Baarmoederhalskanker komt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Het virus zit in de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten bijvoorbeeld bij de schaamlippen, in de vagina, baarmoedermond, mond en keel. U kunt het virus krijgen via seks.
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV (humaan papillomavirus)). Als mensen seksueel actief zijn, kunnen ze besmet raken met HPV. HPV is erg besmettelijk. Bijna iedereen heeft een keer HPV.
Als u geen enkel seksueel contact heeft gehad, is er weinig kans op een HPV(humaan papillomavirus)-infectie.De kans op een voorstadium of baarmoederhalskanker is dan ook erg klein. Maar ook met deze kleine kans, is het zinvol om u te laten onderzoeken.
Mensen denken vaak dat HPV Humaan Papilloma Virus (Humaan Papilloma Virus ) wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond.
Baarmoederkanker komt niet heel erg veel voor, maar toch bij ongeveer 950 vrouwen per jaar. Het wordt veroorzaakt door HPV. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar zelf op. Bij ongeveer 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet.
Sinds een aantal jaren bestaan er twee vaccins tegen HPV. Ze beschermen tegen bepaalde types van HPV. Vaccinatie voordat er besmetting met het virus kan optreden, beschermt in grote mate tegen HPV en daardoor ook tegen baarmoederhalskanker. HPV-vaccinatie is vooral geschikt voor wie nog niet seksueel actief is.
Als het virus niet aanwezig is (HPV-negatief), is er vrijwel geen risico op een voorstadium van baarmoederhalskanker.
Klachten en symptomen
onregelmatig en veel bloedverlies tussen de menstruaties door. bloedverlies bij het plassen of andere plasklachten. vrouwen met baarmoederkanker in een vergevorderd stadium kunnen last hebben van moeheid, vermagering en/of buikpijn.
HPV komt veel voor. De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij het ook krijgen. Ook als je je hele leven met 1 persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.
De meest voorkomende HPV-kanker is baarmoederhalskanker. Andere vormen zijn kanker in vagina, schaamlippen, anus, aan de penis, in de mond- en keelholte. De klachten kunnen uiteenlopen van een branderig gevoel tot bloedingen, pijn en afwijkingen aan anus, penis, schaamlippen en in de mond- en keelholte.
Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap.
Overlevingscijfers variëren van 96% voor vrouwen met vroeg stadium ziekte tot 16% als de ziekte is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.
Over het algemeen is baarmoederhals-kanker goed te behandelen. Als er echter uitzaaiingen worden vastgesteld buiten het bekken (bijvoorbeeld in de lever of in de longen) is de kans op genezing heel kleiner.
Symptomen baarmoederhalskanker
bloederige of bruinige afscheiding wanneer u niet menstrueert. bloedverlies tijdens de geslachtsgemeenschap. bloedverlies na de overgang.
Een HPV-test bij een man is alleen zinvol wanneer er afwijkingen te zien zijn. Deze afwijkingen kunnen bestaan uit laesies en/of (genitale) wratten. Van de afwijking kan een biopt worden genomen en dit kan worden ingestuurd en getest op aanwezigheid van HPV. Een HPV-test zonder afwijkingen is niet mogelijk en zinloos.
HPV is een veelvoorkomend en besmettelijk virus en komt voor bij vrouwen én mannen. Mannen en vrouwen kunnen het virus op elkaar overdragen. Meestal verdwijnt het virus vanzelf, maar soms kan het leiden tot bepaalde vormen van kanker of aandoeningen1.
Wat is de overleving van baarmoederhalskanker? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 63 van de 100 vrouwen in leven.
Uitzaaiingen van baarmoederkanker in de lymfeklieren
Baarmoederkanker zaait vaak als eerste uit via de lymfebanen. Via de lymfebanen kan de kanker uitzaaien naar de lymfeklieren in het bekken. Als dat gebeurt, heet het een regionale uitzaaiing. Er is dan nog steeds kans op genezing.
Op de vaginale echo kan de arts zien of het baarmoederslijmvlies verdikt is. Is dat het geval, dan neemt de arts met een soort lepeltje wat baarmoederslijmvlies weg. Dit heet een micro-curettage. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te zien of er kankercellen in zitten.
Meestal krijg je eerst gynaecologisch onderzoek in het ziekenhuis, vaak ook met een vaginale echo. De gynaecoloog neemt meestal een of meer stukjes weefsel weg (micro-curettage). Met de uitslag kan de arts zien of de tumor kwaadaardig is.
Bij een vermoeden van baarmoederhalskanker krijg je eerst een lichamelijk onderzoek van de huisarts.Daarbij hoort ook een inwendig onderzoek met uitstrijkje. Bevat het uitstrijkje afwijkende cellen of denkt je huisarts dat je misschien baarmoederhalskanker hebt, dan verwijst hij je naar een gynaecoloog.
PAP 4: er zijn ernstig afwijkende cellen te zien. In 90% van de gevallen is een behandeling nodig. PAP 5: de cellen zijn zeer afwijkend. Soms alarmeert het uitstrijkje ten onrechte, maar soms is er ook sprake van baarmoederhalskanker.
Baarmoederkanker (endometriumcarcinoom) is in Nederland het meest voorkomende type kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen. Baarmoederkanker wordt meestal in een vroeg stadium ontdekt, en is daardoor bijna altijd goed te genezen.
Baarmoederhalskanker of de behandeling ervan kan invloed hebben op je seksleven en op intimiteit. Na de behandeling zul je opnieuw moeten ontdekken en ervaren wat op seksueel gebied kan en wat je fijn vindt. Dat kost tijd, misschien meer dan je had verwacht. Er is niet één oorzaak voor een andere beleving van seks.
Voorstadium. Aan de binnenkant van de baarmoederhals zitten cilindercellen en aan de buitenkant plaveiselcellen. Vooral op de plek waar deze 2 soorten cellen in elkaar overgaan, kunnen afwijkende cellen ontstaan. Dit is het voorstadium van baarmoederhalskanker.