We raden aan om je filter wekelijks of minimaal eens in de twee weken te reinigen met een backwash. Vervolgens zet je de kraan op de stand Rinse, om het vieze water dat ontstaan is tijdens het backwashen weg te spoelen. Je zet de pomp tussen de 10 en 30 seconden aan, en zet hem daarna weer uit.
De zandfilter leeglaten (er staat een leeglaatdop onderaan de filter) en met perslucht of waterzuiger helemaal ledigen. De filterpomp leegmaken, loskoppelen en binnen zetten.
Filterzand vervangen
Ververs het filterzand iedere 3 jaar. Door de stroming van het water slijten de zandkorrels en na een aantal jaar zijn ze zo klein dat ze zelfs in het zwembad terecht komen.
1) Backwash
Een backwash keert de waterstroom in de filter om zodat het zand gespoeld wordt. Pomp stoppen. De 6-wegkraan op “Backwash” zetten. Pomp aanzetten en water laten stromen gedurende 2-3 minuten.
Heb je een mechanische robot die het vuil naar je filter stuurt, dan doe je in het hoogseizoen best na iedere stofzuigbeurt een backwash. Tip: bij iedere backwash zakt je waterniveau met zo'n 5 cm. We spreken dus algauw een paar honderd liter water dat afgevoerd wordt.
Een filter kun je reinigen onder de kraan. Dit kun je eventueel doen met een patroonfilter reiniger. Het is tevens mogelijk om filters in de vaatwasser te doen. Vergeet niet om de filter na 2 weken te vervangen.
Tijdens de regen kan de zwembadpomp gewoon blijven draaien, dat is geen enkel probleem. Ook kan de pomp gewoon in de regen staan. Maak je gebruik van een transformator, zorg dan wel dat deze altijd droog staat.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad dagelijks wordt gefilterd.
De makkelijkste oplossing is om met een spons de bodem van uw zwembad over te gaan. Dit kan een normale spons zijn die u gebruikt bij het schoonmaken van uw auto of een keukenspons(niet de schuurkant van een schuurspons gebruiken!). Het kan verstandig zijn om deze spons in de nacht in het zwembad te laten liggen.
Hoe moet ik de bodem van mijn zwembad reinigen? De beste manier om de bodem van je zwembad te reinigen is met een zwembadrobot. Dit is effectief en je hebt er geen omkijken meer naar. Handmatig met een elektrische stofzuiger en/of zwembadborstel is ook een goede optie.
Terugloop (backwash)
Het water stroomt in deze stand van onder naar boven door de zandfilter waardoor het vuil wordt meegenomen naar de afvoer. Zodra helder water door de uitgang stroomt, is de filter voldoende teruggespoeld.
Als de installatie alleen maar in de zomer actief is volstaat het om na 5 jaar het filterzand te vervangen. Je kan het zand in de toekomst eventueel ook vervangen door AFM (actief filter media), deze glasparels gaan zeker 10 jaar mee (levensduur filterzand x 2 tot x 3).
Gewoonlijk is de aanbevolen zandfilterdruk lager dan 0.25Bar (3.5PSI) als het zandfilter loopt.
U kunt de pomp snel ontluchten door de pomp op het maximale toerental in te stellen en een half uur te laten draaien. Zet deze vervolgens terug naar de oorspronkelijke instelling. Als het probleem hierdoor niet opgelost is, neem dan contact op met uw monteur.
In de handleiding van de zandfilter en op het typeplaatje kun je zien hoeveel kg fitlerzand je nodig hebt. De regel voor fitlerparels is dat je daarvan 25% af mag halen. Bijvoorbeeld, je hebt 80 kg filterzand nodig, dan gaat de berekening als volgt: 80 kg x 0,75 = 60 kg.
Gebruik geen wasmachine. Filterbollen reinigen via backwash van filterpomp of handwas (max. 30°C, zonder zeep of wasmiddel). Wanneer filterbollen vuil of verkleurd blijven, dienen deze vervangen te worden.
Stroomkosten voor een zwembad
Dit verbruikt gemiddeld 4 Kw per dag. Dit komt neer op € 1,00 per dag (gemiddeld zwembad). De kosten voor de verlichting zijn gelukkig een stuk lager, zeker nu met de opkomst van de LED lampen.
Als we de optelsom maken komen we dus uit op een jaarlijks bedrag voor het onderhoud van je zwembad op een bedrag tussen de 1100 tot 1500 euro. Op maandbasis komt dit tussen de 90 tot 125 euro uit. Hiervoor geniet je het jaar rond van een perfect onderhouden zwembad.