Natuursteen schoonmaken op je terras, oprit of tuinpad kan gebeuren door regelmatig te schrobben met neutrale natuurzeep. Het voedende bestanddeel in deze neutrale natuurzeep, lijnolie, zal zorgen voor bescherming terwijl andere bestanddelen zorgdragen voor reiniging.
Natuursteen aanrechtblad schoonmaken met groene zeep
Meng warm water met een scheutje groene zeep. Gebruik een schone, zachte doek en neem het oppervlak af. Droog het blad goed af om de laatste resten zeep te verwijderen. Vlekken kunt u proberen te verwijderen met oud frituurvet of bijenwas.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Blauwe steen vergt weinig onderhoud
Het is een niet-poreuze steen, wat niet veel onderhoud nodig heeft. Als de blauwe steen buiten ligt, kan je in het begin van de lente de steen gewoon schoonmaken met een borstel en javel en water om het mos enz te verwijderen. Vermijd schoonmaken met zeep.
Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn of baking soda
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.
Natuursteen schoonmaken met soda
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
Reinigen met azijn
Azijn en bleekmiddel zijn agressieve middelen en etsen of verbranden je steen. Je gebruikt dus best enkel reinigingsmiddelen met het juiste pH level, en dat is 7 (neutraal).
Om groene aanslag op een juiste manier van je tegels te verwijderen heeft Lithofin een product genaamd ALLEX. Met Lithofin ALLEX kunnen alle stenen tegel oppervlakken eenvoudig en moeiteloos worden gereinigd. Lithofin ALLEX is een met water te verdunnen concentraat voor universeel gebruik.
Ziet u spetters van een zuurhoudend middel, zoals citroensap of azijn op uw blauwe hardsteen? Zuur tast de steen aan, om zuurvlekken weg te krijgen, dient u deze te schuren. Bevochtig de vlek, maakt kleine, cirkelvormige bewegingen met het fijnste schuurpapier dat mogelijk is en spoel het vervolgens af.
Het grote verschil hierin is dat de vloerenzeep gebaseerd is op groene zeep. Dit werd vroeger gebruikt als onderhoudsmiddel voor natuursteen / hardsteen. Helaas is het natuurlijk nog steeds maar zeep. Boenzeep wordt gedragen door plantenextracten die de eigenschap hebben de natuursteen / hardsteen te voeden.
Op matte (donkere) tegels in natte ruimtes komt na verloop van tijd vaak kalkaanslag voor. Met groene zeep en een anti-kras schuurspons kunt u de eerste kalkresten verwijderen. Laat opdrogen en spuit er met een plantenspuit schoonmaakazijn op. Haal er vervolgens nogmaals een spons overheen om alles goed te verdelen.
Graniet aanrecht onderhouden met groene zeep
Een granito aanrecht moet je eens per 3 maanden insmeren met groene zeep-oplossing en dan laten indrogen. Dat beschermt het oppervlak en geeft een zachte glans.
De hardsteenolie HMK P333 van Moeller is geschikt voor alle soorten hardsteen. De meest bekende hardsteen soort is Belgisch hardsteen dat ook wel Arduin, Petit Granit of Blauwe Steen genoemd wordt.
Vlekken uit de vloer verwijderen
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Verwijder vlekken met schoon water en een scheutje zuurvrije allesreiniger voor beton. Hardnekkige vlekken zoals olievlekken, vetvlekken of andere diep ingetrokken vlekken, verwijdert u met een speciale pasta, zoals olie en vetoplossers of de vloeibare Lösefix. Laat nu alles goed drogen alvorens u gaat impregneren.
Opteer voor een pH-neutrale zeep, zoals Marseille-zeepvlokken, Carolin, … Waterafstotende producten (op basis van water) beschermen jouw blauwe steen. Olieafstotende producten beschermen de steen, maar versterken en versnellen de patina.
Blauwe steen terug blauw maken door kalksporen te verwijderen, doe je het best met een oplossing van kalium-aluin, verkrijgbaar bij de apotheek, of met HG cement- en kalksluierverwijderaar speciaal voor natuursteen.
Allereest neem je een pot bruine zeep en een doek. Je wrijft de doek in met bruine zeep en je gebruikt de doek om over de steen te gaan. De zeep breng je rijkelijk aan. Eens de stenen goed ingesmeerd zijn, laat je het goedje een nacht intrekken.