of op zolder. Maar ze kunnen hun nest ook achter de koelkast bouwen, onder het fornuis of in een keukenkastje.
Geluiden van muizen in huis kunnen ook door bosmuizen veroorzaakt worden. Dit begint meestal tegen het einde van de avond. In de spouwmuur kunnen we ze ook soms horen. Meestal hoor je ze omhoog of omlaag klimmen.
Muizen baren per nest ongeveer 4 tot 8 muisjes en hebben meestal 6 tot 10 nesten per jaar. Hierdoor kunnen enkele muizen snel uitbreiden tot een ware muizenplaag.
Levenscyclus van de muis
Muizen planten zich heel snel voort. Vooral huismuizen zijn daarin kampioen. Zo kan een vrouwtje in één jaar tijd zes tot tien keer jongen werpen. Na twee maanden is een babymuis al geslachtsrijp, dus er komen heel gauw kleinkinderen.
Muizen komen op zwak licht af. Is het licht te fel, dan komen de muizen er niet op af. Dat komt omdat hun ogen het felle licht niet kunnen verwerken.
Het beste muizengif wat op dit moment op de markt is BSI Block tegen muizen 5x20g. Het kan op alle plekken binnenshuis gebruikt worden. Het is zelfs geschikt voor gebruik op vochtige plekken zoals bijvoorbeeld de schuur of garage. De werkzame stof in dit bestrijdingsmiddel is Difethialon.
Muizen komen in de spouwmuur door zich binnen te wurmen via allerlei gaten en kieren in de muur. Tenminste, dat is vaak de snelste weg, want soms komen muizen ook op andere manieren binnen. Via de zolder of een kruipruimte.