Met een microvezeldoekje en een scheutje schoonmaakazijn kun je de binnenkant gemakkelijk schoonmaken. Het schoonmaakazijn verwijdert eenvoudig het dunne, onzichtbare laagje dat wasverzachter achterlaat op de trommel.
Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop. Bij een warmtepompdroger kan dat meestal niet. Zuig dan de condensor en het ventilatierooster van de condensor met de stofzuiger schoon voor een goede luchtcirculatie.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Een wasdroger met een zelfreinigende condensor spoelt meerdere keren schoon tijdens het drogen. Hierdoor hoef je de condensor nooit meer pluisvrij te maken. Het automatisch reinigen doet de warmtepompdroger met het vocht uit je wasgoed. Dit bespaart je minimaal 4 schoonmaakbeurten per jaar.
Het droger- / filterelement (vanaf nu de droger genoemd) wordt gemonteerd tussen de condensor en het TEV. Vaak zit de droger aan de condensor gemonteerd. Soms is de behuizing zelfs 1 geheel met de condensor. Het koudemiddel wordt vanaf de condensor in vloeibare toestand door de droger geleid.
Schoon filter en condensor
De condensor van je wasdroger onttrekt vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd.
De buitenkant van de machine kun je het beste schoonmaken met een zachte doek en een beetje zeepsop. Vergeet ook niet het stof te verwijderen dat zich aan de achterkant van het apparaat kan ophopen. De trommel kun je afnemen met een vochtige doek en een reinigingsoplossing op basis van azijn.
Warmtepompdroger. Ook de condensor van een warmtepompdroger zit achter de klep links onder in de automaat. Het verschil met de condensor van een condensdroger is dat je deze condensor niet uit de automaat kunt halen. Maak de voorkant van de condensor schoon met een wasdrogerborstel.
Een condensdroger voert de vochtige lucht niet af, maar haalt het vocht uit de lucht, en laat dat neerslaan in een reservoir. Bij veel condensdrogers kan dat reservoir worden aangesloten op een afvoer, zodat het niet na elke wasbeurt leeggemaakt hoeft te worden.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Stop de stinkende handdoeken in de wasmachine, stop hem niet te vol, en voeg een klein kopje bakpoeder toe (ja je leest het goed) en een deciliter doorzichtige azijn. Gebruik geen wasverzachter en selecteer een wasprogramma op 60˚ C.
Maak de wasdroger regelmatig schoon
Een wasje drogen in de droger kan een flinke berg stof opleveren. Kijk maar eens hoeveel stof er in de filters achterblijft. De wasdroger schoonmaken voorkomt veel stof in huis. Maak de filters dus regelmatig schoon.
Dit is de filter die achter het klepje links onder ( te demonteren door met een dun plaatje tussen de sparing te wrikken) zit. Hierachter wederom een klepje welke door het hendeltje te draaien los te nemen is.
Het energieverbruik en de kosten per jaar hangen natuurlijk af van hoe vaak je de droger gebruikt. Milieu Centraal gaat uit van een gemiddeld gebruik in Nederland van 2,5 keer per week.
Dit roestvrij stalen rooster maak je schoon met behulp van stromend water. In dit filter hopen de pluizen zich namelijk op en gaan vervolgens samenklonteren. Het gevolg hiervan is dat de werking van jouw droger af zal nemen en de energierekening zal stijgen. Laat na het schoonmaken de condensor goed drogen.
De warmtewisselaar inspecteren en indien nodig schoonmaken; - Gebruik een zachte borstel om de lamellen schoon te maken. - Gebruik een stofzuiger of luchtspuit (geen hoge druk) om vuil en stof te verwijderen. Maak altijd schoon tegen de richting van de luchtstroom in.
Maak de voorkant van de condensor schoon met een wasdrogerborstel. Hiermee haal je het stof voorzichtig los. Vervolgens zuig je het hardnekkige vuil op met de borstelkop van je stofzuiger. Soms heeft een droogkast een zelfreinigende condensor.
Als je begint met de droger schoonmaken, begin je veelal met het schoonmaken van het pluizenfilter. Dit filter vangt alle pluisjes en andere stofjes die van de kleding afkomen op. Dit filter is erg belangrijk om schoon te maken en doe je dan ook na elke wasbeurt en uiterlijk na twee keer drogen.
Het pluizenfilter zit bij de meeste drogers onderaan vlak achter de deur. Je haalt het filter er makkelijk uit door het omhoog te trekken. Het filter bestaat uit 1 of 2 delen.
Meestal zit de condensor links onderin de droger. Open de klep door de sluitingen open te draaien. Nu kun je de condensor met de douchekop schoonspoelen. Vergeet niet de ruimte waar de condensor uit komt goed schoon te maken met de stofzuiger en een vochtige doek voor je de condensor terug plaatst.
Als je merkt dat het steeds langer duurt voordat je wasgoed droog is, kijk dan of je het probleem op een van de volgende manieren kunt oplossen. De droogtijd kan langer zijn als het pluizenfilter verstopt is. Het pluizenfilter vangt pluis en vezels van kleding op en moet na elke droogcyclus worden gereinigd.
Een gemiddelde wasdroger gaat ongeveer 2500 droogbeurten mee, afhankelijk van o.a. prijsklasse en het merk. Van een duurdere wasdroger mag je in principe verwachten dat deze gemiddeld langer meegaat, terwijl een budget wasdroger gemiddeld minder lang mee zal gaan.
Handdoeken. Zit er geen apart droogprogramma voor handdoeken op je wasdroger en wil je weten welk droogprogramma voor handdoeken geschikt is? Kies dan altijd voor het katoenprogramma op de stand extra droog. Zo weet je zeker dat jouw handdoeken lekker fluffy en droog uit de wasdroger komen.