De korte droogtijd is daarom ook één van de redenen waarom deze verfsoort zo populair is bij schilders, kunstenaars en hobbyschilders. Acrylverf kun je in principe op elke ondergrond gebruiken.Denk hierbij aan papier, doek, houtwerk en aardewerk.
Acrylverf kun je in principe op elke ondergrond gebruiken. Denk hierbij aan papier, doek, houtwerk, aardewerk en diverse soorten ander materiaal. Ook kun je met behulp van acrylverf diverse schildertechnieken toepassen/nabootsen, waardoor deze zowel geschikt is voor beginnende als professionele schilders.
Watergedragen verf voor hout
Voor binnen kunt u dus het beste watergedragen verf gebruiken. Naast dat verf op waterbasis geuroverlast en vergeling tegen gaat, droogt dit ook sneller.
Gesso op papier als ondergrond voor acrylverf
Met acrylverf kun je prima op papier schilderen. Dat kan rechtstreeks, maar je kunt je papier ook eerst insmeren met gesso. Dan heb je een veel fijnere ondergrond om op te werken.
Acrylverven zijn in principe watervast, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor gebruik buitenshuis wordt het gebruik van acryllakken aanbevolen, omdat deze minder gevoelig zijn voor regen.
Bescherm je ondergrond en de schilderomgeving goed en mik op oude kleren. Acrylverf is niet of nauwelijks uitwasbaar - zowel droog als nat. Gebruik slechts zoveel verf als je echt nodig hebt en vergeet niet je penselen en paletten uit te spoelen. Acrylverf droogt snel en maakt dan paletten en penselen onbruikbaar.
Een acrylaatverf of acrylverf bestaat uit een dispersie van kleine kunststof bolletjes in water. Na het aanbrengen van de verf verdampt het water en komen de bolletjes kunststof steeds dichter bij elkaar. De bolletjes zijn door weekmakers of filmvormers kleverig gemaakt.
De kunststof laag die ontstaat bij acrylverven is zoals gezegd niet meer in water oplosbaar. Dit betekent ook dat je je kwasten direct na gebruik ook goed uit moet spoelen. Doe je dit niet, dan worden je kwasten hard en onbruikbaar. Droogt vaak iets donkerder op.
Wil je graag glaceren, dan kun je glaceermedium kopen. Glaceermedium maakt de verf vloeiender (dunner), en transparant. Meestal zorgen glaceermediums voor een wat langere droogtijd. Ook glaceermedium is vaak weer verkrijgbaar in mat of glans.
Wrijf ongeveer 30 seconden over de ondergrond. Als de verflaag opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft op uw doek, dan is het een waterverdunbare acrylaatverf. Als de verflaag een beetje opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft, dan gaat het om een waterverdunbare pu-acrylaatverf.
Als u in huis een hechtprimer nodig hebt om bijvoorbeeld u nieuwbouw deuren (opdekdeuren) of stalen kozijnen te schilderen, dan is het verstandig om een watergedragen hechtprimer of grondverf te gebruiken, deze ruiken niet zo sterk, zijn snel droog en zijn makkelijk in gebruik en overschilderbaar met vrijwel alle ...
Grondverf dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Grondverf is belangrijk wanneer u nieuw hout gaat schilderen. Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen.
Decoratieve afwerking die het hout waterafstotend maakt en het een mooie uitstraling geeft. Slijtvast, krasvast en waterbestendig. Ideaal geschikt voor vochtige ruimten zoals badkamers. Garandeert een optimale bescherming van de ondergrond.
Zo is de droogtijd van olieverf veel langer door de olie, terwijl acrylverf juist snel droogt waardoor je snel kan werken. En omdat acrylverf watervast opdroogt kan je goed laag over laag werken. Aquarel lost weer op met een nieuwe laag waterverf.
Acrylverf droogt erg snel. De droogtijd bestaat uit verschillende fasen, maar over het algemeen is de verf na 10-15 minuten zodanig droog dat je niet meer nat-in-nat kunt werken. Let op: de werkelijke droogtijd is veel langer; een normale laag acrylverf zal pas na een à twee weken door en door droog zijn.
Een vernis aanbrengen over acryl heeft naast het schilderij te beschermen tegen vuil zoals vet , nicotineaanslag, uv-licht en vocht ook nog een ander doel.
Alkydverf heeft een betere dekking en een mooier gladder eindresultaat dan acrylverf. Dit is ook metteen de reden waarom (professionele) schilders nog steeds zweren bij deze verf. Omdat deze verf veel oplosmiddelen bevat mag dit van de ARBO niet meer binnen gebruikt worden.
Acrylverf bestaat in een matte, satijnglans- of hoogglans variant. Sommige zijn speciaal ontwikkeld voor vochtige ruimtes en dus afwasbaar. Opgelet: laat ze heel goed drogen voor u ze afwast. Een acrylverf heeft na het aanbrengen ongeveer drie weken nodig om echt door en door droog te zijn.
Acrylverf, emulsie- en schoolverf zijn drie soorten verf op waterbasis. In dat geval kun je de kleding gewoon afspoelen en boenen met een oude doek onder stromend water. Dit moet voldoende zijn om alle verfvlekken te verwijderen. Dit werkt wel alleen als de verf nog nat is, dus wacht niet te lang.
Azijn is een zeer goed middel om acrylverf te verwijderen, zelfs wanneer deze is opgedroogd. Hiervoor kan je azijn en ammoniak in gelijke delen mengen en zout toevoegen. Doordrenk het kledingstuk en behandel het zorgvuldig met het mengsel.
Wil je acrylverf verdunnen? Dat doe je gewoon met water of met een speciale verdunner. Je hoeft geen gebruik te maken van terpentine, omdat je dit gebruikt bij alkydverf. Het is een ander type samenstelling, waardoor je met water niet voor de verdunning zou kunnen zorgen.
Kleur dekkender maken:
Een transparante kleur wordt dekkender als je er een dekkende kleur doorheen mengt. Als je bijvoorbeeld een dekkend groen wil maken, dan kun je ultramarijn met primair geel mengen, maar dat zijn allebei transparante kleuren.
De hoeveelheid acrylverf die je nodig hebt voor je kunstwerk is persoonlijk en sterk afhankelijk van je ideeën en/of wensen. Ben je bijvoorbeeld van plan om op een doek van 30 x 40 centimeter te gaan werken dan heb je in de meeste gevallen niet zoveel acrylverf nodig.