Om de rits in te korten meet je eerst de gewenste lengte. Meet deze lengte vanaf de onderkant van de rits naar boven toe af en zet een markering (met een speld overdwars). Bij ritsen met metalen tandjes kun je de stoppers aan de bovenkant van de rits, voorzichtig met een tangetje er afhalen (bewaar ze goed).
Tip: Om de lengte van een rits correct te kunnen meten, moet u de rits in kwestie volledig sluiten en moet u ook de volledige schuiver en onderstop of box (bij ritsen met een open uiteinde) meemeten. 5. 'Onzichtbare' polyesterrits voor algemeen gebruik, met een 4 mm brede vertanding en een 'druppel' geverfde trekker.
Speld de rits in de pandjes. Je stikt een rits altijd aan beide kanten van boven naar beneden óf van beneden naar boven in een kledingstuk. Speld daarom de rits ook aan beide kanten gelijk. Zet je naaimachine op de grootste steeklengte (bij mij is dat 6 mm) en neem een opvallende kleur naaigaren.
Als je rits vastzit en niet meer naar beneden of naar boven kan, zijn er meerdere oplossingen. Een van de makkelijkste manieren is om een potlood te gebruiken en de punt daarvan over de ritssluiting te wrijven. Het grafiet in het potlood werkt als smeermiddel, waardoor hij sneller loskomt.
Draai de schuif met een tang.
Als de schuifregelaar verbogen is, maar de tanden en groeven zijn intact, dan kun je de rits gemakkelijk repareren. Neem een tang en draai de slider vast met weinig druk aan elke kant: op het bovenste deel van de slider, links en rechts, en op het onderste deel van de slider.
Klik de speciale blinde ritsvoet vast en kies de rechte steek, de naald moet in de middelste positie staan. Kies steeklengte 2,5 tot 3,0 mm. De rits opendoen en met de duim de tanden van de rits een beetje openvouwen, totdat de plaats voor de naad tussen het ritsband en de tanden zichtbaar worden.
Je legt de ritssluiting eerst recht van de naald en je zorgt ervoor dat de persvoet zich vastzet. Daarna verschuif je de rits weer van onder naar boven, terwijl je hem helemaal strak houdt. Daardoor zet de naaimachine zich dan ook aan de rechterkant van de rits een fijne rand met steken.
Om de rits in te korten meet je eerst de gewenste lengte. Meet deze lengte vanaf de onderkant van de rits naar boven toe af en zet een markering (met een speld overdwars). Bij ritsen met metalen tandjes kun je de stoppers aan de bovenkant van de rits, voorzichtig met een tangetje er afhalen (bewaar ze goed).
Ritsen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. De dikte van een rits wordt aangegeven met het getal 40 of 60. Zo staat s40 voor de vertanding van 4 mm breed en wordt met s60 een vertanding aangegeven met een breedte van 6 mm.
Maak deelbare ritsen aan de bovenkant korter door de overbodige tandjes met een nijptang te verwijderen. Maak boven de laatste tandjes een stevig trensje. Maak niet deelbare ritsen aan de onderkant korter. Meet de lengte op en maak een stevig trensje.
Kapotte rits
Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de tandjes van de rits opeens niet meer aansluiten of uit het niets openspringen. Controleer in dit geval eerst of er niets tussen de tanden zit, vaak is dit een stukje stof of een draadje wat u vervolgens voorzichtig uit de ritssluiting kunt halen.
Een dubbel deelbare rits (2-weg deelbare rits)
Bij dubbel deelbare ritsen kan de sluiting zowel van boven als van onder geopend worden. De rits heeft twee trekkers/schuivers. De rits is aan de onderzijde van 1 kant voorzien van 2 insteken.
Het beste antwoord. Nieuwe rits in een lerenjas zetten: vanaf € 30.00 incl. rits Nieuwe rits in een jas zetten: vanaf € 20.00 incl. rits De prijzen van de verschillende kledingreparateurs zullen waarschijnlijk niet zoveel verschillen van elkaar.
Soms komt het erop neer dat u uw huidige rits schuiver uit elkaar buigt en losmaakt, en een nieuwe rits schuiver om de nieuwe rits heen buigt. In andere gevallen zou u een stopper aan het uiteinden van uw rits moeten losmaken en de ritsschuiver eraf schuiven, om een nieuwe erop te kunnen schuiven.
Stretchsteek bij deze steek staat de naald in linkse positie. Deze steek wordt gebruikt voor naden in elastische stoffen. Versterkte rechte steek bij deze steek staat de naald in het midden. Deze steek wordt gebruikt voor naden die onder spanning staan.
Wanneer je geen lockmachine hebt kun je de randen afwerken met een naaimachine. Sommige naaimachines hebben een locksteek waarmee je de randen kunt afwerken. Heeft jouw naaimachine geen locksteek, dan kun je de breedste zigzagsteek op je naaimachine gebruiken.
Trensje Een stiksel ter versiering of ter verste- viging; bijvoorbeeld aan de uiteinden van de zakingang. Stik hiervoor een paar keer ± 1 cm heen en terug op dezelfde plaats. Trenslusje Een met de hand gemaakt lusje voor een knoop.
Runner / ritsschuiver omkeerbaar voor kleding die binnenstebuiten gedragen kan worden.
Het inzetten van de rits is makkelijker als u dit losse hoekje van de rits dubbel vouwt en het onder de stof schuift. Duw het tot het eind omlaag. Houd een klein beetje afstand tussen de stof en de eigenlijke rits en zet deze met een speld vast. Speld ook de rest van deze ritskant vast.
Gebruik een tornmesje of een ander klein, scherp mesje om de naad los te halen. Eventueel kun je ook een schaar gebruiken. Snijd de draad door tot de zoom van beide broekspijpen helemaal los is.
Een rits bestaat uit twee rijen met tandjes. Elk tandje heeft aan de ene kant een klein puntje en aan de andere kant een klein gaatje. De sluiter zorgt ervoor dat de puntjes van de tandjes aan de ene kant, precies in de gaatjes van de tandjes aan de andere kant komen te zitten. Onderaan de rits zit een stopper.