Zout in de vaatwasser voorkomt witte aanslag op je vaat. Vaatwaszout werkt als waterontharder van de vaatwasser. Een vaatwasser heeft zacht water nodig zodat glaswerk glanzend, schoon en vlekvrij eruit komt.
Om kalkaanslag te voorkomen, is elke vaatwasser uitgerust met een waterontharder. Hiermee worden alle kalkdeeltjes uit het water gehaald. Na verloop van tijd raakt de ontharder verzadigd met kalkdeeltjes en kan deze zijn werk niet meer goed doen. Om dat te voorkomen, heb je vaatwasser zout nodig.
Om water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen, gebruik je zout. Dit wordt ook wel regenereerzout of onthardingszout genoemd. Voeg vaatwasserzout toe als je een wasmiddel zonder zout gebruikt. Gebruik je een all-in-one-tablet, dan hoef je tot een waterhardheid van 21 °dH meestal geen zout toe te voegen.
Vaatwaszout wordt als korrels verkocht en helpt de interne waterverzachter van uw toestel om de hardheid van het kraantjeswater te verminderen. Wanneer het lampje voor vaatwaszout op uw vaatwasmachine brandt, is het tijd om het zout bij te vullen.
Hoe vaak moet er zout in de vaatwasser? Hoe vaak je zout in de vaatwasser moet bijvullen is afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Zet je dagelijks de vaatwasser aan dan zal er meer zout verbruikt worden, dan als je de vaatwasser eenmaal per week reinigt.
Kan een vaatwasser zonder zout werken? Dit hangt af van de waterhardheid: Hard water: Je vaatwasser heeft vaatwaszout nodig om zo goed mogelijk te kunnen reinigen en schade als gevolg van kalkaanslag te voorkomen. Redelijk zacht/enigszins hard water: All-in-one tabletten zijn doorgaans voldoende.
De machine heeft natriumzout nodig om te werken: op het filter van de machine wordt het zout ingewisseld voor kalkdeeltjes uit het water. Zo vangt de machine kalk uit het water weg. Bij waterontharders zout bijvullen moet je eens in de zes a tien weten doen.
Soda is ook niet hetzelfde als vaatwasmiddel en niet hetzelfde als onthardingszout. Vaatwasmiddel bevat ingrediënten vergelijkbaar met soda maar meestal ook nog andere ingrediënten die vaat reinigen.
Als de vaatwasser niet goed schoon is na gebruik, dan wordt dit meestal veroorzaakt door vetresten of kalk. Je kunt dit probleem echter heel goed verhelpen door gebruik te maken van huishoudsoda, een professioneel ontvettings- of ontkalkingsmiddel of een kop azijn.
Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, maar het is verstandig om hem gemiddeld eens in de 2 maanden te reinigen. Maak je hem niet schoon, dan blijven er kalkaanslag, etensresten en vet in de vaatwasser zitten. Door deze viezigheid kunnen filters en afvoeren verstopt raken.
Met een waterontharder heeft u geen last meer van kalk in uw vaatwasser. Dit betekent dus ook dat u vaatwastabletten zonder zout kunt gebruiken. Het vaatwaspoeder voor zacht water is speciaal samngesteld voor mensen met een waterontharder.
Gebruik alleen speciaal zout voor vaatwassers / wasmachines. Andere soorten zout kunnen na verloop van tijd de waterontharder blijvend beschadigen. Speciaal zout is ook verkrijgbaar via onze webshop door hier te klikken. Gebruik geen fijn zout !
Als het vaatwasprogramma klaar is, kun je het beste de deur 15 tot 30 minuten gesloten houden en 'm pas na deze tijd openen. Als je het direct doet, vervliegt de warmte namelijk waarmee de vaat nog kan drogen. Open je de deur te laat? Dan condenseert het verdampte water weer op de vaat - en dat wil je ook niet.
Ingedampt zout is hierdoor de meest effectieve en het zuiverste soort regeneratiezout. Het zout zorgt er ook voor dat je waterontharder langer schoon blijft. Het gewonnen zout uit de mijnen wordt ingedampt. Het ingedampte zout bevat tussen de 99,6% en 99,99% natriumchloride.
De chemische samenstelling van beide soorten zout zijn bijna gelijk. In huis tuin en keukenzout is echter anti klonter middel toegevoegd. Hier zit het grootste verschil tussen de twee. Zout wordt gewonnen door de verdamping van water.
De prijs van zout voor waterontharders schommelt rond 20 à 25 euro voor een zak van 25 kg. Regeneratiezout kan je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken of online in onze webshop. De meeste installateurs verkopen ook zout wanneer ze langskomen voor een onderhoud.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Vaatwasser reinigen met soda
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen.
Strooizout is op zich geen buitengewoon gevaarlijk product. Maar voorzichtigheid is toch geboden, want strooizout kan, bij langdurig huidcontact en bij oogcontact irritatie veroorzaken. Bij inname van strooizout kunnen symptomen optreden naargelang de ingenomen hoeveelheid.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Onder andere om deze reden, mag je zuiveringszout nooit langer dan 2 weken consequent gebruiken.
Het zout en de daarin opgeloste kalkdeeltjes calcium en magnesium verdwijnen heel simpel door de afvoer naar de riolering. De werking van de AquaCell is zo dat het waterverbruik nauwkeurig wordt bijgehouden.
Onthardingszout, ook wel regenereerzout genoemd is niet duur. Voor één kilo regenereerzout betaal je 40 tot 45 cent. In een standaard huishouden met vier personen heb je ongeveer 100 kilo zout per jaar nodig. Op jaarbasis kost een waterontharder je dus gemiddeld 40 tot 45 euro aan zout.
Met behulp van een met natrium geladen harskern worden calcium en magnesium (kalk) grotendeels uit het water gehaald. De harskern bestaat uit heel veel kleine harsbolletjes. De harsbolletjes binden zich aan de kalk en staan vervolgens het natrium af. Zo ontstaat zacht water.