Een eenvoudige en veel gebruikte methode om de onderlijn aan de hoofdlijn te bevestigen. Leg de lussen in elkaar op de manier die op het plaatje wordt getoond. Trek hierna de onderlijn vast aan de hoofdlijn maar zorg ervoor dat de lussen goed over elkaar heen schuiven. Vissen met onderlijnen, probeer het!
De schootsteek is een simpele knoop om twee touwen aan elkaar vast te maken. Hij is in principe hetzelfde als de paalsteek, maar er ontstaat geen grote lus. Het is een sterke knoop die niet zal gaan schuiven.
Verbind een touw aan het midden van een ander touw met de magnussteek (rolling hitch). Wikkel het uiteinde van het ene touw twee keer rond de hoofdlijn. Trek hetzelfde uiteinde over de twee wikkelingen en stop het onder de hoofdlijn -- trek door om strak te trekken.
Het onderste loodje hang je meestal op een 15 a 25cm van de haak. Bij voornvissen komt het lood iets dichter op de haak dan bij het vissen op brasem. Bij het vissen op de bodem moet het lood meestal net boven die bodem hangen.
De Stoffenkraam biedt diverse soorten knopen aan op de website. U vindt onder andere: drukknopen, jeansknopen, knopen, koord stoppers, Prym drukknopen, sluitingen en gespen.
Een wurgsteek is een knoop waarmee een lijn aan een paal of iets dergelijks bevestigd kan worden. De knoop lijkt enigszins op de mastworp, maar kenmerkend voor deze knoop is dat hij zichzelf steeds verder vast trekt.
De halve knoop is de makkelijkste knoop en meestal de eerste die iemand leert. Maak een lus die lijkt op de looping in een achtbaan. Haal één van de uiteinden van het touw door die lus. Trek de uiteinden in tegengestelde richting zodat de knoop strak komt te zitten.
Een door zeelieden gebruikte knoop om een touw vast te maken.
De achtknoop wordt ook wel gebruikt als stopknoop in het vrije einde van het klimtouw bij zekeren en abseilen. Bij deze toepassing wil de knoop echter nog wel eens loswerken. Door de knoop in een lus te leggen blijft deze wel beter zitten.
Om de knoop te maken, draai je het uiteinde van het koord 3 tot 5 keer om zichzelf en het andere koorddeel heen. Duw nu het einde van het koord door de lussen – ook door de eerste lus. Trek nu aan het einde van het koord om de lussen vlak en strak te trekken. Knip het einde van het koord dicht op de knoop af.
Vissen met een onderlijn is nodig om je hoofdlijn te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor tanden van roofvissen, maar ook voor scherpe stukken in het water zoals stenen. Ook is het met een onderlijn makkelijker om te verwisselen van haak of kunstaas.
Een karper leader is een zinkende lijn die je aan je hoofdlijn bevestigd voor de karper onderlijn (rig). Karper leaders worden veel gebruikt tijdens het karpervissen.
Als je gericht op snoek gaat vissen en de vis niet veel groter is al 60cm, is een onderlijn van 30cm genoeg. Mocht je op groot water achter grote vis aangaan is een onderlijn van 50cm minimaal. Hoe zwaarder het kunstaas hoe minder deze beïnvloed zal worden door de onderlijn.