Masseren, masseren, masseren Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen. Maar let op: niet te vroeg! Pas als het litteken stevig genoeg is en alle korstjes verdwenen zijn. In het specifieke geval na een ooglidcorrectie is masseren niet nodig.
Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50.
Het doel van de massage is om het litteken soepeler te maken en een betere doorbloeding. In het begin mag het litteken zelf niet behandeld worden, maar alleen de huid eromheen. Het litteken moet eerst een paar weken herstellen.
Een litteken kun je laten behandelen met niet-operatieve methoden, zoals een littekenpleister of camouflagetherapie, en door middel van operatieve methoden, zoals een laserbehandeling of littekencorrectie. Je kunt een litteken verzorgen door onder andere de wond schoon te houden en het littekenweefsel te masseren.
Een goede littekencrème zorgt niet alleen voor een optimaal herstel van de vochtbalans in de huid, maar ook dat dit effect langdurig aanhoudt. Een littekencrème die enkel hydraterende ingrediënten bevat, zal vocht uit de diepere huidlaag halen, maar niet voorkomen dat het water weer verdampt.
ALHYDRAN wordt al jaren gebruikt voor de nazorg van de meest kwetsbare huid. Zoals bij littekens en brandwonden. Smeer de littekencrème zodra je huid gesloten is, en je merkt het effect snel: Klachten zoals jeuk, pijn en roodheid verlichten of verdwijnen volledig.
Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en onderhuids wat verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder.
Smeer met een hydraterende littekencrème: Na wondsluiting 2-3 keer per dag. Wanneer de huid erom vraagt (als de huid trekt, jeukt, etc.) Zolang het litteken nog actief is.
Wanneer je litteken normaal herstelt neemt de verdikking/roodheid af binnen een paar weken. Je kan dit herstelproces ondersteunen met een littekencrème. Bij een blijvende (fel)rode of paarse kleur, is het een goed idee om te kijken naar een manier om het litteken te behandelen.
Voor wondverzorging na plastische chirurgie is vaseline volgens Cromheecke dus het meest geschikt. 'Desondanks wordt er volop reclame voor littekencrèmes gemaakt, welke vooral veel duurder maar zeker niet beter zijn!
Masseren, masseren, masseren
Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen. Maar let op: niet te vroeg! Pas als het litteken stevig genoeg is en alle korstjes verdwenen zijn.
Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans is dat er een zichtbaar litteken ontstaat. In de meeste gevallen zal een litteken er dus in het begin wat rood en dik uitzien.
Gebruik. Smeer tweemaal daags de crème op het litteken.
De beste essentiële olie voor litteken herstel of verbetering zijn de helicryse, lavendel, geranium en roos. Een aantal oliën mogen ook puur gebruikt worden op de huid, doe dit alleen als je kennis hebt met de essentiële oliën en ook de wond of litteken die je behandeld.
Hoe lang duurt het voordat littekens vervagen? Het duurt ongeveer één jaar (soms twee) voordat een litteken is uitgerijpt. In dit jaar kan het litteken uit zichzelf minder worden (dit zien we vaak bij rood / bruine acne littekens) maar het kan zich ook ontwikkelen tot een groter, dikker en lelijk litteken.
Vochtinbrengende crème: littekens hebben vaak de neiging om droog en schilferig te zijn. Hierdoor worden ze makkelijker gekwetst. Het vet in een crème zal ervoor zorgen dat er minder vocht verdampt doorheen het litteken. Voorbeelden van hydraterende crème zijn: Nivea, Eucerine, dagcrèmes, nachtcrèmes, …
Vitamine E stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen. Ook zorgt het ervoor dat de huid minder snel verbrandt en dat zonschade wordt beperkt. Vitamine E verbetert de elasticiteit van je huid en daarmee ook je litteken.
Masseren met crème
Na volledige genezing van de wond, meestal na 3-4 weken, kunt u het litteken soepel houden door het gedurende een half jaar te masseren. Dit verkleint de kans dat het litteken met de onderliggende lagen vergroeid en houd het dus soepeler waardoor het natuurlijker kan meebewegen met de huid.
Hoe eerder je start met een littekenbehandeling, hoe beter. Wanneer je een littekencrème als ALHYDRAN gebruikt, heb je een goede kans dat je kleine litteken minder zichtbaar wordt. Hoe recenter het litteken, hoe groter de kans dat hij nagenoeg geheel vervaagt.
Je litteken is het meest gevoelig in de eerste 6 maanden van het herstel. Dan wil je de zon absoluut zo veel mogelijk vermijden. Na ongeveer 2 jaar is je litteken uitgerijpt en iets sterker, maar littekens blijven kwetsbaarder dan andere huid. Je moet dus altijd opletten en je littekens goed beschermen tegen de zon.
Staudt® Littekencrème hydrateert de huid doeltreffend, houdt vochtverlies tegen en ondersteunt het herstel van de huid zonder irritatie te veroorzaken of de huid verder uit te drogen.
Verminder het risico op littekens
Bepanthen® Wondgel 4 in 1* kan je helpen gedurende de drie verschillende fasen van het wondhelingsproces. De wondgel vermindert namelijk het risico op littekens onder andere bij schaafwonden, snijwonden en oppervlakkige brandwonden. Geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud.
Een litteken is erg gevoelig en kan door blootstelling aan de UV-stralen van zonlicht beschadigen. Bescherm je litteken dus goed als je naar buiten gaat met een littekencrème met SPF.
Een litteken kan niet alleen cosmetisch gezien erg vervelend zijn, maar het kan ook jeuk, roodheid, slechte doorbloeding en dergelijke veroorzaken. Een combinatie van factoren kan er voor zorgen dat mensen hun littekens laten behandelen. De vorming van een littekens begint bij de wondgenezing.