Leukoplast verwijderen is eenvoudig; maak de tape of het kleefverband helemaal vochtig maken met de de Leukotape remover, knip het verband of de tape open en verwijderen deze. Gebruik (indien aanwezig) handschoenen. Let op: Herhaaldelijk contact kan een droge huid veroorzaken.
Laat de huid in warm water met zeep weken om de lijm los te krijgen. Hierna zou je het gemakkelijk eraf kunnen pellen. Citroensap. Als je een gevoelige huid hebt, kun je in plaats van zeep, citroensap gebruiken.
Bij een meer kwetsbare huid of bij kinderen:
De tape inwrijven met baby-massage- of olijfolie, vervolgens goed laten intrekken, zodat de lijmlaag de kleefkracht verliest. Hierdoor zal de tape gemakkelijk loslaten. Een ander handig hulpmiddel is Sterilium.
Doe dit met schoon water, onder de kraan, in bad of tijdens het douchen. Een andere mogelijkheid is een nat kompres doordrenkt met warm water. Oliën en zeep werken ook effectief, smeer de pleister bijvoorbeeld in met een wattenstaafje. Zodra de randjes van de huid loslaten, trek je de pleister langzaam verder los.
Aceton zorgt ervoor dat de lijm moeiteloos oplost. Breng dit aan op een doek, een stuk keukenpapier of een wattenschijfje en wrijf hiermee over de resten om voor een schoon resultaat te gaan. Met olijfolie of slaolie kunt u plakband verwijderen van verschillende oppervlakken, bijvoorbeeld van plastic en glas.
Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en tien dagen blijven zitten. In die tijd kun je er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape.
Een kleine operatiewond sluit in principe tussen 24 en 48 uur. Na 48 uur mag u voor het eerst het verband of de pleister verwijderen. Door de operatie kan er zwelling ontstaan rondom de wond, waardoor het wondgebied ook wat harder aan kan voelen. Er kan ook wondvocht in de wondholte lopen.
Hansaplast Pleisterspray kunt u gebruiken voor het desinfecteren van kleine wondjes en voor schaafwonden. De wond wordt als een soort tweede huid bedekt en de spray bevordert natuurlijke wondgenezing. De wond wordt daarbij ook nog eens (transparant) beschermd tegen water, vuil en bacteriën.
Is de wond in het ziekenhuis gehecht? Dan moet u de wond 24 uur drooghouden. Binnen die eerste 12 (of 24) uur kort douchen (minder dan 10 minuten) mag wel. Dep de wond daarna voorzichtig droog met een schone handdoek.
Wanneer de tape onzorgvuldig verwijderd wordt, of verkeerd wordt aangebracht met bijvoorbeeld te veel rek, kunnen huidirritatie en blaren ontstaan.
De tape mag nat worden; u kunt er dus normaal mee douchen. Na het douchen de tape deppen, niet wrijven. Na het douchen blijft de tape nog wat langer nattig aanvoelen, dit omdat de tape van stof is. Na een letsel bevelen we aan om een ruime periode 's nachts het voeteneinde van het bed iets te verhogen.
Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.
Panikeer niet: secondelijm is niet giftig en kan zonder probleem enkele dagen op de huid blijven zitten. Uiteindelijk zal de lijm van zelf loskomen. Op de huid gemorste vloeistof of aan elkaar gekleefde vingers kan men voorzichtig losweken door langdurige onderdompeling in lauw water.
Als het oppervlak niet beschadigt, kun je de secondelijm losmaken met aceton. Doe dit met een zachte tandenborstel. Als de lijmresten niet weggaan, kun je meer aceton gebruiken, maar gebruik het met mate. Zodra de secondelijmvlek is opgelost, maak je het oppervlak schoon met een schone doek en wat water.
Zo kan witte azijn of ontsmettingsalcohol ook helpen bij het verwijderen van een sticker. Ook olijfolie is een fantastische stickerverwijderaar. Giet een ruime hoeveelheid olijfolie op een vel keukenpapier en wrijf zachtjes over de vervelende sticker. Na een minuut of 2 glijdt de sticker zo weg.
Hoe vaak moet ik mijn pleister vervangen? Doorgaans moet je wondverband en pleisters voor snijwonden en schaafwonden om hygiënische redenen dagelijks vervangen.
De Kruidvat Pleisterspray is bloedstelpend en beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf. Maak je huid goed schoon en droog, voordat je de Kruidvat Pleisterspray gebruikt. Houd de spuitbus rechtop en op circa 15 centimeter afstand van de wond.
Huidlijm is - net als hechten - een manier van wondsluiting. De behandeling met huidlijm is vrijwel pijnloos en geeft een mooi resultaat. Na behandeling hoeft de wond niet afgedekt te worden met een wondbedekker of pleister. De huidlijm sluit de wond volledig af.
Zwaar lichamelijk werk en zwaar tillen zorgen voor grote druk op de wond en de hechtingen. Vermijdt dit daarom de eerste zes weken na de operatie. Hevig hoesten of persen is ook niet goed voor de wond. Geef als u moet hoesten tegendruk door met uw hand of een kussentje tegen de wond te duwen.
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
Als u voor die tijd naar huis gaat, mag u pas twee dagen na de operatie douchen en het verband verwijderen. o U mag 10 dagen niet in bad, in de sauna of in het zwembad. o Een open wond mag nat worden. Het is goed om de wond uit te spoelen onder de douche nadat u de pleister of het verband verwijderd hebt.
Douchen of zwemmen met CureTape®
CureTape® is waterresistent. Douchen, zwemmen of baden vormt om die reden geen probleem. De stof (katoen) waar CureTape van gemaakt wordt, neemt wel water op, het beste kun je voorzichtig de tape droog deppen met een handdoek.
Controleer of de tape niet te strak zit door de huid net onder de tape een paar seconden te knijpen. Als je de huid weer loslaat hoort deze terug te keren naar de normale kleur. Als de tape te los zit, krijgt het gewricht geen ondersteuning. Als de tape te strak zit, kan de bloedcirculatie worden geblokkeerd.
Rood om te toniseren (activeren) en blauw om te detoniseren (verkoeling). Beige kan altijd en vindt men vaak aangenaam omdat het niet opvalt. Wij weten uit ervaring dat de kleefkracht per kleur en persoon kan verschillen en bijvoorbeeld zwart stugger aanvoelt dan beige (hoewel het productieproces hetzelfde is).