Terwijl je aan het afrekenen bent met nutteloze ballast uit het verleden, kun je eens onderzoeken hoe je je leven wat spannender kunt maken. Door dingen te doen die je nooit eerder hebt gedaan ervaar je meer spontaniteit en avontuur. Bovendien vergroot je je comfort-zone. Doe dingen die je anders niet zo snel zou doen.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Het psychologische welzijn piekt rond de 82 jaar.
In een studie gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Science vroegen wetenschappers aan proefpersonen om te kijken naar een ladder met tien treden. Bovenaan stond het allerbeste leven en onderaan het slechtst mogelijke leven.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid. Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.
De formule voor avontuur is echt heel eenvoudig: 'Het onbekende' + moed = avontuur. Iemand met een avontuurlijke geest kan uit een vliegtuig springen, de eerste persoon zijn die zich vrijwillig aanbiedt om iemand te redden, of zelfs iemand mee uit vragen. Je neem zelf misschien niet snel risico's.
Kijk naar de dingen die je leuk vindt
Het zorgt voor ontspanning en plezier. Maar soms lukken dingen (tijdelijk) even niet meer zoals je gewend bent. Kan je dan je hobby of activiteit nog uitvoeren met een aanpassing? Probeer creatief te denken en te kijken naar mogelijkheden.
Onze neiging tot plezier komt volgens Freud voort uit ons onbewuste ik, en de natuur heeft ons dit mechanisme meegegeven om ervoor te zorgen dat we voldoen aan onze basale behoeftes, zoals eten, drinken en seks. We vinden die dingen lekker en zoeken ze op omdat ze goed zijn voor onze overleving.
plezier = wat je leuk vindt vb: daar heb ik plezier inwij beleven daar veel plezier aan [wij vinden het erg prettig en leuk]wil je mij een plezier doen [iets doen wat mij blij maakt]het voor je plezier doen [alleen omdat je het leuk vi... genot = •genoegen, plezier.
Waarom zijn plezier en geluk zo belangrijk? Plezier maken zorgt voor een gelukkig gevoel. En het gevoel van geluk heeft een positieve uitwerking op onze gezondheid.
Werk-privébalans (62%) en beloning & arbeidsvoorwaarden (66%) zijn het meest bepalend voor het werkplezier van medewerkers. Daarna komen betekenisvol werk (50%) en leuke collega's (58%) vaak voor in de top drie van werkplezier.
Daarmee is bedoeld dat je het prettig vindt om iets te gebruiken: het is mooi, handig, praktisch, enz. Je kunt iemand dus ook 'veel plezier van (een nieuwe broek)' wensen - in het kort: 'Veel plezier ervan! '
Voldoende slaap, beweging en (gezonde) voeding zorgen ervoor dat je in staat bent positief te zijn en te blijven. Zorg ook voor een verzorgde werkplek. Een opgeruimde werkomgeving zorgt ervoor dat je een stuk vrijer bent. Daarbij draagt het bij aan je mentale rust en op die manier kan je positiever te werk gaan.
Motivatie, plezier of voldoening. Hoe we het ook noemen, lekker in je vel zitten op je werk is heel belangrijk. Allereerst voor jou, maar ook voor je werkgever. Mensen die met plezier naar hun werk gaan zijn productiever, positiever, efficiënter en gelukkiger.
Wat te doen als je het niet meer ziet zitten
Daarnaast zou je hier ook een afspraak voor kunnen maken bij je huisarts. Denk je aan zelfmoord, zie je het niet meer zitten en vind je het lastig om dit bespreekbaar te maken? Dan kun je ook anoniem met onze hulpverleners van de hulplijn bellen (0800-0113) en chatten.
Als je geen zin in je werkt hebt, kun je een aantal dingen doen om het werk weer leuker te maken. Wat gaf je een goed gevoel op vakantie en kun je vasthouden in je werk? Probeer gewoon eens wat dingen uit! Begin de dag bijvoorbeeld met een kleine workout of kwartiertje meditatie.
Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren. Werknemers die regelmatig in een staat van flow verkeren, zijn meer gemotiveerd, presteren beter en maken makkelijker contact.