Op een voorschotfactuur moeten dezelfde verplichte onderdelen staan als op een gewone factuur. Zo moeten de factuurnummers ook op chronologische volgorde komen te staan. Ook moet je op het voorschot BTW berekenen. Gebruik hierbij hetzelfde BTW-tarief als op de eindfactuur.
Een voorschotfactuur stelt de fiscus in staat om te betalen BTW vroeger te innen. Om een voorschotfactuur aan te maken maakt u eerst een bestelbon of offerte op met het voorziene totaalbedrag. Is het totaal van de slotfactuur op voorhand nog niet duidelijk kunt u het totaal later nog steeds aanpassen.
btw. Tip 1: let er op dat alle bedragen exclusief btw zijn, ook het voorschotbedrag dat je ingeeft bij de korting van de restfactuur! Tip 2: heb je het voorschot al (cash) ontvangen voor je de factuur maakt, geef deze dan de status Voldaan . Dan wordt dat ook zo op de factuur vermeldt.
Geef in de omschrijving op de eerste factuur duidelijk aan dat het een eerste deelbetaling betreft, op de tweede een tweede deelbetaling etc. Bij de eindfactuur vermeld je dat dit het resterende bedrag is van de opdracht.
Een voorschot van 10 of 15 procent is in veel sectoren gebruikelijk, maar is nooit verplicht. Alle voorschotten zijn wettelijk toegelaten, gaande van 0 procent tot 100 procent. Vindt u het gevraagde voorschot te groot, dan kunt u aan de leverancier vragen om akkoord te gaan met een lager bedrag.
Op de omvang van een voorschot geldt geen wettelijke limiet. Maar buitensporige bedragen van 50% en meer zijn af te raden.”
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Wat is een proforma factuur en wanneer verstuur je dit? [+ voorbeeld] Misschien heb je er wel eens van gehoord: de proforma factuur.
Hoe ziet een aanbetalingsfactuur er uit? Een aanbetalingsfactuur, ook wel deelfactuur genoemd, moet aan dezelfde eisen voldoen als een gewone factuur, denk aan een uniek factuurnummer en een vermelding van het btw-bedrag.
Hoe zit het dan met de btw? Factuur voor aanbetaling. Als de afnemer de bestelling volgens afspraak afneemt, dan is de vooruitbetaling samen met de restantbetaling belast met btw. Voor de afgesproken vooruitbetaling reikt u als leverancier aan uw afnemer dus een factuur met btw uit.
De aanbetaling van een product is volgens de wet maximaal 50% van het aankoopbedrag. Moet u meer aanbetalen? Dan hoeft u daarmee niet akkoord te gaan. Vindt u het geen probleem om meer dan 50% aan te betalen?
Het factureren met Excel werkt heel eenvoudig:
Voer je bedrijfsgegevens in en je producten en/of diensten. Voer je klantgegevens in. Maak de factuur door de klant te kiezen, vul het onderwerp, factuurdatum en factuurnummer in. Selecteer je verkochte producten/diensten en aantallen.
Als particulier mag je geen factuur maken. Ook een kassabon maken is niet toegestaan. Enkel ondernemers die een btw-nummer hebben en die ingeschreven zijn bij de KvK kunnen dat doen.
Als u diensten levert aan klanten in EU-landen die btw-aangifte doen, brengt u meestal geen btw in rekening. De klant berekent de btw en geeft die aan in eigen land. U stuurt een factuur zonder btw en vermeldt daarop: de btw-identificatienummers van u én uw klant.
Hoe ziet een factuur eruit wanneer je vrijgesteld bent van btw? De factuur dient aan dezelfde factuureisen te voldoen als een factuur met btw. Het enige verschil is dat er geen omzetbelasting in rekening gebracht wordt. Dit dien je er ook op te vermelden met de tekst 'btw vrijgesteld'.
Een handelaar mag wel een voorschot vragen, het is ook gebruikelijk, zeker bij grote bedragen of dingen die op maat gemaakt worden zoals hier een keuken. Hoeveel dat is spreek je zelf af met de verkoper. Gewoonlijk is het 25 à 30% van het totale bedrag.
De wet zegt niets over de vraag of u als consument wettelijk verplicht bent om een voorschot te betalen. Dit betekent dat de onderneming u als consument in principe niet kan verplichten tot het betalen van een voorschot.
Redelijke termijn. Maak je vooraf geen afspraken over een termijn voor de uitvoering spreekt de wet over een 'redelijke termijn'. Als het bedrijf zich niet aan die redelijke termijn houdt heb je als consument ook het recht om het contract te ontbinden en een volledige terugbetaling van je voorschot te eisen.
'Normaal is 10 procent bij aanvang en 10 procent na de oplevering, met tussenin een aantal termijnen die afhankelijk zijn van de grootte van de klus.
10. Hoeveel moet ik aanbetalen? Een aannemer moet materiaal inkopen voordat hij begint, dus is het logisch dat hij om een aanbetaling vraagt. Gangbaar is 10 procent vooraf en 10 procent na de oplevering, met tussendoor een aantal termijnen die afhankelijk zijn van de grootte van het project.
Gelukkig is het wel vaak haalbaar om een voorschot te betalen. Dat bedraagt in het ideale geval zo'n 20% van het totaalbedrag. Bij een auto van € 26.000 (inclusief de eerder benoemde extra kosten) betaal je dan bijvoorbeeld alvast € 5.200.