Ratten vangen met een klapval Het is dezelfde val die je gebruikt bij bestrijding van muizen, maar dan wat groter. Je legt een stukje aas op het plankje van de rattenval en zet de val op scherp. Zodra de rat letterlijk in de val trapt, klapt deze dicht en breekt de rug van de rat. De rat is dan op slag dood.
Klapvallen zijn de bekendste vallen. Je legt aas op het plateau, de rat gaat op het plateau staan om het aas op te eten en de val valt dicht. Hierdoor breekt de rat zijn rug. Bij klapvallen is de rat direct dood.
Ratten houden niet van de geur van munt of eucalyptus. Zwarte peper houdt ratten op afstand.Even strooien, niezen en wegwezen!De geur van uien of azijn schrikt ook ratten af.
Het blijkt dat ratten een hekel hebben aan zwarte peper. Strooi zwarte peper op de plekken waar jij last hebt van de ratten. Ze vinden dit vervelend en komen niet graag terug. Het is noodzakelijk om dit enkele dagen vol te houden.
Je kan in principe met gips kan je je eigen rattenvergif maken. Het is dan de bedoeling dat de ratten gipspoeder opeten, zodat het verhardt in de maag. Je kan het gips 'aantrekkelijker' maken door het te vermengen met lokaas. Denk maar aan pindakaas, bloem, maïsmeel, (chocolade)melk of aardappelen.
Door azijn slim in te zetten kun je het uitstekend gebruiken om ratten weg te jagen. Vooral schoonmaakazijn werkt hier goed bij. Breng in kaart waar de ratten vaak komen of verblijven. Dit doe je door op zoek te gaan naar uitwerpselen of knaagsporen.
Ideaal polyvalent middel tegen ratten en muizen. Tournirat is het sterkste lokaas op de markt. De actieve stof wordt zeer vlug opgenomen, wat een zeer snel resultaat garandeert. De actieve stof brodifacoum zorgt voor een verbluffend resultaat na zelfs 1 opname.
Noten en pitten zijn echte dikmakers, houd daar rekening mee. Gebakken en gefrituurde producten zijn veel te vet. Plakkerige dingen, zoals pindakaas en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken.
Ratten zijn vooral 's nachts actief. Ze kunnen dan ongestoord hun gang gaan. Zo zoeken ze bijvoorbeeld voortdurend naar voedsel. Overdag komen ze alleen naar buiten als ze erge honger hebben of als het aantal ratten op één locatie te groot is.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen. Vallen en (chemische) bestrijdingsmiddelen vormen een bedreiging voor de bruine rat, omdat op plekken waar hij niet gewenst is daarmee bestreden wordt.
Na verloop van tijd gaan de ratten zich ook overdag laten zien. Meestal is dit de aanleiding om actie te ondernemen. Eigenlijk is dit te laat. Gezondheidsrisico's en imagoschade kunnen alleen op de juiste manier voorkomen worden door tijdelijke detectie en preventie.
Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Deze geuren kun je inzetten om ratten te verdrijven. Let er wel op dat deze geuren vaak een tijdelijk effect hebben. Ratten raken na verloop van tijd gewend aan de geur waardoor niet meer werkt om ratten af te schikken.
Zo doen pindakaas en vlees het best goed als je ratten wilt lokken. Noten en fruit is ook mogelijk, respectievelijk vanwege het vetgehalte (noten) of het suikergehalte (fruit). Verder kun je hun aandacht trekken met gepelde granen en slaan ze zelfs katten- of hondenbrokken niet over.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas, ontbijtkoek en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
Rodenticide is gif tegen knaagdieren, in dit geval tegen ratten. In rattengif zit altijd een anticoagulans, wat ervoor zorgt dat het bloed van de rat niet kan stollen. Het gif dat de ongediertebestrijder gebruikt, is veel sterker dan het gif dat je in de winkel kunt kopen, dus je merkt sneller resultaat.
Werking van dit rattengif en muizengif
Deze stof onderdrukt het stollen van bloed en zorgt bij de ratten en muizen voor bloedingen waardoor ze na enkele dagen sterven. Dit heeft als voordeel dat het rattengif geen lokaas nijd veroorzaakt bij andere muizen en ratten.
Naast het gebruik van een ultrasone verjager is het ook mogelijk om ratten te verjagen met geur. Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen, zoals: azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Het gebruik van geur heeft echter wel een tijdelijk effect en is hierdoor niet altijd effectief.
Als je last hebt van ratten in de tuin of in je huis kun je ratten zeer effectief verjagen met ultrasone geluidsgolven of een ratten repeller. Deze manieren van ratten bestrijden zijn niet schadelijk voor het milieu en een duurzame manier om van ongedierte zoals een rattenplaag in je huis af te komen.
Om ratten levend te kunnen vangen moet men in het bezit zijn van een degelijke vangkooi. Meestal wordt dan lokaas aan een pinnetje gebracht binnenin de kooi. Zodra de rat van het lokaas eet, zorgt een haakje voor het dichtklappen van de ingang. De rat zit dan levend opgesloten.
Vanaf 1 januari 2023 kunt u dus geen muizengif of rattengif meer kopen. Wanneer u dan binnenshuis last van muizen heeft, moet u een gecertificeerde ongediertebestrijder inschakelen omdat zij nog wel muizen- en rattengif mogen gebruiken. Maar dit kan enkel als er geen andere oplossing meer mogelijk is.
Ratten diervriendelijk bestrijden met elektronische rattenval. Door gebruik te maken van een elektronische val kan je ratten (en muizen) diervriendelijk bestrijden door ze een snelle en pijnloze dood bezorgen. Deze val is bovendien uiterst simpel in gebruik: je legt een lokmiddel in de val.
Ratten dienen echter meer van het vergif te eten om eraan dood te gaan. Zowel muizengif als rattengif bestaan vaak uit anticoagulantia.Dit is een biocide die bloedstolling veroorzaakt, waardoor de knaagdieren overlijden aan interne bloedingen.
Waarom is rattengif verboden? Door onjuist gebruik van rodenticiden (rattengif) in de laatste decennia zijn ratten minder gevoelig en zelfs resistent geworden tegen de biociden die ingezet werden ter bestrijding van ratten. Ook is studie gedaan m.b.t. doorvergiftiging naar andere dieren zoals vogels, katten en honden.
Rattenkeutels hebben een herkenbare bruine kleur, zijn vrij dik en ongeveer 1 tot 2 cm lang. Muizenkeutels zijn kleiner. Het zijn langwerpige, bijna zwarte korrels van zo'n vijf mm lang.
ð Kies de juiste plek. Ratten en muizen lopen vooral langs de muren. Het is dus verstandig om het gif ook daar neer te leggen en niet in het midden van de kamer. Zo zullen de knaagdieren het gif tijdens hun dagelijkse route regelmatig tegenkomen en er meer van eten.