Maar wat kun je er nu aan doen? Doordat je met je hond dagelijks gaat trainen op het focussen op jou, zal je je hond kunnen afleren ongewenst aan te slaan. Je kunt hierbij de clickertraining weer goed gebruiken. Je beloont tijdens het trainen het op jou focussen en negeert eventuele blaf-aanvallen.
Dit is heel normaal hondengedrag en als je dan toch het woord waaks wil gebruiken, dan zou dit een goed voorbeeld zijn waar je het woord voor kunt gebruiken. Deze hond is niet angstig, het gedrag komt niet voort vanuit stress, ze voelt zich niet bedreigd, het is geen probleemgedrag…
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Meestal begint het rond de leeftijd van 8 maanden. Er vindt een toename plaats van geslachtshormonen en de hond wordt seksueel volwassen. De hond gaat op zoek naar grenzen en hij zal zelf bepaalde beslissingen gaan nemen. In deze periode luistert hij minder goed en kan hij rijgedrag vertonen.
Blijf consequent!
Je moet bevelen en commando's vaak herhalen – op verschillende plaatsen. Als hij nooit meer gemotiveerd wordt en geen snoepje, speelgoed of aai over zijn bol meer krijgt, zal hij geen reden meer zien om naar je te luisteren. Zo keert ongehoorzaamheid bij honden terug.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Het meest gebruikte kalmeringsmiddel is Zylkene dat Casozepine bevat. Casozepine grijpt aan in de hersenen maar heeft als voedingssupplement geen vervelende bijwerkingen. Ook de Telizen tabletten en de No Stress Paste Excellent zijn gewaardeerde rustgevende middelen voor honden.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast. Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Hoe veel en hoe vaak een hond mag blaffen, kan dus verschillen.
Door te straffen met woorden als “Foei!” en “Nee!” laat je je hond schrikken. Waarschijnlijk stopt je hond met het gedrag dat jij niet wilt. Het werkt, dus dan is het toch goed? Nee, niet echt, want er kleven ook belangrijke nadelen aan verbale straf.
Blaffen om zijn territorium te beschermen en om angst te tonen en/of je te alarmeren is voor een hond intuïtief. Dat komt vanuit instinct. Blaffen voor aandacht, vanuit verveling en als begroeting is ontstaan vanuit de interactie met de mens. Blaffen met deze achterliggende redenen kun je dus proberen af te leren.
Langdurige blootstelling aan deze stress kan zorgen voor chronische stress bij jouw hond. Een hond die chronisch gestrest is kan daar veel last van hebben. Zowel psychisch als fysiek (lichamelijke klachten). Een hond kan ook stress ervaren in positieve zin, stel je hond wordt helemaal gek als jij de riem pakt.
Je kunt je hond uitputten door hem veel te laten bewegen. Let wel op; hoe meer je hond beweegt, hoe beter zijn conditie wordt en hoe meer hij moet bewegen om echt moe te worden. Gelukkig groeien de hersenen van honden niet zo makkelijk als zijn spieren Het is dus beter om je hond moe te maken met denkspelletjes.
Als een hond overprikkeld is heeft de hond te veel prikkels gehad. Zie het hoofd als een emmer, bij te veel prikkels stroomt de emmer over. Er is op dat moment geen ruimte voor rust in het hoofd. De hond kan druk gedrag gaan vertonen, kan gaan uitvallen, kan in de riem gaan bijten of kan gaan happen naar de eigenaar.
Houd in je achterhoofd dat een hyperactieve hond minimale fysiek en mentale basisbehoeften. Als hij zijn energie niet kwijt kan dan zal hij nooit echt leren kalmeren. Denk bijvoorbeeld ook aan deze spelletjes die je kunt doen: trekspel, apporteren, wandelen, met een bal gooien en nog veel meer. Kom lekker in beweging!
Benzodiazepinen dempen emoties en werken daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan. Benzodiazepinen zijn vooral effectief bij min of meer chronische angst.
De "gekke vijf minuten" is één van de manieren waarop een hond kan omgaan met prikkels uit zijn omgeving. Het is een uiting van dat hij in de loop der tijd een aantal dingen meegemaakt heeft, die ervoor zorgen dat hij overprikkeld is. Zijn spreekwoordelijke stress-emmer zit vol.
Tijd die je dagelijks kwijt bent
Gemiddeld ben je aan je volwassen hond 2-3 uur per dag kwijt. Ook dit verschilt per ras en leeftijd. Ga ervanuit dat je ten minste één keer per dag een lange wandeling van minimaal een half uur met hem maakt en laat je hond vier keer per dag uit.
Uw puppy wordt een volwassen hond op de volgende leeftijd: Zeer kleine rassen (4 kg): 8 maanden. Kleine rassen (5 - 10 kg): 10 maanden. Middelgrote rassen (11 - 25 kg): 12 maanden.