APA-verwijzingen in de tekst bestaan uit de achternaam van de auteur en het jaar van publicatie. Wanneer je een specifiek deel van een bron aanhaalt, moet je ook het paginanummer of het bereik opnemen in je verwijzing. Voorbeelden zijn: (Benders, 2020, p. 70) of (Ayuk, 2021, pp.
Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Als je naar een specifiek deel van een bron verwijst, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Habibi, 2021, p. 170).
In de regel verwijs je zo specifiek mogelijk, dat wil zeggen als je gebruik maakt van een artikel in een geredigeerd boek, verwijs je naar het artikel, niet naar het boek in zijn geheel. In de tekst verwijs je dan met auteursna(a)m(en) van het artikel en jaar van het boek.
Je gebruikt alleen de achternaam van de eerste auteur, gevolgd door “et al.”, een komma en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Verstraten et al., 2020).
Citeren. Een citaat wordt altijd tussen dubbele aanhalingstekens geplaatst. Het citaat wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes - achternaam auteur(s), jaartal, paginanummer(s) - of door de auteur(s) in de tekst te noemen. Let op: Een citaat wordt niet cursief geschreven.
Verwijzen naar een scriptie of dissertatie in pdf-vorm
Vermeld de auteur, datum en titel, het type document (bijvoorbeeld “Masterscriptie”) en de naam van de universiteit tussen blokhaken, de naam van de website, en de raadpleegdatum en URL.
Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Jaar van uitgave). Titel: Eventuele subtitel. Plaats uitgever: Uitgever. Voorbeeld: Speet, B.
Bronvermelding bestaat uit twee stappen: Aan het eind van je verslag neem je een lijst op met de volledige vermelding van alle bronnen die je hebt gebruikt, de bronnenlijst ofwel literatuurlijst. In de tekst maak je elke keer als je een bron aanhaalt een korte verwijzing naar die bron.
Als je een webpagina of online artikel citeert in APA-stijl, bestaat de verwijzing in de tekst uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Merkus & Streefkerk, 2020). Hierbij kan de auteur ook een organisatie zijn, bijvoorbeeld: (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2018).
Klik op de plaats waar u de lijst met bronvermeldingen wilt invoegen. in de groep Alinea op het tabblad Start. Ga op het tabblad Verwijzingen naar de groep Bronvermelding en klik op Bronvermelding invoegen.
Het idee blijft dan wel gehandhaafd, maar anders dan bij citeren is de vorm anders. Behalve woorden kunnen ook andere uitingen citaat genoemd worden, bijvoorbeeld muziek. Het nummer All You Need Is Love van The Beatles bevat twee citaten: het lied heeft geen eigen intro, maar begint met een citaat uit de Marseillaise.
Een APA-bronvermelding voor een webpagina bestaat uit vijf onderdelen: de auteursnaam, publicatiedatum, titel, naam van de website en de raadpleegdatum en URL. Helaas ontbreken soms enkele onderdelen. Zo kunnen de auteursnaam, titel en publicatiedatum onbekend zijn.
Verwijzen naar een boek
Een verwijzing in de tekst voor een boek bevat de achternaam van de auteur, het jaartal en (indien relevant) een paginanummer. In de literatuurlijst begin je met de achternaam van de auteur, gevolgd door een komma en de initialen. Hierna komt het jaartal tussen haakjes te staan.
Verwijzen naar een dissertatie of scriptie uit een database
Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar). Titel scriptie of dissertatie (Publicatienr. Nummer) [Type scriptie of dissertatie, Naam Universiteit].
Algemeen zijn er drie verschillende manieren om informatie in een eigen tekst over te nemen: citeren (letterlijk overnemen, met de precieze bronvermelding erbij) parafraseren (niet-letterlijk overnemen, maar herschrijven in eigen woorden, óók met bronvermelding) plagiëren (letterlijk overnemen zonder bronvermelding)
Wat staat er in een verwijsbrief? In een verwijsbrief geeft de huisarts kort weer wat uw medische geschiedenis is en wat de huidige klachten zijn. Ook legt hij een verzoek neer tot onderzoek of verdere behandeling door de specialist.
Verschillende voorbeelden van verwijswoorden
Een aantal voorbeelden: Ik, jij, u, hij, zij, het, wij, jullie, zij, me, mij, jou, hem, haar, ons, hen, hun, mijn, jouw, uw, zijn, haar, ons. deze, die, dit, dat, wie, wat. toen, daar, hier.
Je hebt recht op een verwijzing naar een specialist als dat medisch noodzakelijk is. Jouw huisarts beoordeelt of die noodzaak er is. De huisarts zal een verwijzing weigeren als hij ervan overtuigd is dat deze voor jou niet zinvol is. Jouw huisarts moet dan duidelijk aan je uitleggen waarom hij geen verwijzing geeft.
Een bibliografie is namelijk niet hetzelfde als een literatuurlijst. Bij een bibliografie vermeld je niet alleen de bronnen waar je daadwerkelijk naar verwijst in de tekst, maar ook alle bronnen die je tijdens het schrijven van je scriptie hebt geraadpleegd.