Schrijf per dag op hoeveel uur je beschikbaar hebt om te leren. Zorg er wel voor dat je niet teveel uren op een dag inplant en zorg er ook voor dat je vrije tijd inplant. Niemand kan uren achter elkaar leren. Voor de meeste mensen is het zo dat ze zich ongeveer 30 tot 45 minuten goed kunnen focussen.
Maak het zoveel mogelijk leeg, en zorg dat er alleen die dingen op staan die je echt nodig hebt. ♥ Zet ook op je planning: EVEN NIETS DOEN! Pauzes tussen het leren zijn essentieel! Even je gedachten ergens anders, kletsen met je moeder, hard meezingen met je favo nummer, wat eten en drinken.
HOE IK EEN PLANNING MAAK VOOR MIJN TOETSWEEK ∝ Amber Julia
44 gerelateerde vragen gevonden
Waarom is plannen zo moeilijk?
Onderzoek wijst uit dat huiswerk plannen, verdelen en organiseren de grootste struikelblokken zijn voor jou. Er gebeurt een heleboel. Dat is één van de grote redenen waarom dat plannen zo moeilijk is. Er verandert bij jou van alles: op lichamelijk, cognitief, sociaal, en emotioneel gebied.
Hou ruimte in je planning, plan niet alles vol maar laat één tot twee uur ruimte voor onverwachte zaken. Organiseer slim. Bekijk per taak wat je allemaal nodig denkt de hebben (bugetten, mensen , middelen en informatie) en zorg dat je alles bij de hand hebt. Hou je aan je planning; stick to the plan.
Als dat nog niet genoeg motivatie om je leerlingen in beweging te krijgen! Uit het onderzoek blijkt zelfs dat sporten kort voor een proefwerk of examen leerlingen helpt om een beter resultaat te halen.
Vul op de proefwerkweekplanner op elke dag je vak en/of lesstof in, wat je die dag moet leren. Het is vaak beter om de tweede dag te beginnen met het kort herhalen van de lesstof van de voorgaande dag. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een samenvatting achter in het boek of een samenvatting die je eerder al eens maakte.
In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren. Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken.
Hoeveel mensen hebben last van faalangst? Onderzoek wijst steeds weer uit dat tussen de 10% en 13% van alle jongeren tussen 12 en 14 jaar last hebben van faalangst. Vlaams onderzoek noemt bij kinderen van 10/11 jaar een percentage van 8%.
Probeer positieve gedachten rondom je prestatie op te roepen. Zeg tegen jezelf; ik ga het gewoon proberen i.p.v. het gaat me never nooit lukken. Visualiseer uitgebreid hoe jij in alle rust en vol succes de opdracht/toets uitvoert.
Maak per vak een inschatting van het huiswerk en beslis of je het huiswerk in één keer gaat maken of gaat verdelen over meerdere taken. Bedenk wanneer je de taak wilt maken. Schrijf de taak in je planningsboekje bij de dag dat je de taak gaat maken. Schrijf bij elke taak precies op wat je gaat doen.
Voor een bouwwerk worden meerdere planningen en schema's gemaakt. Als eerste wordt de primaire planning gemaakt. De andere planningen worden hiervan afgeleid. De primaire planning word took wel de overall-planning genoemd.
Werk niet langer dan 1 tot 1,5 uur achter elkaar. Bij woordjes leren is het van belang op tijd te beginnen. Door veel te herhalen blijft de stof beter zitten. Het is belangrijk om het huiswerk niet allemaal in één keer te doen, vooral niet als het gaat om iets uit het hoofd te leren.
Simpel gezegd is plannen binnen de studie het opsplitsen van de studietaak in een aantal deeltaken die in een bepaalde volgorde en binnen een bepaalde termijn worden afgelegd.