Op wegen die loodrecht op deze richting liggen, nummeren volgens de richting met de wijzers van de klok mee. doodlopende wegen dient de nummering vanaf de aangrenzende weg aan te vangen. De nummers lopen op van noord via oost naar zuid en van west via noord naar oost.
Huisnummers worden meestal zo toegekend dat de even nummers aan de ene en de oneven nummers aan de andere kant van een straat zijn gelegen. Daarbij wordt niet gelet op de onderlinge afstand van de huizen.
Nummering begint aan de kant van het centrum
Als je in een straat vanaf nummer 1 richting nummer 3 loopt, loop je meestal van het centrum weg. Of je loopt van een grote doorgaande weg af, die naar het centrum leidt. Huizen in zijstraten zijn namelijk ook zo genummerd, dat nummer 1 bij de grote straat begint.
Over het algemeen zijn de oneven nummer aan de linkerzijde en de even nummers aan de rechterzijde van de weg, gezien vanaf het centrum van een stad. Huisnummers met toevoegingen hebben veel variaties: Nummering op één perceel: De huizen hebben hetzelfde huisnummer met een toevoeging van een letter 1a, 1b, 1c enzovoort.
Omdat er nieuwe huizen bijkwamen, maar ook omdat men soms van systematiek veranderde. De overheid vond het handig om de even nummers aan de ene kant van de straat te doen en de oneven nummers aan de andere kant van de straat. Zo konden ze alles overzichtelijk in kaart brengen voor de huizenbelasting!
Gesplitste woning op 1 huisnummer. Wanneer er op hetzelfde adres nog een zelfstandige woonruimte is, dan worden de bewoners van de andere woonruimte als medebewoners beschouwt. U kunt hier bezwaar tegen maken bij de belastingdienst. Gedeelde etage of onvrije etage.
Alle adressen zijn opgenomen in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. De gemeente kan niet zomaar huisnummers gebruiken of wijzigen. Als uw huisnummer niet klopt, kunt u dit melden bij de gemeente.
Volgens de wettelijke richtlijnen moet een huisnummerplaatje minimaal 12x12 cm zijn. De cijfers dienen minimaal 8,8 cm hoog bij 6 cm breed te zijn. Verder moet het huisnummer of het huisnummerplaatje een kleur hebben zodat deze afwijkt van ondergrond waar het op bevestigd is.
De gemeente is de instantie die nummeraanduidingen toekent. Veelal is dit het huisnummer, maar in voorkomende gevallen kan dit een andere nummer zijn (denk aan ligplaatsen voor boten). . Nul is een even getal, daarmee zou een gemeente het nummer toe kunnen kennen.
In Amsterdam wordt een benedenverdieping aangeduid met 'huis' (afkorting hs) en hebben de bovenverdiepingen romeinse cijfers I (één hoog), II (twee hoog). 'Sous' wordt gebruikt voor het souterrain. In 1995 is dit systeem vervangen voor 'h', '1', '2' enz. Maar in de praktijk wordt het 'oude systeem' nog vaak gebruikt.
Per wijk werd nu een doorlopende huisnummering ingevoerd: straat in, straat uit, aanvankelijk met krijt en later met rode of witte verf. Waarschijnlijk kregen de bovenwoningen toen al de aanduiding 'bis' – dat wil zeggen 'nog eens'. Dat was voor de Fransen een bekend woord.
Een huisnummer heeft betekenis in je leven. Elk huisnummer heeft een eigen energie die mede bepalend is voor de gebeurtenissen in je leven gedurende dat je in hetzelfde huis woont. Elk cijfer heeft een specifieke trilling of vibratie. Een huisnummer onthult dus veel over welke levensomstandigheden jij aantrekt.
Je dient het nummer aan de kant van het huis te hangen die het best zichtbaar is vanaf de weg. Vaak wordt een ophanghoogte van 1.75 m tot 2.50 m aangehouden. Indien de voordeur niet goed zichtbaar is vanaf de weg, zie je ook wel dat mensen een huisnummer kopen om op een andere plek te hangen.
Het hoogste "gewone" huisnummer dat ik ken in Eindhoven is Boschdijk 1119. Er zijn wijken, zoals Nijmegen Dukenburg, waar straten geen namen maar nummers hebben. Dat geeft ook aanleiding tot hoge nummers, zoals Meijhorst 7043 (Meijhorst, straat 70, huisnummer 43).
Hebt u een schriftelijk bewijs nodig van het aantal personen dat in een bepaalde periode op uw adres heeft gewoond? Dan kunt u een uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) aanvragen. Hiervoor gaat u naar een Stadsloket. U moet de documenten meenemen die hierboven genoemd staan.
Volgens de VROM richtlijn BAG ( basisregistraties adressen en gebouwen uit 2009 ) mag de huisnummer toevoeging met zowel een cijfer, hoofd- of kleine letter worden geschreven. Plaatsen kunnen ervan afwijken, maar dit is de landelijke norm.
In Nederland kenmerkt het postcode zich door vier cijfers, gevolgd door een spatie en twee letters. Deze samenstelling van de code zorgt ervoor dat een code altijd uniek is.
In de regel hebben maximaal circa 25 adressen dezelfde postcode. Veel straten hebben dan ook meer dan een postcode. Samen met het huisnummer vormt de Nederlandse postcode een unieke code voor elk adres; deze unieke code wordt ook voor andere doelen dan alleen de post gebruikt.
Een huisnummer aanvragen is gratis. Het toekennen van een huisnummer kan wel tot gevolg hebben dat u belastingen gaat betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rioolheffing, afvalstoffenheffing of onroerende zaakbelasting.
Ja!De eigenaar/gebruiker/huurder van een woning/gebouw is verplicht ervoor te zorgen dat er een huisnummer wordt aangebracht. Het huisnummer moet leesbaar zijn vanop het openbaar domein. Wanneer je huisnummer ontbreekt, neem dan contact op met de gemeentelijke diensten.
Wettelijk gezien moet een huisnummer minimaal een afmeting hebben van 12 x 12 centimeter. De cijfers moeten minimaal 88 millimeter hoog en 60 millimeter breed zijn. Ook moeten de cijfers op het bordje een afwijkende kleur hebben ten opzichte van de achtergrond. Hoe groter het contrast hoe beter leesbaar.
Door een huisnummerbesluit worden huisnummers toegewezen aan nieuwe woningen in nieuwe wijken en aan nieuwe gebouwen in bestaande wijken. Een huisnummerbesluit wordt bekend gemaakt aan de houder van de bouwvergunning. Ook worden huisnummers toegewezen als woningen worden gesplitst.
Een nummerbeschikking is het besluit van het college waarmee het een nummeraanduiding, in de volksmond ook wel adres genoemd, toekent aan een verblijfsobject, standplaats of ligplaats. Deze beschikking maakt geen deel uit van de registratie BAG, maar is een brondocument ter verantwoording van de registratie in de BAG.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres.