Om een bed op te maken heb je nodig: een molton, een hoeslaken, een dekbed + dekbedhoes of een laken en een deken.De molton gaat als eerste om je matras, daarna het hoeslaken. Zelf verschoon ik 1 keer per week het bed, en was het beddengoed dan op 60 graden. Bij 60 graden wordt namelijk alle huismijt gedood.
Een boxspring opmaken gaat op een andere manier dan het opmaken van een ledikant of bed met matrassen. Gaat u een boxspring opmaken, doe dan geen hoeslakens om het matras, maar om de topper. Hiermee behoudt u het mooie aanzicht van uw nieuwe boxspring en het zorgt voor een groot stuk gemak.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
En neem een voorbeeld aan de Franse manier van je bed opmaken: plaats een rolkussen tussen je hoofdbord en je kussens. Zo blijven je kussens mooi liggen en krijg je geen nekpijn wanneer je een boek leest of televisie kijkt in bed. Wanneer je gaat slapen, plaats je dit naast je bed.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Zowel van het dekbedovertrek als van het hoeslaken is het te adviseren dat u er twee van neemt: één 'op' uw matras en één voor in de kast. Dit zorgt voor gemak bij het verschonen van het overtrek en hoeslaken. Bij ons zitten er al kussenslopen bij het overtrek, dus dan bent u direct klaar.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Om een bed op te maken heb je nodig: een molton, een hoeslaken, een dekbed + dekbedhoes of een laken en een deken. De molton gaat als eerste om je matras, daarna het hoeslaken.
Als je een topper hebt die hoger is dan 12 cm, adviseren we je een normaal hoeslaken te kiezen. Indien je om de topper én het normale matras 1 hoeslakens wil, meet dan de hoogte van beide op, waarschijnlijk heb je een hoeslaken met hoge hoek nodig.
Een topmatras kunt u eigenlijk zien als een dunne matras, die bovenop een 'normale matras' kan worden gelegd. Deze matras ligt vervolgens weer op een bodem en daarmee is een topmatras dus het bovenste onderdeel van een slaapsysteem.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Wat kun je doen tegen huisstofmijten in bed? Huisstofmijten in bed kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt ze wel degelijk tegengaan door je bed eens per week te verschonen. Daarnaast is het raadzaam je matras regelmatig te stofzuigen en het dekbed buiten uit te hangen.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Een sprei over je bed leggen, maakt je slaapkamer echt af. Het geeft je bed een luxe uitstraling en zorgt voor meer warmte in de slaapkamer. Kies voor een sprei van een mooie, rijke stof en je hebt echt een aanvulling op de huidige de styling van je slaapkamer.
Vier hoofdkussens
Twee hoofdkussens is niet genoeg – er even vanuit gaande dat je een tweepersoons bed hebt. Ga voor vier! Zo blijven de kussens mooi recht overeind staan en creëer je meer volume. Dit oogt rianter en comfortabeler.
Als je een groot bed hebt kan je verschillende sierkussens gebruiken en spelen met hun vormen en kleuren. Drie rijen sierkussens plaatsen is een heel populaire optie. Plaats ze van voren naar achteren of groter naar kleiner. Decoratieve kussens zorgen ook voor een groot contrast met de neutrale kleuren van je sprei.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Onderzoek wees uit dat er zo'n 1,5 miljoen mijten in ons beddengoed leven. Door je bed niet op te maken, is het dus minder vochtig en warm. En dat zou er voor kunnen zorgen dat de beestjes dehydrateren en sterven, zeggen de onderzoekers. Beter dus om je beddengoed opengeslagen op je bed te laten liggen.