Samenstelling beton
Voor iedere m3 beton heeft u ongeveer nodig: 325 kg cement (13 zakken van 25 kg) 650 kg metselzand (26 zakken van 25 kg) 1300 kg betongrind (52 zakken van 25 kg)
Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen. Voor een paar tientjes meer krijg je het beton dus kant-en-klaar op uw locatie gestort.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Beton met fijn grind wordt voor dunne betonlagen toegepast, zoals betonvloeren en funderingen. Grind bestaat uit stukjes steen die door verwering ontstaan en afgerond zijn. Door de stevigheid van grindgesteente kan het grote drukkrachten doorstaan. Daarmee is het een belangrijk toeslagmateriaal voor beton.
Aan het cement is in de cementfabriek iets toegevoegd dat er voor zorgt dat het niet meteen hard wordt maar pas een paar uur later. Tijdens het mengen in de betonmolen en in de betonauto's wordt het vloeibare beton in beweging gehouden, zodat het ook niet hard kan worden.
Het beton is niet goed uitgehard. Als je je beton niet genoeg tijd geeft om te drogen, kan het te nat zijn als het wordt losgemaakt van de mal. Door het vocht trekt het beton vacuüm bij het verwijderen van de mal, waardoor resten blijven vastkleven.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
De betonmixer rijdt met zijn achterkant naar een pomp toe. Als de betonspecie wordt gestort, draait de trommel de andere kant op. Deze trommel is vol, als je hem leegt, kun je 100 badkuipen volstorten met beton. Via de pomp komt het beton op de juiste plaats terecht.
Een betonmixervrachtwagen kan gemiddeld tot 9 m3 á 14 m3 betonmortel vervoeren. Het is kostbaar om een betonmixer te laten rijden voor een kleine hoeveelheid beton.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
De aanbevolen cement/zand-verhouding om zelf stabilisé te maken is ongeveer 1 op 8. Je schept de bestanddelen met een schop door elkaar of gebruikt hiervoor een betonmolen. Voeg in eerste instantie nog geen water toe, maar neem eerst een handvol van het gemengde zand en cement en maak een vuist.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Rijke beton onderscheidt zich van funderingsbeton door een andere korrelopbouw (hoogwaardiger zand) en heeft een minimum cementgehalte van 300 kg./m³.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Portlandcement is het meest gebruikte type cement, wat eigenlijk bij elke klus gebruikt kan worden. Portlandcement wordt onder andere gebruikt voor beton voor funderingen. Portlandcement is een sterk bindmiddel. Nadat dit type cement in contact komt met water, vormt het een soort pap waarna het vrij snel verhardt.
Het aan te raden om zand en cement wat af te wisselen zodat alles goed gemengd geraakt. Dus eerst 2 scheppen zand, dan 1 cement en vervolgens nog 1 schep zand. Voeg het water in deeltjes toe (tot ongeveer ¾) en meng heel goed: met het truweel als je een slechts een halve emmer maakt.
Het belangrijkste is daarom: het voorkomen van het verdampen van water. Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen.
Zelf beton maken met 4 ingrediënten
Voor 1m3 (1.000 liter) beton heeft het volgende nodig: 325 kg cement – 660 kg betonzand – 1300 kg grind – 160 liter leidingwater. Soorten grind die u kunt gebruiken voor het maken van beton zijn Boerengrind, Moraine grind, Maasgrind en Witte grind.
De prijzen van beton variëren tussen de € 120,- en € 150,- per kuub. Dit is echter afhankelijk van het soort beton, de hoeveelheid en de afstand tot de stortlocatie. Om de kosten te drukken bent u bij Betonbestellen.nl tot wel 25% goedkoper uit dan bij de concurrent.
Beton is op zich geen duur materiaal, in tegendeel. De uitstekende levensduur van minimaal 100 jaar zorgt er in combinatie met het scherpe kostenplaatje voor dat we kunnen spreken over een werkelijk uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waar menig aantal andere materialen alleen maar van kunnen dromen.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.