Communicatieproblemen - introductie
Als je problemen ervaart in het communiceren met andere mensen, dan kun je last hebben van communicatieproblemen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan: Je vindt het moeilijk om aan te geven wat je wilt. Je hebt een neiging tot ruzie maken of ruzie te vermijden.
Hoe ontstaan CCS
Cognitieve communicatiestoornissen kunnen ontstaan als gevolg van een CVA (beroerte), hersentumor, traumatisch hersenletsel en degeneratieve neurologische ziekten (bijv. dementie).
Bijvoorbeeld: • onvoldoende oogcontact maken; slechte luisterhouding; • essentie van het gesprek niet begrijpen; • niet tot de kern komen, teveel details vertellen; • niet goed begrijpen van humor en grapjes maken op ongepaste momenten. Rechterhemisfeer communicatiestoornissen worden vaak onderschat.
De gevolgen van slechte communicatie zijn groter dan u misschien denkt. Spraakverwarringen en misverstanden zijn nog relatief onschuldig. Slechte communicatie zorgt er ook voor dat medewerkers u wantrouwen, minder productief zijn en sneller een andere baan zoeken.
Woorden als eventjes, wellicht, misschien, verkleinwoordjes en zinnen die onderdanigheid uitdrukken kun je beter vermijden. Je geeft hiermee je gesprekspartner automatisch de macht om te zeggen dat het idee inderdaad niks of dat hij 'geen tijd heeft voor eventjes'.
Probeer elkaar niet te onderbreken of in de rede te vallen. Praat niet te lang achter elkaar, geef de ander ook de ruimte. Accepteer dat de ander anders is, ook met communiceren. Probeer als antwoord eerst datgene wat de ander zegt samen te vatten, dan weet je of je de ander goed begrepen hebt.
Effectieve aandacht tijdens een gesprek kan menselijke relaties enorm veel goed doen, want het laat de ander zien dat je in hem of haar geïnteresseerd bent. Probeer ook echt te luisteren naar de persoon. Stel niet teveel vragen en spoor je gesprekspartner minimaal aan. Het is niet erg als er af en toe wat stilte valt.
Goede communicatie zorgt ervoor dat jullie contact 'stroomt': je voelt je gekend en je komt je partner ook echt tegen. Dat geeft een gevoel van verbondenheid. In een gezonde relatie is het belangrijk om te begrijpen wat de stijl van communiceren is van je partner.
Als je goed wilt leren communiceren met mannen, is het belangrijk om in te zien wanneer hij tijd voor zichzelf nodig heeft. Een man waardeert het enorm als je kan zeggen: “Weet je wat, we praten hier later nog wel over.” Ik begrijp volkomen dat dit soms lastig is om te zeggen.
Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
Waarom hebben mensen last van defensief gedrag? Defensief gedrag heeft veel te maken met het zelfvertrouwen dat mensen hebben. Als er een onbalans is tussen je onbewuste gevoel van zelfvertrouwen en je bewuste gevoel van zelfvertrouwen ga je je sneller defensief gedragen dan wanneer dit in lijn is met elkaar[1].
Gesprekstechnieken zijn manieren om meer uit gesprekken te halen. Het kan gaan om een bepaald type vraagstelling of juist de non-verbale communicatie. Zoals een stilte die je wat langer laat vallen.
Je gezichtsuitdrukking, de gebaren die je maakt, je lichaamstaal, je stemgeluid en de fysieke afstand tot je gesprekspartner vormen samen een impliciete boodschap. Dat wat je niet zegt, maar wel uitdraagt. Dat noemen we non-verbale communicatie.
Waarom is communicatie zo belangrijk? Simpel gezegd: interne communicatie helpt om je organisatie bij elkaar te brengen en houden. Het verbindt afdelingen en teams op de werkvloer en zorgt ervoor dat elke werknemer up-to-date is, op dezelfde golflengte zit, en op hoogte is van wat er in en met het bedrijf gebeurt.
Door onduidelijkheid is het misverstand geboren. Misverstanden hebben bijna altijd te maken met ruis in de communicatie. Die ruis kan bij jouzelf ontstaan en kan van buitenaf komen. In deze leerreis richt je je op de ruis die bij jou ontstaat.
Er is een zender, een boodschap met een bepaalde bedoeling en een ontvanger. De zender probeert door te communiceren zijn bedoeling over te brengen naar de ontvanger. Dat is communicatie. We spreken van miscommunicatie als de bedoelde boodschap niet overkomt bij de ontvanger.
Wanneer iemand niet-aangeboren hersenletsel heeft, kan er sprake zijn van communicatieproblemen die niet door het taalsysteem verklaard kunnen worden. Er is dan géén sprake van een afasie. Deze communicatieproblemen worden dan cognitieve communicatieproblemen genoemd.