Het schoonmaken van kunststof kozijnen is erg eenvoudig. De kunststof profielen weren vuil en stof. Daarom is het voldoende om de kozijnen gewoon te wassen met een zachte vochtige spons en water. Als schoonmaakmiddel kunt u een huishoudelijk middel gebruiken.
Kunststof kozijnen maakt u schoon met water en zeep met een zachte spons. Spoel het eerst af met ruim water zodat u geen krassen door vuil en zand krijgt. Hardnekkig vuil kunt u weghalen door wat zeep op de spons te doen, dat aan te brengen en even in te laten trekken. Let op dat u het niet laat opdrogen!
Voordat je gaat schilderen is het belangrijk om de kozijnen goed te ontvetten. Dit doe je makkelijk met St. Marcs Allesreiniger. Is je kozijn helemaal ontvet, dan kan je door met het opschuren van het kozijn.
Niet gebruiken. Gebruik de volgende schoonmaakmiddelen absoluut niet: Schoonmaakazijn.
Gebruik een sopje van warm water en een zachte microvezeldoek en let erop dat je de doek regelmatig uitspoelt, zodat je geen vuil over het oppervlak veegt. Behandel het plexiglas vervolgens met een antistatische reiniger. Zo voorkom je dat de kunststof stof aantrekt, waardoor je plexiglas langer schoon blijft.
Verweerd Kunststof Reinigen
Reinigen van kunststof kan met warm water een allesreiniger. Met een zachte doek wordt vuil, vet en aanslag eenvoudig verwijderd. Zo krijg je er kleur en een mooie uitstraling voor terug.
Kunststof kozijnen schoonmaken is maar periodiek nodig vergeleken met houten kozijnen. Echter is het schoonmaken van kunststof kozijnen 2 tot 4 keer per jaar nodig om te kunnen blijven genieten van uw nieuwe kunststof kozijnen.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Voor het reinigen van je kunststof kozijnen kun je het best Easy-Wax R gebruiken. Easy-Wax R is een kunststof bescherming dat kozijnen en andere gecoate oppervlakken beschermt.
Voor dat u het kozijn gaat schuren, is het belangrijk deze stofvrij te maken en te ontvetten. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van lauw water met een dopje ammonia. Door het vetvrij maken van uw kozijn kan de aan te brengen verflaag zich goed hechten.
Stappenplan om kunststof kozijnen schoon te maken
Stap 1: Doe een beetje zachte groene zeep in een emmer met lauwwarm water. Stap 2: Bij hardnekkige vlekken kun je ook wat pure groene zeep op de vlekken smeren. Stap 3: Maak de raamkozijnen vervolgens schoon met behulp van de spons.
Met een emmer lauw water en een sponsje (geen schuursponsje) poetst u het vuil snel weg. Pak schoon water als er zand in de emmer zit, om krassen te voorkomen. Poets nog een keer na met een handwarm sopje met allesreiniger of afwasmiddel en een microvezeldoek en spoel na met schoon water en een schone spons.
Kunststof kun je gemakkelijk met oxipoeder weer wit maken. Door wat poeder over het oppervlakte te verdelen en dit voorzichtig nat te maken, kun je dit een nachtje in laten trekken. Als je dit er vervolgens af spoelt, is je kunststof weer goed wit.
Voorzie extra bescherming: boenwas of autowas kan je gebruiken om de kozijnen te voorzien van een beschermende laag. Er is zelfs een speciale kozijnwax op de markt. Door deze wax hecht het vuil zich minder snel aan het kozijn zelf. Hierdoor blijft de kleur beter.
De voordelen van wax voor kunststof kozijnen is dat het een beschermlaag creëert op uw kozijn. Hierdoor kan vuil en andere aanslag zich minder goed hechten waardoor de kleur van uw kozijnen goed in stand blijft. Verder zult u op het internet ook lezen dat sommige partijen een auto wax of zelfs wasbenzine aanraden.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Als laatste is azijn of schoonmaakazijn niet het beste schoonmaakmiddel om je vloer mee te dweilen. Niet zo zeer omdat het niet schoon zou worden, maar vooral omdat er veel schoonmaakmiddelen zijn die een aangenamere geur verspreiden dan azijn.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Levensduur (kunststof) kozijnen
Kunststof kozijnen gaan over het algemeen 50 tot 75 jaar mee. Kozijnen van hout hebben een vergelijkbare levensduur, mits goed onderhouden. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de kozijnen en de montage.
Zijdeglans verf gebruik je voor het schilderwerk binnen. Ook de kunststof binnen kozijnen schilder je met zijdeglans verf. Sikkens Rubbol Finura Satin is geschikt voor het afwerken van onder meer kunststof. Gebruik ook voor de kunststof kozijnen binnen Sudwest Allgrund als hechtprimer.
Voor een gemiddeld rijtjeshuis betaal je tussen de 3.000 en 5.000 euro. De uitstraling van de kozijnen knapt van een lik verf flink op, maar ook schilderwerk heeft z'n nadelen. Kunststof en aluminium laten zich moeilijk overschilderen, waardoor het niet altijd lukt optimale dekking te verkrijgen.