U kunt uw keramische wastafel het beste schoonmaken met water of allesreiniger in combinatie met een zachte doek. Hardnekkiger vuil kunt u verwijderen met een speciale sanitairreiniger. Gebruik geen schurende middelen. Uiteraard kunt u ook keramiek ook op een milieuvriendelijke wijze reinigen.
Voorbereiden op schoonmaken
Gebruik het warme water om de wastafel helemaal nat te maken. Strooi er vervolgens al wat baking soda (bakzout) overheen. Wrijf het in met een zachte doek of een spons, waardoor er een soort pasta ontstaat. Let op: deze methode werkt het best voor het schoonmaken van een keramieken wastafel.
Kunststof, zoals mineraalmarmer wastafels of acryl baden kunnen met gebruikelijke huishoudelijke schoonmaakmiddelen worden onderhouden. Gebruik geen schuurmiddelen en altijd een zachte doek of spons. Schoonmaakmiddelen op azijnbasis of kunstharsverdunners zijn niet geschikt voor kunststof oppervlakken.
Kies bijvoorbeeld voor groene zeep. Spoel na de reiniging je kranen daarbij goed af, zodat er geen reinigingsmiddel achterblijft. Naast het middel, is ook de juiste doek van belang. Het beste kies je voor een zachte doek, zoals een microvezeldoek.
Zo werkt het: Kook wat schoonmaakazijn in een pan en wrijf dit samen met wat afwasmiddel en een microvezeldoek in de gootsteen. Laat dit een paar uur drogen en spoel het daarna schoon met water. Je gootsteen zal weer blinken alsof 'ie gloednieuw is!
Hoe kun je een wastafel het beste schoonmaken.
Om bacteriën geen kans te geven, is het zaak om je wastafel regelmatig te reinigen. Je kunt (zoals eerder aangegeven) dit badkamer meubelstuk dagelijks even uitspoelen, een schone doek er door heen halen en wekelijks met een sopje met allesreiniger afnemen.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
De Dettol Citroen & Limoen is de beste allesreiniger met een rapportcijfer van een 8,7! Het middel zit bomvol met detergenten, waardoor het vet en ander vuil goed oplost.
De Ph waarde van de schoonmaakproducten
Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.
Gebruik geen chemische of schurende schoonmaakmiddelen in de badkamer. Deze schoonmaakmiddelen kunnen vlekken, kringen en onherstelbare krassen veroorzaken. Neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen zijn het beste voor uw badkamer. Een zachte doek, spons of zeem werken het beste.
Hout-, kurk-, parketvloeren en linoleum reinigt u met lauw water en wat bruine zeep of allesreiniger. Soda is een mild schoonmaakmiddel. Het is milieuvriendelijk als we het met mate gebruiken.
De badkamer schoonmaken doe je met een ontkalkend schoonmaakmiddel, een ontvettend schoonmaakmiddel, een sopje met lauw-warm water en een doek of spons. Breng schoonmaakmiddel aan en boen het oppervlak. Vervolgens afspoelen en afdrogen met een droge doek. Een schone badkamer is een heerlijk gevoel.
Strooi twee eetlepels baking soda in de gootsteen en wrijf met een vochtige microvezeldoek of spons al het RVS-materiaal in. Wrijf met de nerf mee! Giet vervolgens een beetje azijn op het oppervlak. Hierdoor begint het baking soda te schuimen en dat helpt om vuil en aangekoekte etensresten te verwijderen.
Er is een gouden regel die je het beste kunt hanteren: maak altijd schoon van boven naar beneden. Daarbij geldt dat je het toilet en de vloer als laatste doet. Er zijn een aantal schoonmaak klusjes die wekelijks moeten gebeuren. Denk aan het bad en de douche poetsen, het toilet schoonmaken en de vloer dweilen.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Het grootste deel van de wastafels wordt nog altijd gemaakt van keramiek. Het voordeel van dit materiaal is dat het makkelijk schoon te houden is door zijn gladden oppervlak. Daarnaast is keramiek budgetvriendelijk, kleurvast, makkelijk in onderhoud en zal je hier niet snel een kras op zien.